Posljednjih četrnaest dana bili su najbolji dani za globalnu demokraciju unatrag dugo godina

Trumpov potop, Putinovi porazi, odlazak Bolsonara: je li upravo počeo kraj ere nacionalističkog populizma?

Ruska invazija na Ukrajinu ne predstavlja nikakvu borbu za uspostavu multipolarnog svjetskog  poretka, nego je naprotiv, riječ o pokušaju početka uspostave nove ruske hegemonije nad  istočnom Europom; hegemonije kakva je postojala od 1945. do 1989. godine. Stoga je, uostalom, rat za slobodnu Ukrajinu rat za slobodnu i sigurnu Europu, što hrvatski predsjednik i dalje ne želi razumjeti

Počelo je u Brazilu, gdje je pretprošle nedjelje na predsjedničkim izborima Luiz Inácio Lula da Silva pobijedio latinoameričkog Trumpa Jaira Bolsonara, čovjeka koji će u povijesti ostati zapamćen po negiranju korone i poticanju spaljivanja amazonskih prašuma. Jair Bolsonaro jedan je od gorih primjera malignog političkog populizma.

Nastavilo se uspjesima ukrajinske vojske, i nedavnim povlačenjem Rusa iz Hersona, grada kojeg je osnovala sama Katarina Velika. Oslobođenje Hersona ne znači, naravno, kraj rata u Ukrajini, ali simbolizira činjenicu da Rusija u tom ratu ne može pobijediti, što je jedna od najboljih vijesti za cijelu Europu.

Jer, ruska invazija na Ukrajinu ne predstavlja nikakvu borbu za uspostavu multipolarnog svjetskog poretka, nego je naprotiv, riječ o pokušaju početka uspostave nove ruske hegemonije nad istočnom Europom; hegemonije kakva je postojala od 1945. do 1989. godine. Stoga je, uostalom, rat za slobodnu Ukrajinu rat za slobodnu i sigurnu Europu (što hrvatski predsjednik i dalje ne želi razumjeti).

Putinov se autoritet počeo lomiti u Ukrajini

Vladimir Putin najgora je vrsta populističkog poludiktatora. Populistički poludiktator jest političar čiji diktatorski postupci dobivaju legitimitet na izborima, zahvaljujući njegovoj populističko-nacionalističkoj ideologiji i retorici. Putinov se autoritet sasvim sigurno počeo lomiti na neuspješnom ratu u Ukrajini.

Tko god jednom naslijedi Vladimira Putina, morat će se ponašati bitno drukčije, baš kao što se Nikita Hruščov morao ponašati bitno drukčije od Josifa Staljina. Tako, u slučaju diktatorskih sustava, nalaže elementarna politička i geopolitička gramatika.

Naposljetku, noćašnja pobjeda Catherine Cortez Masto na izborima za Senat u Nevadi, označila je trijumfalni kraj četrnaest najboljih dana za globalnu demokraciju unatrag dugo godina. Pobjedom gospođe Cortez Masto demokrati su zadržali vlast u Senatu.

Izgubili kandidati koje je Trump gurao

E sad, demokrati su uspjeli zadržati vlast u Senatu usprkos najvišoj inflaciji u ovom stoljeću, i usprkos činjenici da je dan uoči američkih parlamentarnih izbora demokratski predsjednik Joe Biden zabilježio rejting od samo 39 posto.

Demokrati su uspjeli sačuvati Senat usprkos predviđanjima i lijevo-liberalnih i desnih medija da će izbori održani u utorak 8. studenog završiti velikim “crvenim valom” (crveno u Americi nije boja komunizma nego republikanaca).

Dapače, tek tijesno vodstvo republikanaca u Zastupničkom domu, gdje se očekivala njihova premoćna pobjeda, kao i činjenica da su mnogi kandidati koje je Donald Trump podržao izgubili, poput famoznog dr. Oza, govore o oporavku američke demokracije. Naravno, ne treba se zavaravati.

Amerika će još dugo osjećati posljedice trumpizma

Sjedinjene Države ostaju vrijednosno duboko podijeljena zemlja, u kojoj su mnoge institucije ugrožene, i u kojoj će se posljedice trumpizma osjećati još jako dugo vremena. Osim toga, Ron DeSantis, republikanac koji je trijumfirao na guvernerskim izborima u Floridi, zastupa radikalniju konzervativnu agendu od samog Donalda Trumpa, što je loša vijest i za Republikansku stranku i za Ameriku, ali i za cijeli Zapad.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Međutim, parlamentarni izbori u Sjedinjenim Državama pokazali su da Amerika ipak nije otišla k vragu, i da se demokracija u najvažnijoj demokratskoj j državi na svijetu polako oporavlja. A potpuni slom većine Trumpovih kandidata sugerira da se Trumpovom populizmu bliži kraj.

Prilično je signifikantno da su desni mediji poslije izbornog poraza počeli ismijavati bivšeg predsjednika: više ga ne kritiziraju, nego naprosto karikiraju.

Svijet se riješio morbidnih i opasnih političara

Rezultati izbora u Brazilu, oslobođenje Hersona i relativni uspjesi demokrata u Americi ukazuju, gledajući iz neke buduće povijesne perspektive, na tri bitne činjenice. Prvo, svijet se u samo četrnaest dana riješio ili počeo rješavati trojice morbidnih, opasnih i moćnih političara: Trumpa, Putina i Bolsonara. Drugo, Ukrajina, čini se, definitivno neće postati ruska kolonija, što ima neusporedivo pozitivan učinak na sigurnost Europe.

I treće, izbori u Americi ukazali su na ograničenja političkog populizma koji je u zadnjih šest ili sedam godina harao dobrim dijelom svijeta.

Naravno, populizam će i dalje, zbog niza strukturalno demokratskih i ekonomskih razloga, ostati veoma snažan, o čemu svjedoče pobjeda Giorgie Meloni i uspjeh švedske radikalne desnice. Međutim, trend se očito mijenja. Što bi trebalo učvrstiti liberalne demokracije na Zapadu, ali i šire.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr