OGLAS

Đuro Kozar u Newsnightu: Hrvatska ne treba u EUFOR jer je bila agresor Vijesti Autor:Faruk Međedović10. nov 202221:55

Đuro Kozar u Newsnightu: Hrvatska ne treba u EUFOR jer je bila agresor

Izvor: Đuro Kozar (N1)

Vojni analitičar Đuro Kozar u Newsnightu na N1 kazao je kako Hrvatska ne bi trebala učestvovati u mirovnoj misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini jer je u jednom trenutku rata, kako je istakao, bila agresor u BiH. Također, ocijenio je kako su hrvatski predsjednik Zoran Milanović, ali i vlast u RH, napravili medvjeđu uslugu svome agitiranju za prisustvo u EUFOR-u kada su kazali da bi Hrvatska vojska tako štitila hrvatski narod u BiH, što je suprotno Misiji Althea koja štiti sve narode u državi.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojilo Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu. Radi se o tzv. ANP-u. Da li je ovo zaista korak bliže ka NATO savezu?

Jeste. To znači da smo mi uz NATO, ali i NATO uz nas. Trebamo još dosta uraditi da bi dobili pristup za ulazak. Mi smo nepripremljeni još za NATO – moramo srediti unutrašnje probleme, da budemo funkcionalna država, da imamo visok nivo demokratije.. a od svega ovoga samo imamo odlične Oružane snage koje su se potvrdile u NATO-vim misijama.

Koliko nam je realno vremena potrebno za sve to?

Trebat će dosta vremena, mada neki misle da bi nas NATO mogao primiti po ubrzanom postupku kao Rumunija i Bugarska sa kojima se Alijansa opekla. Nama NATO neće progledati kroz prste. Valjda će to sada sve ići brže jer su ministri iz reda srpskog naroda glasali za taj Program reformi.

Zbog čega su se, da tako kažemo, predomislili?

Vjerovatno je to dio Dodikovih kalkulacija. Možda je uslovio jednu od bošnjačkih strana da glasa za 4. delegata u Domu naroda da bi on dozvolio da se glasa za ove reforme. Šta god da je dobro je da je taj program otišao i da smo korak bliže NATO-u. Konačna odluka o ulasku treba da se odredi referendumom u oba entiteta.

Koliko je dobro biti u NATO?

Jako je dobro zato što imamo rat u Evropi. Svaki korak približavanja NATO-u smeta Moskvi. Ruski ambasador Kalabuhov će vjerovatno reagovati. On je rekao da će se svako približavanje BiH NATO-u u Moskvi smatrati neprijateljskim činom. To je jako teška ocjena. U Moskvi su odlučili da je ovdje bolje da bude EUFOR nego NATO.

Koliko su realne prognoze da bi ponovnim dolaskom Trumpa na vlast Amerike mogla izaći iz NATO-a?

Ne mislim da su realne. NATO bi bio na tankim temeljima kada bi zavisio od jednog čovjeka makar bio on Trump. On je smatrao da se treba smanjiti američko finansiranje NATO-a, a insistirao je da evropske države povećaju finansiranje Alijanse.

Mnogo reakcija izazvala je informacija da bi hrvatski vojnici mogli služiti u snagama EUFOR-a u BiH? Koliko je to izvjesno?

Hrvatski kontingent ne bi trebao dolaziti u EUFOR. Zašto? Zato što su na krivi način agitovali za tu stvar. Oni su rekli da hrvatski kontingent mora štititi interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. To je potpuno suprotno interesu Misije Althea. Milanović je napravio medvjeđu uslug onima koji su imali dobru namjeru. Hrvatska vojska je u jednom dijelu našeg rata bila agresor, ne bi trebala ovdje biti ni u kakvim mirovnim misijama.

Source link: ba.n1info.com