Saracin: Na Kosovu i Srbiji je da odluče da li žele da prihvate francusko-nemački predlog

foto EWB Stefan Kaminski

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan, Manuel Saracin izjavio je večeras da je na Kosovu i Srbiji da odluče da li žele da prihvate francusko-nemački predlog o normalizaciji odnosa.

Saracin je za prištinsku televiziju Kanal 10 rekao da „dve zemlje“ ne bi bile kažnjene ukoliko bi se usprotivile planu jer kako je rekao, medjunarodna politika ne funkcioniše tako.

„Ne mogu da predvidim budućnost. Francuska i Nemačka ne bi uradile nešto loše, mi pokušavamo da olakšamo rešenja. Na kraju, rešenja moraju da se dogovore, to su vaše zemlje i vaša odgovornost. Pokušavamo da budemo od pomoći, da pokrenemo stvari. Ali to na kraju zavisi od odluke naroda u Srbiji i na Kosovu, naravno“, naveo je nemački izaslanik.

Upitan za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Saracin je rekao kako svaki predlog i dogovor u vezi sa ZSO treba da bude u skladu sa sporazumom iz 2013. godine i bez kršenja Ustava Kosova.

„Važno je to pokrenuti kao raspravu, razjasniti. I znam da postoji veliki strah od ove teme na Kosovu. Mogu da vas uverim da je potrebno da se krene dalje o ovoj temi. Ali, naravno, niko ne želi rezultat koji narušava nezavisnost Republike Kosovo i koji krši odluku Ustavnog suda po ovom pitanju“, rekao je Saracin.

Dodao je da je formiranje ZSO dogovoreno 2013. godine i da „u tom pravcu moramo da idemo dalje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs