Prisluškivanje je otkriveno još ljetos, ali su detalji zataškani, izvještava Mail on Sunday

Eksplozivno otkriće britanskog tabloida: ruski špijuni hakirali mobitel Liz Truss, Boris Johnson sve zataškao

FOTO: AFP

Od britanske vlade je zatražena hitna istraga nakon eksplozivnog izvještaja u britanskim medijima u kojem se tvrdi da su telefon bivše premijerke Liz Truss hakirali ruski špijuni. Prisluškivanje je otkriveno ljetos, u trenutku kada se Truss, kao tadašnja ministrica vanjskih poslova, natjecala za vodstvo Torijevaca, ali detalje o tome su, navodno, prešutjeli tadašnji premijer Boris Johnson i tajnik kabineta Simon Case, izvijestio je britanski tabloid Mail on Sunday.

Špijuni za koje se sumnja da rade za ruskog predsjednika Vladimira Putina dobili su pristup osjetljivim informacijama, uključujući razgovore o ukrajinskom ratu sa stranim dužnosnicima, pišu novine pozivajući se na neimenovane izvore. Također se tvrdi da su privatni razgovori između Trussa i Kwasija Kwartenga, u kojima su kritizirali Johnsona, pali u ruke hakera, što ih je dovelo u opasnost od ucjene.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Oporba postavlja ključna pitanja i traži istragu

Oporbene stranke zahtijevaju istragu o navodnom napadu, a postavljaju se i pitanja o kibernetičkoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva, kao i o odluci Johnsona i Casea da cijelu stvar utrpaju pod tepih.

“Postoje neizmjerno važna pitanja nacionalne sigurnosti koja su pokrenuta napadom poput ovog od strane neprijateljske države, a koja će naše obavještajne i sigurnosne agencije shvatiti krajnje ozbiljno”, rekla je Laburistička ministrica unutarnjih poslova, Yvette Cooper.

“Također postoje ozbiljna sigurnosna pitanja o tome zašto i kako su te informacije procurile upravo sada, što se također mora hitno istražiti. Ključno je da se sva ova sigurnosna pitanja istraže i riješe na najvišoj razini i moramo znati da vlada prepoznaje ozbiljnost ovoga i važnost potpune zaštite naše nacionalne sigurnosti”, dodala je.

‘Je li se htjela zaštititi njezina kandidatura?’

Glasnogovornica liberalnih demokrata za vanjske poslove, Layla Moran, istaknula je nužnost “hitne neovisne istrage”. “Je li Rusija hakirala telefon Liz Truss, je li došlo do zataškavanja i ako jest zašto? Ako se ispostavi da su ove informacije skrivene od javnosti kako bi se zaštitila kandidatura Liz Truss za vodstvo, to bi bilo neoprostivo”, poručila je.

Glasnogovornik vlade odbio je komentirati, kako je rekao, “sigurnosne angažmane pojedinaca”. “Vlada ima snažne sustave za zaštitu od kibernetičkih prijetnji. To uključuje redovite sigurnosne brifinge za ministre i savjete o zaštiti njihovih osobnih podataka i ublažavanju kibernetičkih prijetnji.”

Source link: www.telegram.hr