Sastav nove vlade Srbije biće poznat nakon sutrašnje sednice GO SNS: Aleksandar Martinović će biti jedno od novih lica

Foto: Bojan Cvejić

Šest meseci nakon parlamentarnih izbora, javnost Srbije sutra će konačno saznati ko će biti članovi nove vlade. Imena ministara, bar onih iz Srpske napredne stranke biće poznata nakon sutrašnje sednice, zatvorene za javnost Glavnog odbora SNS, čiji početak je zakazan za 11 sati u MTS dvorani. Sednici GO SNS prethodiće i sednica Predsedništva ove stranke, a već u utorak poslanici Skupštine Srbije najverovatnije će imati prilike da konačno čuju i ekspoze mandatarke Ane Brnabić i konačni sastav vlade.

Usvajanjem zakona o ministarstvima načinjen je prvi korak ka formiranju nove vlade. Odlukom parlamentarn većine nova vlada će imati 25 ministarstava dok je prethodna imala 23. Pretpstavlja se da će se i u novoj vladi naći mesta za bar dva ministarstva bez portfelja, kako bi se, kako tvrdi opozicija podmirili svi apetiti u vladajućoj koaliciji.

Skupština usvojila izmene Zakona o ministarstvima

Uprkos tome što kalkulacije o budućem sastavu kabineta u Nemanjinoj traju mesecima, osim nekoliko imena budućih ministara koje je saopštio sam predsednik države Aleksandar Vučić sva ostala imena strogo su čuvana tajna.

U SNS ponavljaju da je podela resora ušla u finiš i da su za većinu ministarstava donete odluke. Nakon današnjih konsultacija trebalo bi da bude poznato i da li Zorana Mihajlović, aktuelna ministarka energetike, ostaje u Vladi .

Ono što se za sada sigurno zna je da će u Nemanjinoj ostati Siniša Mali, kao ministar finansija, a da se u Vladu nakon dvogodišnjeg izbivanja iz nje vraća i Ivica Dačić, lider socijalista. I to u funkciji zamenika premijera i najverovatanije ministra spoljnih poslova. Mada nije isključeno ni da će poziciju šefa diplomatije preuzeti Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD.

Za sada je poznato i da će deo Vlade biti i aktuelni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji bi, kako se spekuliše, mogao da nasledi resor odbrane od aktuelnog ministra Nebojše Stefanovića. Stefanovićevo ime ne spominje se ni u jednoj kombinaciji.

Nova vlada imaće i četiri nova resora u odnosu na prethodni saziv i to – ministarstvo za javna ulaganja, ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ministarstvo turizma i omladine i ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Prema nezvaničnim informacijama Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, mogao bi da preuzme i funkciju istoimenog ministarstva. Za funkciju za ministra za javna ulaganja spominje se i Dubravka Đedović Negre, članica Izvršnog odbora Komercijalne banke za poslove sa privredom i investiciono bankarstvo, mada je neki vide i kao naslednicu Zorane Mihajlović u resoru energetike. Jedno je sigurno Goran Vesić, po sospstvenom priznanju neće biti ministar javnih ulaganja.

Vesić: Ne znam da li ću biti u Vladi, ali sigurno neću biti ministar za javna ulaganja

Ministarstvo turizma i omladine u narednom periodu trebalo bi da vodi Husein Memić, funkcioner SDP Rasima Ljajića, koji će najverovatnije zameniti Tatjanu Matić. Za sada je nepoznato ko će voditi ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Iako se ranije spekulisalo da bi taj resor, zbog ranijeg iskustva, mogao da vodi Rasim Ljajić, izvori Danasa navode da lider SDPS ne želi da se vraća u izvršnu vlast.

Prema nezvaničnim saznanjima, Maja Gojković će ostati ministar kulture, ali je velika nepoznanica ko bi mogao da preuzme novi, izdvojeni resor informacija i telekomunikacija. Prema jednim izvorima nije isključeno da ministar informisanja bude Marija Obradović, aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprvae, zbog iskustva u informisanju, dok drugi izvori Danasa navode da je to potpuno isključeno, jer se ona ne kotira dobro ni u samoj SNS.

Umesto Anđelke Atanasković, ministarke privrede i kako su je mnogi nazivali „žene zmaja“, resor privrede mogao bi da preuzme Branislav Nedimović, aktuleni ministar poljoprivrede, ali i Tomislav Momirović, aktuelni ministar saobraćaja, iako i mnogi u SNS ne vide Momirovića u budućoj vladi.

Rade Basta, direktor beogradskih elektrana i član JS i Dragan Marković Palma, lider JS spominju se za funkciju ministra poljoprivrede.

Palma, međutim, demantuje za Danas da će u ministarsku fotelju, a negira i da bi i Basta mogao uskoči u Nemanjinu. Kao novi ministar poljoprivrede spominje se i direktpr Srbija šuma i Dačićev zet, Igor Braunović.

Prema ličnom priznanju mandatarke Ane Brnabić, Goran Vesić je rado viđena ličnost za novog ministra. A koje ministarstvo bi mogao da vodi teško je zaključiti pre sutrašnje sednice Glavnog odbora SNS.

Spekuliše se da bi baš mogao da preuzme ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Da se mnogi političari vlasti ne bore za ministarstvo pravde, govori i podatak da je za sada u opticaju samo jedno ime za taj resor, a to je Maja Popović, dosadašnja ministarka.

Onog trenutka kada je Milenko Jovanov preuzeo ulogu šefa poslaničkog kluba naprednjaka u Skupštini Srbije jasno je bilo da će Aleksandar Martinović, koji je taj klub vodio u nekoliko mandata preuzeti neku ministarsku funkciju.

Sada se spominje kao budući ministar državne uprave i lokalne samouprave, umesto Marije Obradović. Velika je nepoznanica ko će voditi resor za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a sve glasnije su tvrdnje da funkciju ministra neće zadržati Gordana Čomić, iako se ona u svom maniru o tome nije izjašnjavala.

Dragan Marković Palma demantuje pisanje pojedinih medija: Neću biti ministar

Nepoznato je za sada i da li će Aleksandar Vulin, koji je u aktuelnom mandatu dosta solirao, zadržati funkciju ministra unutrašnjih poslova. Za tu funkciju spominje se još i aktuelni šef BIA Bratislav Gašić, koji je u jednom od prethodnih mandata vodio ministarstvo odbrane .

Obzirom da se javno spekuliše da će socijalisti biti nagrađeni sa bar četiri resora, prema saznanjima Danasa, Branko Ružić će najverovatnije zadržati resor prosvete, dok će Jelena Begović, visoko kotirana na izbornoj listi SNS najverovatnije preuzeti resor nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Milan Antonijević i Suzana Grubješić imena su koja se spominju kao budući mninistri evropskih integracija. Antonijević te spekulacije nije negirao, ni potvrdio, dok je Grubješićeva navodila da je niko nije zvao u Vladu.

Iako su iz SNS često tvrdili da aktelna ministarka za EU Jadranka Joksimović želi da promeni resor i da se bavi zaštitom životne sredine, sve glasnije su tvrdnje da ona, ipak, želi da ostane u aktuelnom ministarstvu.

Odricanje od Vulina: Da li će nova vlada Ane Brnabić pojačati proevropski kurs

Za resor zdravlja, čini se, da u ovom trenutku vlada najveće interesovanje i spominje se da su mogući kandidati za naslednika Zlatibora Lončara – Danica Grujičić, Darija Kisić, Marija Zdravković, Sanja Škodrić, ali i socijalista Vladimir Đukić.

Aktuelna ministarka zaštite živorne sredine Irena Vujović, prema nekim iforacijama mogla bi da preuzme resor za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Za to veliko ministarstvo, kao i za ministarstvo za brigu o porodici i demografiju vladajući političari nisu baš mnogo zainteresovani.

Ministarstvo sporta, kako se spekuliše ponovo će voditi Vanja Udovičić, ali kako se navodi ukoliko bude doneta odluka da taj resor u konačnoj podeli pripadne socijalistima, kandidat za ministra mogao bi da bude i rukometaš Ratko Nikolić.

Dogovorena strateška saradnja SNS i SPS: Vučić i Dačić se opuštaju uz pivo i kafu pred „napornu nedelju“

Sudeći prema jučerašnjem „konstruktivnom razgovoru“, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera PUPS-a Milana Krkobabića, lider Partije penzionera ne treba da brine jer će ponovo zauzeti neko ministarsko mesto.

Pretpostavlja se ponovo bez portfelja, ali će nastaviti da se bavi selom. Poslednjih meseci nije spominjano ime Nenada Popovića, još jednog ministra bez portfelja, kao kandidata za neku buduću funkciju u Vladi, ali poznavaoci prilika tvrde da će i za njega ponovo biti mesta, kako bi se na kraju zadovoljili i ruski interesi.

Treba li Vučiću Zorana Mihajlović u novoj vladi? Milivojević: Ako Zorane i Vulina ne bude, biće njihovi foto-roboti

U novoj vladi Stranka pravde i pomirenja imaće mesta državnih sekretara, kao i Savez vojvođanskih Mađara za koje je rezervisano osam državnih sekretarara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs