Nastup Aleksa Curaća Šarića izazvao je burne reakcije

Hrvatski stand up komičar pokušao je biti smiješan gnjusnim forama o silovanju. Satrali su ga na društvenim mrežama

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Komičar Aleks Curać Šarić nedavno je nastupao u zagrebačkom klubu Sax i, kako se uskoro počelo komentirati na društvenim mrežama, tijekom stand upa je nabacivao neukusne šale o silovanju. U instagram objavi, koja je vrlo brzo postala viralna, zbog toga ga je prozvala Elena Komarić.

Objavila je njegovu fotografiju s navodima koje je, tvrdi, izgovarao u klubu. Poput: “Silovanje ni jednom muškarcu nije nevjerojatno nakon što tri dana nije svršio”; “Žene nisu dovoljno zahvalne za silovanje”; “U ljekarnama se nažalost ne može bez dozvole kupiti kloroform i nisu, kao u filmovima, dovoljni samo udah ili dva prije pada u nesvijest”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Nije smiješno, niti najmanje. Umjesto osuđivanja seksulanog nasilja mi kroz humor doprinosimo daljnjoj normalizaciji. U publici je također sjedila barem jedna osoba koja je doživjela seksualno nasilje. Najmanje što su Lajnapov tim i club Sax mogli napraviti je upozoriti kakve neukusne šale stoje na repertoaru!”, napisala je Komarić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by elena komaric, fpzg (@elena.komaric)

‘Morala sam izaći van’

Prozvani komičar uskoro joj se javio u komentarima, no nije demantirao njezine navode niti se ispričao nego ju je zamolio da ukloni fotografiju s objave jer “na nju nema prava”. Tportal je danas kontaktirao Elenu Komarić koja je prepričala što je čula u Saxu. “Krenuo je već s prvom forom. Rekao je nešto poput: Meni je neobično kada mi netko kaže da ne može vjerovati da silovanje uopće postoji. Zatim je upitao muškarce u publici: Je li vam se ikada dogodilo da tri dana niste svršili? Postaje li vam to onda vjerojatnije?”, prepričala je.

“Nisam mogla vjerovati što čujem, ali on nije prestajao s tim forama. Većina njegovog bloka bila je posvećena šalama o silovanju. Tako mi je rekla frendica, jer ja sam morala izaći, inače bih se posvađala s njim. Niti pet minuta za mnom izašao je još jedan stariji par, žena je bila vidno uznemirena”, prisjetila se za Tportal Elena Komarić.

‘Ljutnja je reakcija’

Uskoro se oglasio kolektiv Lajnap Comedy koji je pokušao objasniti da je Curać Šarić zapravo htio ukazati na problem silovanja. “Javno govorenje u ovom obliku naravno da izaziva reakcije u ljudima i, ako će ova reakcija ljudi učiniti da se u javnom prostoru više govori o silovanju, ako je nagnala ljude na promišljanje i izazvala druge snažne reakcije, onda je misija ovog stand-upa postignuta”, napisali su.

“Ovo nije ni prva ni zadnja traumatična tema u povijesti stand-upa koja se na ovaj način otvara, a koja nailazi na osudu, ljutnju i neodobravanje jer namjerno i ciljano bode točno tamo gdje najviše boli i koja urlikom ovakve vrste, s pozornice i pod svjetlima reflektora, podcrtava apsurd svijeta u kojem živimo, proziva odgovorne i poziva na reakciju. I ljutnja je reakcija! Svi trebamo biti ljuti ako će ta ljutnja učiniti da se svijet promijeni na bolje”, tvrde dalje iz kolektiva u kojem nastupa Curać Šarić.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Njihovo objašnjenje, vjerojatno ne treba podcrtavati, u priličnom je nesuglasju s navodima Elene Komarić koja je svojom Instagram objavom otvorila ovu temu.

Aleks Curać Šarić, inače, prilično je poznat na hrvatskoj stand up sceni. Dolazi iz Rijeke, a prvi nastup imao je u zagrebačkom Purgeraju još 2006. godine. Redovito nastupa po Hrvatskoj, a gostovao je i u Londonu, Parizu, Amsterdamu, Budimpešti, Beogradu te u više gradova u Sloveniji.

Source link: www.telegram.hr