Iz MANS su kazali da osim za socijalnu pomoć, Vlada je prethodne sedmice isplatila i blizu 50.000 eura po osnovu naknade za štete od elementarnih nepogoda i to za 48 osoba

MANS: Vlada isplatila još 57.000 eura za socijalu, nastavak netransparentnog trošenja uoči izbora

MANS, Foto: MANS

Samo dan prije nego što je na snagu stupila zabrana isplate socijalne pomoći iz budžetske rezerve, Vlada Crne Gore je isplatila još 57.000 eura za te namjene, koristeći odlaganje primjene rebalansa budžeta i nastavljajući praksu netransparennog trošenja novca uoči predstojećih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godine kojim je izvršen rebalans predviđena zabrana isplata fizičkim licima iz budžetske rezerve.

«Ova odredba je uvedena nakon pritiska koji je MANS kreirao u javnosti zbog nastavka prakse da se novac u preizbornom periodu isplaćuje bez jasnih i transparetnih kriterijuma. Rebalans i pomenuta zabrana su su stupili na snagu 11. oktobra ove godine, ali je Vlada samo dan ranije odlučila da za 125 lica isplati jednokratnu materijalnu pomoć u ukupnom iznosu od 57.000 eura. Isplate su se odnosile na pomoći za takozvano poboljšanje materijalne situacije, liječenje i školovanje, a pojedinačni iznosi su se kretali u rasponu od 300 do 1.000 eura», ističe se u saopštenju MANS.

Oni su kazali da podaci koje su do sada objavili pokazuju da je Vlada Crne Gore od dana raspisivanja izbora do rebalansa budžeta iz rezerve po osnovu jednokratnih novčanih pomoći građanima isplatila blizu 150.000 eura.

Source link: www.vijesti.me