Podržimo stav Srbije da glasa protiv Rusije u UN: Bivši ambsador i član Ponoševe organizacije SRCE za Danas

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic) (arhiva)

Nasilna, uz to brutalna aneksija delova susedne države je do to mere grubo ogršenje o međunarodno pravo da bi svako drugo glasanje osim osude bilo politički skandal sa predvidivo teškim posledicama – komentariše za Danas Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Beču i član spoljnopolitičkog saveta SRCE, Zdravka Ponoša, vest da je Srbija glasala protiv inicijative Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je predlog Albanije da se javno glasa o nacrtu američke rezolucije o osudi referenduma u ​​Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, uprkos inicijativi Rusije da glasanje bude tajno, a među državama koje su podržale predlog Albanije je i Srbija.

Srbija glasala protiv inicijative Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Kako dodaje naš sagovornik, Srbija je i sama duboko involvirana u probleme i hipoteke sa susedima koje može koliko, toliko povoljno privesti kraju samo pozivajući se na međunarodno pravo.

— Zato ovaj stav Srbije, da će glasati javno i, sva je prilika, za osudu aneksije, treba podržati i, ako je moguće, izostaviti za nas tipična prepucavanja da li je trebalo ranije, i tome slično. Traženje da glasanje o osudi aneksije bude javno je u očima mnogih marginalna stvar ali Srbiju to nije beznačajno jer ćemo se javno opredeliti i umanjiti utisak da smo od silnog „i tamo i ovamo“ izgubili kompas i zapleli se u samoproizvedenu konfuziju – smatra Božinović.

Prema njegovim rečima, agresija na Ukrajinu otvorila je niz pitanja u „našem duboko traumatizovanom društvu, a jedno od iskušenja je to što nemamo hrabrosti da kažemo šta nam je u datim okolnostima životni prioritet“.

– Dobar primer je shvatanje rusofilskih partija kod nas da u ime nekakvih istorijskih obaveza ne smemo uvoditi sankcije Rusiji pa „šta kosta neka kosta“.

Ponoš: Vučić će uvesti sankcije Rusiji, on se ne bavi ni srpskim ni ruskim interesima, nego samo opstankom na vlasti

– Očekivanje da će nam globalne prilike uskoro ići na ruku… To je jedna vrsta infantilnog kockanja sa ovom državom i znak političke nezrelosti tipične za društva zapuštenih i zakržljalih mehanizama snalaženja u krizama. Zato je ovaj korak u svakom pogledu korak u dobrom pravcu i jedan doprinos političkom odrastanju Srbije – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, predlog Albanije je u UN podržalo je 107 država, 13 zemalja je bilo protiv, a 39 uzdražano, dok ostale države, među kojima su Rusija i Kina, nisu glasale.

Vučić u UN: Koja je razlika između teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije koji je narušen 1999?

Prethodno je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao da se Moskva zalaže za održavanje tajnog glasanja.

Zapadne zemlje pripremile su za usvajanje u Generalnoj skupštini rezoluciju kojom se ne priznaju referendumi i pozivaju se sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promenu statusa Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine.

U tekstu rezolucije postoji i poziv da se ne prizna prisajedinjenje ta četiri regiona sa Ruskom Federacijom, a Moskva se poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs