Iskaznice bi trajale tri godine, a jedna bi stajala 125 kuna

HDZ želi 60.000 građana natjerati da od državne firme kupuju službene iskaznice, uvjeravaju da je to genijalna stvar

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Dio saborske oporbe žestoko je u srijedu kritizirao Vladin zakonski prijedlog o uvođenju službene iskaznice za zaposlenike državnih tijela i predložio njegovo povlačenje. No, HDZ prijedlog podržava. “Zakon je suvišan, nepotreban, bez njega bi državi uštedjeli 5,8 milijuna kuna”, poručili su zastupnici Socijaldemokrata i Centra.

“Zakon nema smisla, treba ga povući, čemu novi trošak”, pitao je Željko Pavić (Socijaldemokrati), tumačeći kako već postoje gotovi servisi koji se mogu koristiti bez iskaznica i omogućavaju veću fleksibilnost. “Ovaj zakon nećemo podržati, ne želimo da se poslovi dupliciraju, da se grade novi sustavi koji će nas dodatno stajati, a neki već postoje”, kaže Pavić.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Što dobivamo s elektronskom iskaznicom, a što se nije moglo riješiti na drugačiji način”, pita Dalija Orešković (Centar) i nudi zaključak. “Dobili smo neka sredstva iz EU, pa smo smislili način kako ćemo ih potrošiti, odnosno kako ćemo trgovačkom društvu AKD zaštita dati da zaradi par milijunčića kuna”, ustvrdila je.

Naveo je da treba promijeniti oko 60 tisuća službenih iskaznica

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić to odbacuje te objašnjava ciljeve predloženog zakona. “U skladu s razvojem informatičkog društva i digitalizacijom, potrebno je državnim i pravosudnim dužnosnicima te državnim službenicima i namještenicima omogućiti što jednostavniji i brži pristup različitim bazama podataka i aplikacijama koje se koriste za obavljanje poslova te elektronički potpis akata”, naglasio je.

Objasnio je kako su od obveze primjene predloženog zakona izuzeti SOA, VSOA, Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Naveo je da treba promijeniti oko 60 tisuća službenih iskaznica, od čega bi ih se 30 tisuća financiralo EU sredstvima.

Iskaznica bi vrijedila tri godine, stajala bi 125 kuna

Nove bi iskaznice trajale tri godine, a jedna bi stajala 125 kuna. Salapić danas nije mogao odgovoriti na pitanje Boške Ban Vlahek (SDP) kako će se iskaznice koristiti kod rada od kuće ili dislociranih ureda. “I mene to zanima, pa ću odgovoriti do idućeg puta”, rekao je zastupnici.

HDZ-ovi zastupnici podržavaju uvođenje novih iskaznica. “Pojednostavit će se i ubrzati postupci pred tijelima državne uprave, pa će iskaznice opravdati svrhu”, kaže Rade Šimičević.

Source link: www.telegram.hr