Vejvoda: Nadam se da Srbija neće propustiti priliku da uradi ono što je strateško opredeljenje – da postane članica EU

Foto: Medija centar

„Nadam se da Srbija neće propustiti priliku da uradi ono što je starteško opredeljenje – da postane članica EU, treba preći na dela i pokazati da verujemo u demokratiju. U Rusiji vlada nesloboda, zabranjuju se NVO, opozicioni političari su u zatvoru, ne znam da li je to model koji Srbija želi da sledi“, rekao je Ivan Vejvoda sa Instituta za društvene nauke u Beču.

U Pragu je održan prvi sastanak Evropske političke zajednice na kome su se okupili lideri 44 zemlje.

„To nisu nove UN, svet je mnogo veći od toga, istorijski je u svakom slučaju jer je neisprovocirana ruska agresija na Ukrajinu događaj koji je sve okrenuo. To je kao kada je pao Berlinski zid, sve je drugačije nakon 24. februara. Invazija je počela 2014. aneksijom Krima i istočnog dela Donbasa. Već je zakazan sledeći skup u Moldaviji, došlo je do nekih važnih susreta. Predsednik Srbije i predsednica Kosova sa Šolcom i Makronom, sastali su se Jermenija i Azerbejdžan, postignuti su neki dogovori i niz bilateralnih sastanaka. Okupile su se 44 zemlje da pokažu da su jedinstvene, činjenica je da su Rusija i Belorusija same pokazue da Evropa uspeva da održi jedinstvo u ovoj situaciji“, rekao je Vejvoda, prenosi N1.

Kako kaže, Evropa jeste jedinstvena, iako ima razlika u pojedinim odnosima prema paketima sankcija Rusiji.

„Dolazak desnice u Italiji i skretanje u desno Švedske, treba reći da obe zemlje podržavaju evropsku politiku sankcija, tu neće biti promena. Važno je istaći da je Evropa sazdana istorijski kroz krize, da je ona jačala upravo u ovakvim situacijama, bilo je da reč o finansijskoj krizi, migrantskoj ili kada je Rusija izvršila invaziju na Gruziju. Videćemo teške raprave, ali kao što vidimo, ostaje Evropa jedinstvena, tu se Putin prevario, smatrrajući da će Evropa da pukne i da se razdeli kako bude napredovala situacija u Ukrajini, zima predstoji, sledi nam povećanje cena, inflacija, izazovi ne prestaju, moje predviđanje je da Evropa zadržava jedinstvo“, rekao je Vejvoda.

Dodao je da se u Pragu nisu štedele reči da se kaže da to nije zamena za proširenje EU, već dopuna koja treba da potvrdi jedinstvo Evrope i verdnosno orpedeljenje za društvo koje treba da poštuje vladavinu prava.

„Nadam se da Srbija neće propustiti priliku da uradi ono što je starteško opredeljenje, a to je da postane članica EU, treba preći na dela i pokazati da verujemo u demokratiju. U Rusiji vlada nesloboda, zabranjene su NVO, opozicioni političari su u zatvoru, ne znam da li je to model koji Srbija želi da sledi“, rekao je Vojvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs