Kompletan željeznički promet na sjeveru Njemačke bio je u prekidu

Nakon sabotaže Sjevernog toka, netko je izveo diverziju i na njemačkoj željezničkoj mreži. U Berlinu sumnjaju na Kremlj

FOTO: AFP/Ilustracija

Uzrok višesatnih velikih problema u željezničkom prometu u sjevernoj Njemačkoj u subotu je sabotaža na kabelima za komunikaciju, priopćila je Njemačka željeznica (Deutsche Bahn DB) u subotu. „Zbog sabotaže na kabelima koji su neophodni za željeznički promet, kompletan promet na sjeveru Njemačke je morao biti obustavljan na tri sata“, rekla je jedna glasnogovornica DB-a.

Ona je naglasila kako su nadležne sigurnosne službe preuzele istragu. Prekid u subotu podigao je uzbunu nakon što su NATO i Europska unija prošli mjesec naglasili potrebu zaštite ključne infrastrukture, nakon “sabotaže” na plinovodu Sjeverni tok.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zaustavljeni i međunarodni vlakovi

Tijekom prijepodneva DB je priopćio kako je za zaustavljanje željezničkog prometa, čime su bile pogođene i glavne linije između Berlina, Hamburga i Kölna, kriv ispad sustava za komunikaciju strojovođa i prometnih dispečera (GSM-R).

Tijekom prijepodneva je promet ponovno uspostavljen, ali su se kašnjenja i ‘ispadanja’ vlakova produljila na ostatak subote. Uspostavljen je i promet vlakova prema Danskoj i Nizozemskoj koji je zbog izostanka komunikacije bio obustavljen.

Sumnja u Vladimira Putina

Dopisnik Telegrapha iz Berlina prenosi da se Njemačkom pronijela sumnja da bi za sabotažu mogao biti odgovoran Kremlj. Njemačka savezna policija provodi istragu u sklopu koje provjerava i mogućnost da je “strani faktor” igrao ulogu u diverziji.

Ministar prometa Volker Wissing izjavio je da su kabeli presječeni “namjerno”. “Ne možemo danas ništa još reći o pozadini ili o počiniteljima, do toga će morati doći istraga”, ustvrdio je i pojasnio da su kabeli presječeni na dvjema lokacijama zbog čega smatra da je riječ o ciljanom činu.

Bild piše da za bilo kakvu sabotažu željezničke mreže osoba koja se u takvu rabotu upušta mora imati određenu stručnost i informacije o samoj mreži. “Ne možemo puno toga sada reći, još je prerano”, rekao je izvor iz sigurnosnog aparata uključen u istragu i dodao da ne treba isključiti ništa, pa ni običnu krađu kabela koja nema nikakve veze s bilo kojom drugom državom.

Source link: www.telegram.hr