Pratimo 227. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Rusi nakon najtežeg mjeseca na ratištu i u jeku napada na Krimski most postavili novog zapovjednika invazije

FOTO: Screenshot Twitter

Danas je 227. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • General Surovikin novi je zapovjednik ruske invazije
  • Pronađena masovna grobnica u Limanu
  • Zaplijenjen ured dobitnika Nobela za mir
  • Oslobođena brojna naselja na jugu Ukrajine
  • Veliki požar na Kerčkom mostu

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Putin se zbog Kerčkog mosta zasad ne planira obraćati naciji

  • Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je za agenciju RIA Novosti da predsjednik Rusije Vladimir Putin zasad nema nikakvih izmjena u svom ranije planiranom rasporedu te da se zasad nema namjeru obraćati naciji povodom napada na Kerčki most, koji spaja Rusiju s anektiranim poluotokom Krimom.

Njemačka ministrica: ‘NATO mora napraviti više da nas zaštiti od Putinovih iluzija o veličini’

  • Njemačka ministica obrane Christine Lambrecht rekla je kako “mora napraviti više da nas zaštiti od Putinovih iluzija o veličini”. Dodala je kako više ne možemo znati koliko daleko njegovi snovi o grandioznosti idu. “Sigurno je samo jedno: Trenutna situacija znači da skupa moramo napraviti više.”

Nastavljen promet dijelom Kerčkog mosta?

  • Rusko ministarstvo prometa tvrdi da je nastavljene ograničene promet za automobile i buseve Kerčkim mostom. Objavili su da se promet kreće netaknutim cestovnim trakama i da je ograničen. Kako javljaju, teška vozila koja prenose robu moraju na trajekte.

Serija eksplozija u Harkivu

  • Serija eksplozija potresla je jutros rano Harkiv. Došlo je i do požara u jednoj od medicinskih institucija u gradu. Gradonačelnik Ihor Terekhov kazao je na Telegramu da su eksplozije bile rezultat napada projektilima u gradskom centru, javlja AP.

Rusi imenovali novog zapovjednika invazije

  • Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je za novog zapovjednika svih ruskih snaga koje vode borbe na području Ukrajine imenovan general Sergej Surovikin. Njegovo imenovanje, kako navodi BBC, stiže nakon niza poraza ruskih trupa na ukrajinskom ratištu koji su počeli s dvjema ukrajinskim protuofenzivama u rujnu. Surovikin je, inače, zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva, a prije nekoliko mjeseci bio je postavljen za zapovjednika ruskih trupa na južnom ukrajinskom bojištu.

Rusija tvrdi da večeras otvara dio mosta

  • Rusija tvrdi da večeras za promet otvara dio mosta na kojemu je došlo do požara. Navodno s radi o dijelu za vlakove.

Rusija: ‘Troje poginulo u eksploziji na mostu’

  • Kako javlja AFP, Rusija tvrdi da je troje ljudi poginulo u eksploziji na Kerčkom mostu. Dodaju da se radi o putnicima jednog automobila koji su se vozili uz “kamion koji je eksplodirao”. Tvrde i da su proveli istragu o kamionu koji je eksplodirao. Tvrde da je njegov vlasnik stanovnik Krasnodara te da istraga traje u njegovoj kući. “Proučava se ruta kretanja automobila i dokumentacija”, dodali su.

Ukrajinci pitaju: ‘Što je sljedeće, Rusi?’

  • Ukrajinsko ministarstvo obrane zadirkuje Ruse na Twitteru. “Prvo krstarica Moskva, a sada i Kerčki most. Dva notorna simbola ruske moći na ukrajinskom Krimu su otišla. Što je sljedeće Rusi?”, pitali su ih.

Stižu nove snimke s mosta

  • Nakon gašenja vatre i nakon što je svanulo su se pojavile nove snimke s Kerčkog mosta. One bolje pokazuju razmjere štete.

Ukrajinci su iza napada?

  • Ukrajinska pravda javlja da je jedan od njihovih izvora iz policije rekao kako su sigurnosne službe Ukrajine iza eksplozije na Kerčkom mostu. No, službene potvrde još nema.

Rusija: ‘Ovo pokazuje terorističku prirodu Ukrajine’

  • Ruske vlasti su osudile napad na most rekavši da se radi o terorističkom činu Ukrajinaca. Na Telegramu ruskog ministarstva vanjskih poslova, glasnogovornica Marija Zakarova je rekla: “Reakcija kijevskog režima na uništenje civilne infrastrukture pokazuje njihovu terorističku prirodu.”

Savjetnik Zelenskog: ‘Ovo je tek početak’

  • Eksplozija je samo početak, kazao savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog komentirajuči jutrošnje događaje na Kerčkom mostu. “Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je Rusija okupirala mora biti protjerano”, napisao je Mihajlo Podoljak. Ukrajinci nisu izravno priznali odgovornost za teško oštećivanje mosta, ali sve je više uvjerenih da su izveli napad na prometnicu ključnu za Rusku Federaciju.

Kerčki most u plamenu

  • Na Kerčkom mostu koji povezuje poluotok Krim s Rusijom u subotu rano ujutro zapalio se spremnik goriva, objavila je ruska državna novinska agencija RIA. Ukrajinski mediji izvijestili su o eksploziji na strateški važnom mostu, ne navodeći njezin uzrok. “Gori cisterna s gorivom na jednom od dijelova mosta”, objavila je RIA pozivajući se na regionalnog dužnosnika, ali ne navodeći uzrok požara, te ističući da brodovi u blizini mosta nisu oštećeni. Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je most 2018. godine, nakon što je Krim pripojen Ukrajini 2014.

Na društvenim mrežama šire se fotografije na kojima se vidi da je srušen dio cestovnog mosta, koji ide paralelno sa željezničkim tračnicama. The Guardian javlja da je vatra zahvatila najmanje dva željeznička vagona. Svjedoci tvrde da se eksplozija čula kilometrima daleko i da je do nje došlo oko šest sati u subotu ujutro, u trenutku kada je vlak prelazio most.

Pronađena nova masovna grobnica

  • Još 200 grobova i masovna grobnica otkriveni su u istočnom gradu Limanu koji su nedavno oslobodile ukrajinske snage, rekao je vojni guverner regije Donecka. Pavlo Kirilenko objavio je u petak navečer na Telegramu fotografije na kojima se vide ekipa u bijelim zaštitnim odijelima u ograđenom području. Ekshumacije su već počele, napisao je Kirilenko. Prema prvim podacima, u grobovima su ukrajinski vojnici ili civili, navodi se. Točan broj tijela u masovnoj grobnici, među kojima je nekoliko male djece kao i cijelih obitelji, još se utvrđuje, priopćila je policija.

Zaplijenjen ured organizacije koja je dobila Nobela

  • Sud u Moskvi naredio je u petak zapljenu moskovskog ureda Memoriala, protjeranog iz Rusije, nekoliko sati pošto je ta nevladina organizacija dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s bjeloruskim aktivistom i s ukrajinskom nevladinom organizacijom. Glavni ured Memoriala u Rusiji “pretvoren je u javno dobro”, rekao je sud novinskoj agenciji Interfaksu nakon jednog od mnogih suđenja toj nevladinoj organizaciji. U uredu Memoriala u središtu Moskve bila je smještena uprava organizacije i redovito su se održavale izložbe otvorene za javnost.

Predstavnik suda Tverskoj rekao je da je Memorial “pokazao da je umiješan u rehabilitaciju nacističkih zločinaca, narušio ugled vlasti i stvorio krivu sliku SSSR-a”, navodi agencija Ria Novosti. Memorial, zabranjen u Rusiji od prosinca 2021., ugledna je organizacija za ljudska prava i za čuvanje sjećanja na politički progon u zemlji i u bivšem SSSR-u. U petak je dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s bjeloruskim aktivistom Alešom Beljackim i s ukrajinskim Centrom za građanske slobode dok traje ruska vojna ofenziva u Ukrajini.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zajam MMF-a Ukrajini

  • Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak je odobrio Ukrajini 1,3 milijarde dolara hitnog zajma radi dodatnog financiranja kako bi ta zemlja uspjela održati svoje gospodarstvo dok se bori protiv ruske invazije. Novac će stići iz novog programa za hitne posudbe radi rješavanja problema nestašica hrane, koji je odbor direktora te financijske institucije odobrio prošloga mjeseca. Ukrajina je također zatražila da odbor direktora MMF-a nadzire program kako bi se time osnažila politička predanost i dodatno katalizirala potpora donatora, objavio je MMF.

Veliki uspjesi Ukrajinaca

  • Ukrajinska vojska oslobodila je više od 2400 četvornih kilometara u Hersonskoj oblasti, objavio je zamjenik šefa Ureda predsjednika Kirilo Timošenko. Dodao je kako je oslobođeno šest naselja u okolici Hersona, te čak 61 u okrugu Berislav.

Source link: www.telegram.hr