Norveška je najveći opskrbljivač plinom u Europi

Norveška u inspekciji podmorskog plinovoda, traže eksplozive

FOTO: AFP/Ilustracija

Norveška je poslala specijalizirani brod za inspekciju podmorskog plinovoda do Njemačke zbog sigurnosnih zabrinutosti nakon sumnje na sabotažu prošli mjesec na dva plinovoda Sjevernog toka između Rusije i Njemačke, prema izvorima i podacima.

Norveška, najveći opskrbljivač plinom u Europi, prošli tjedan stavila je svoj energetski sektor u stanje visoke pripravnosti, rasporedivši mornaricu i zračne snage da patroliraju objektima na moru i rasporedivši vojnike u kopnene pogone za preradu plina nakon eksplozija Sjevernog toka 26. rujna.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tko je naručio inspekciju

Havila Subsea, brod za opskrbu naftom opremljen podvodnim vozilima na daljinsko upravljanje, raspoređen je 5. listopada kako bi istražio plinovod Europipe II koji vodi od plinskog postrojenja Kaarstoe u Norveškoj do Dornuma u Njemačkoj, pokazuju podaci praćenja plovila Refinitiva.

Jostein Alendal, izvršni direktor Reach Subsea, koji upravlja Havila Subsea, rekao je za Reuters da je inspekciju naručio Equinor, koji provodi inspekcije plinovoda u ime operatera offshore plinskog sustava Gassco.

Equinor je u izjavi poslanoj e-poštom Reutersu rekao da je “podignuta razina sigurnosti za instalacije i infrastrukturu na NCS (Norveškom kontinentalnom pojasu)” te da su poduzete mjere opreza u vezi s mrežom plinovoda.

Najvažniji norveški plinovod

Europipe II je vjerojatno najvažniji norveški plinovod, rekao je Tor Ivar Stroemmen, viši predavač na Kraljevskoj norveškoj pomorskoj akademiji.

“Veliki prekid dotoka plina u Njemačku mogao bi izazvati političke pritiske koji bi promijenili dinamiku trenutnog zastoja s Rusijom”, rekao je Stroemmen.

Izvor iz industrije rekao je Reutersu da Norveška pregledava ključnu naftnu i plinsku infrastrukturu, uključujući plinovode, radi mogućih eksploziva ili pokušaja sabotaže.

Povećana sumnja u sabotažu

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, uvelike se oslanjala na opskrbu ruskim plinom iz Rusije sve dok opskrba nije prekinuta nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Europipe II dug 658 km ima kapacitet od 71 milijun kubičnih metara plina dnevno, oko petinu ukupnog norveškog izvoza plinovoda.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Švedska sigurnosna služba priopćila je u četvrtak da je istraga dvaju plinovoda na mjestu zločina povećala sumnje u “tešku sabotažu” koja uključuje detonacije.

Source link: www.telegram.hr