OGLAS

Opozicija u RS: Zbunjuje ćutanje SNSD-a Vijesti Autor:Mladen Vujinović05. okt 202212:54

Opozicija u RS: Zbunjuje ćutanje SNSD-a

Izvor: N1

Pojedine izborne komisije danas su zakazale ponovno brojanje glasova istakao je SDS-ov Milan Radović, tvrdeći da je to znak da je pritisak opozicije u Republici Srpskoj urodio plodom.

On je istakao kako sjenu na cijeli proces bacaju dešavanja u izbornoj noći zbog kojih je upitan legitimitet izbora i zbog kojih do danas nije potpisano stotine zapisnika sa biračkih mjesta.

“Gradske i opstinske komisije nisu dostavljale podatke o brojanju glasova”, rekao je Radović tvrdeći kako u pojedinim glasačkim mjestima opozicionari imaju nula glasova, iako je na tim mjestima glasala njihova rodbina.

PDP i SDS su formirale dva pravna tima u vezu kršenja izbornog procesa koji će Centralnoj izbornoj komisjji odvojeno slati prijave za pojedinačne slučajeve.

“Treba se prebrojati stanje u vrećama, i uporediti sa podacima na zapisnicima”, rekao je Radović navodeći da će rukovodstvo PDP, SDS i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića podnijeti zahtjev CIK-u za novo brojanje glasova i utvrđivanje nepravilnosti, te ponavljanje izbora na mjestima na kojima se utvrde nepravilnosti.

“To je nužno da se uradi jer onda izbori nemaju smisla. Ako će doći do toga da neko svojom voljom upisuje nekome nulu, iako ima osvojene glasove, šta se onda može desiti na narednim izborima”, upitao je Radović koji je i nosilac liste SDS za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Banjaluci.

Istakao je kako je javnost dodatno zbunjena ćutanjem iz SNSD, koje je pozvao da podrže novo brojanje glasova.

Stanivuković: Ovo je krik za istinom

Gradonačelnik Banjaluke i nosilac liste PDP Draško Stanivuković istakao je kako je najveće dostojanstvo traganje za istinom kojeg niko ne treba da se plaši.

“Ovo nije nikakav krik poraženog ili očajnika, ovo je krik za istinom. Hoćemo da istrajemo na istini”, istakao je Stanivuković najavljujući da će čestitati bilo kome nakon što se utvrdi stvarno stanje.

“Ono što je evidentno za ove izbore, što mene plaši kao gradonačelnika jeste da je 200.000 ljudi manje izašlo na izbore u odnosu na 2020. godinu i izlaznost koja se konstantno smanjuje.”, rekao je Stanivuković najavljujući da je potreban pritisak da bi se opozicije natjerale da rade.

Opozionari su za sutra u 18 časova najavili protest u Banjaluci koji će početi šetnjom od Parka Mladen Stojanović do Trga Krajine na kojem će završiti obraćanjem opozicionara u 19 časova.

Source link: ba.n1info.com