Veće države imaju takozvani sektor za analizu koji obrađuje informacije i pravi analitičke papire, a potom ih distribuira zvaničnicima države, što nije klasična špijunaža, kazao bivši visokorangirani crnogorski diplomata za “Vijesti”

Diplomate nijesu špijuni, ali prikupljaju informacije

Diplomata dužan da informiše sa kim se sastaje (ilustracija), Foto: Shutterstock

Diplomate nijesu špijuni, ali treba da imaju izgrađen osjećaj šta može biti korisna informacija za njihovu zemlju i kako da je tretiraju.

To je za “Vijesti” kazao bivši visokorangirani crnogorski diplomata, odgovarajući na pitanje šta je u opisu posla obavještajnog sektora koje ima diplomatsko-konzularno predstavništvo, nakon sprovedene akcije protiv osoba koje su navodno radile za rusku obavještajnu službu, a protiv interesa Crne Gore.

”U tom pogledu su (diplomate) slični novinarima koji takođe tragaju za informacijama, ali za razliku od novinara, oni svoje povjerljive informacije i izvore ne objavljuju, već ih dijele sa manjim brojem ljudi u svojoj mreži”, pojasnio je on za “Vijesti”.

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) koordinirala je akcijom protiv osoba koje su navodno radile za rusku obavještajnu službu, a protiv interesa Crne Gore. Akcija je počela u četvrtak ujutru pretresima na više lokacija, a kontrolisani su objekti navodnih članova grupe što su radili za rusku obavještajnu službu. To je, u sklopu šire međunarodne operacije, rezultiralo hapšenjem penzionisanog službenika Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore Radomira Sekulovića i njegovog kuma Vladimira Vlatka Belojevića, kao i proglašenjem šest ruskih diplomata akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata.

Source link: www.vijesti.me