Nepostojanje zakonskog okvira za predsjednika i Vladu rezultat je nemara koji je od donošenja Ustava 2007. godine odgovarao vladajućoj eliti, smatra Predrag Zenović. Čini se da se zemlja brzo kreće ka vanrednim izborima na proljeće, pa će za Đukanovića to biti “karta na sve, ili ništa”, kaže Ines Mrdović. Politički je značajno da se utvrdi većinski stav poslanika o odluci predsjednika države, navodi Stevo Muk

Građani plaćaju ceh neodgovornih politika

Inicijativa za smjenu od juče formalno u skupštinskoj proceduri: Đukanović, Foto: SAVO PRELEVIC

Izbor sudija Ustavnog suda već dugo je prioritet, ali su političke elite neodgovornim odnosom urušile najviše institucije države, a posljedice toga platiće građani i ustavno-pravni poredak.

Tako sagovornici “Vijesti” komentarišu najnovija dešavanja i inicijative za raspuštanje Skupštine i smjenu predsjednika države Mila Đukanovića.

Đukanović je, umjesto da mandat za sastav vlade na predlog 41 poslanika da Miodragu Lekiću (Demos), podnio zahtjev za skraćenje mandata Skupštini. Stara parlamentarna većina na to je odgovorila inicijativom za smjenu Đukanovića, koja je, kako je saopšteno “Vijestima”, od juče formalno u skupštinskoj proceduri.

Teoretičar politike Predrag Zenović podsjeća da poslanici mogu pokrenuti postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, ali konačnu odluku o tome može donijeti samo Ustavni sud. Međutim, Ustavni sud je, nakon što je i četvrti sudija otišao u penziju, ostao bez kvoruma za rad.

Source link: www.vijesti.me