Našli smo stari cjenik, meso je prije 16 godina bilo skuplje i u veleprodaji

Vladin dekret da meso danas mora biti jeftinije nego što je bilo 2006. vodi u ozbiljan kaos

FOTO: Pixsell/Telegram

Nejasno je kojom metodologijom je utvrđeno kolika bi cijena trebala biti i zašto baš tolika, a ne kunu veća ili manja. Vjerojatno ni oni koji su pisali odluku nemaju odgovor na to pitanje

Vlada je ovaj mjesec ograničila cijene određenih proizvoda, što je rezultiralo njihovim povlačenjem s polica kod dijela trgovaca. Ograničenje cijena, naravno, često može stvoriti nestašice, jer se nikome ne isplati prodavati nešto na čemu nema zarade, tako da se i danas može vidjeti da u trgovinama nedostaje nekih proizvoda, ili ih ima u daleko manjim količinama nego prije ove odluke.

Prije nekoliko dana oglasio se i Državni inspektorat koji kontrolira provođenje ove odluke. Objavili su da je u posljednjih tjedan dana provedeno oko stotinu inspekcijskih nadzora u kojima je otkriveno 11 slučajeva povrede Vladine odluke, odnosno proizvodi su prodavani po višim cijenama od dozvoljenih.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Cijene nekih proizvoda smanjene i preko 30 posto

Vlada je odlučila prilično srezati cijene osnovnih namirnica. Radi se o devet proizvoda čije cijene su u prosjeku snižene za oko 30 posto – neki više, neki manje. No, nejasno je kojom metodologijom je utvrđeno kolika bi cijena trebala biti i zašto baš tolika, a ne kunu veća ili manja. Vjerojatno ni oni koji su pisali odluku nemaju odgovor na to pitanje.

Meso je, na primjer, Vladinom odlukom sniženo za preko 30 posto, pa smo se vratili na cijene od prije 10 i više godina i pitanje je koliko takvo stanje može potrajati bez da našteti trgovcima, ali i proizvođačima.

Našli smo cjenik mesa iz 2006., bilo je skuplje nego danas

Recimo, svinjski vrat s kostima je prema Vladinoj odluci snižen s 38 na 25 kuna, što je sniženje cijene od 34 posto. Na internetu smo pronašli stari cjenik mesa karlovačke mesne industrije PPK, iz 2006. godine u kojem je tada veleprodajna cijena svinjskog vrata s kostima bila oko 30 kuna za kilogram, što znači da je u maloprodaji sigurno bila veća.

Ili, na primjer, svinjska lopatica bez kosti prema odluci Vlade snižena je s 37 na 25 kuna, što je pad cijene od 32 posto. Prema cjeniku iz 2006. godine, u veleprodaji je tada taj komad mesa koštao 32 kune za kilogram. Znači, Vlada je zaključila da to meso “zbog krize” treba danas biti jeftinije nego prije desetljeće i pol iako ni proizvodnja, a ni distribucija, sasvim sigurno u tom razdoblju nisu pojeftinile.

Teret svojih mjera prebacili na trgovce i proizvođače

Dio trgovaca bio je zabrinut i zbog toga što ih Vladina odluka tjera i u kršenje Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Njime je propisano da se proizvodi ne smiju prodavati ispod nabavne cijene, a neki su se s dijelom proizvoda našli upravo u toj situaciji, pa su ih povukli s polica. Iako je jasno da Državni inspektorat neće ići protiv odluke Vlade i kažnjavati takve situacije, svakako nije ugodno biti u poziciji prodavati proizvode po nižoj cijeni od one po kojoj su kupljeni.

Vlada je tako teret svojih mjera za pomoć građanima prebacila na trgovce i proizvođače, kojima ova odluka stvara direktnu štetu i tjera ih na kršenje Zakona, pa oni koji će pretrpjeti veće štete, ako ova situacija potraje, sasvim sigurno imaju temelja tražiti od države neku vrstu obeštećenja.

Source link: www.telegram.hr