OGLAS

Šta je zapravo dogovoreno u Moskvi? Vijesti Autor:Tina Jelin-Dizdar21. sep 202219:49

Šta je zapravo dogovoreno u Moskvi?

Izvor: N1

U danu kada svjetski lideri izražavaju bojazan nakon Putinove djelimične mobilizacije, jedan čovjek iz BiH dan uoči te odluke, u Moskvi sa Putinom razgovara i poručuje kako će gas za BiH koštati mnogo manje nego za druge evropske zemlje. Milorad Dodik se sa predsjednikom Rusije sastao u Kremlju, a kaže kako je Putin dao zeleno svjetlo i za misiju Althea u BiH. Bilo je reakcija, sve je kažu Dodikova predizborna kampanja.

Drugi put ove godine Milorad Dodik razgovarao je sa ruskim predsjednikom. U službenim odajama Vladimira Putina nije bilo zastave BiH, iako su i Dodik i Putin tvrde, privrženi Dejtonskom sporazumu. U transkriptu dijela razgovora kojeg je objavio službeni Kremlj, Putin je poželio uspjeh Dodiku na izborima, Dodik uz ostalo kazao, kako dobri odnosi sa Rusijom, jačaju poziciju RS. Oba zadovoljna najavljenom fudbalskom utakmicom BiH i Rusija.

Utakmica nije jedino o čemu je Putin govorio, no službeni Kremlj se na tome zadržao. Milord Dodik tvrdi u fokusu su bile elektrane, gasovod,isporuke plina i misija Altea u BIH za čiji je nastavak navodno osigurao rusku podršku.. ili kako je danas kazala i Zeljka Cvijanović, kontruktivno o ekonomiji ali i poltičkim geostrateškim odnosima.

Milorad Dodik je uoči puta u Moskvu, otvoreno podupro agresiju Rusije na Ukrajinu jer ona bila nužna radi zaštite ukrajinskih Rusa, napravio usporedbu s Srbima, rekao da a oni ne mogu živjeti s muslimanima pa je je “prirodna” želja da budu ujedinjeni sa Srbijom. Danas je ponovno šokirao rekavši kako bi Rusija mogla poslati posmatrače na referendume o pripajanju teritorija Rusiji.

Reakcija na ove izjave nema. Posjet Putinu uglavnom se tumači kao dio predizborne kampanje.. Misli ovo I Željko Komšić no priznaje i kako se stav Rusije u vezi EUFORa-a sa zebnjom očekuje jer ukoliko ne podrži nastavak misije to bi moglo zakomplikovati stvari u BiH, jer nije siguran da su pojedine evropske zemlje spremne podržati slanje NATO snaga u BiH, a što je omogućeno i Dejtonskim sporazumom.

O važnosti EUFOR-u u Generalnoj skupštini UN-a govorio je danas i Šefik Dzaferović, Dodikove veze sa Rusijom nije spominjao. Kazao je kako postoje odluke Predsjedništva BiH kojima se EUFOR poziva i podržava u BiH, i da je to na snazi dok Predsjedništvo ne donese drugačiju odluku.

Ništa konkkretno se nije dogorilo u Moskvi, prokomentirao je Dodikovu posjetu Mirko Šarović, O mandatu EUFORa kaže, Dodik je za svoj stav trebao podršku NSRS.

Posjetu Moskvi kometirao je i Denis Zvizdić. Rezultat loših predizbornih anketa natjerala je Dodika na očajnički potez, kaže

Tražili smo komentar i delegacije EU. Odgovorili su da od zemlje koja teži evropkim integracijama očekuju da uskladi svoju vanjsku, sigurnosnu i trgovinsku politiku sa politikom Evropske unije. Lideri trebaju zauzeti jasan moralni stav i nedvosmisleno osuditi ruske postupke, i agresiju na Ukrajinu, umjesto da se srdačno sastaju sa ruskim predsjednikom, kazali su za N1.

Opširnije u priči Tine Jelin – Dizdar.

Source link: ba.n1info.com