Kako je Putin iskoristio Vučića da gurne prst u oko Evropskoj uniji?

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Današnja izjava Vladimira Putina, ruskog predsednika u kojoj tvrdi da redovno razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje, po tumačenju sagovornika Danasa, predstavlja prst u oko Evropskoj uniji. Cilj je i dalje udaljavanje Srbije od EU, uz povećanu zavisnost od Rusije.

“Takve izjave samo pojačavaju sumnju EU u iskrenost Srbije na evropskom putu. To Putin sračunato radi da bi što više odvojio Srbiju od evropskih saveznika, a sa druge strane presedan nezavisnosti Kosova obilato koristi kao argument nezavisnosti Donjecka i Luganska”, kaže Nenad Čanak, odlazeći lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

On napominje da je Putin neprijatelj evropske Srbije i da je vuče u propast zajedno sa Rusijom. Čanak, ipak konstatuje i da Putin nije jedini krivac, pre svega zato što je Vučić neodlučan.

“Vučić se tome nedovoljno odlučno suprotstavlja iz niza razloga od kojih su najznačajniji strah od ruske odmazde u slučaju punog okretanja zapadu i neodlučnost i nejasne poruke zapada u vezi pristupanja Srbije EU. Srbija, zbog toga, ne sedi više na dve stolice nego je razapeta uzmeđu dve politike koji se ubrzano udaljavaju”, zaključuje Čanak.

Putin: Oslanjajući se na Rezoluciju 1244 nastavljamo da pružamo pomoć srpskim prijateljima

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine napominju da Putinu odgovara zaoštravanje odnosa u regionu i da u tom svetlu treba gledati i posetu Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske, inače bliskog Vučiću.

Napominju da Srbija ne sme biti talac politike opasnog ekstremiste kakav je Milorad Dodik i da bi bilo najbolje da Vučić, zarad evropske perspektive i mira u regionu prekine saradnju sa njim.

Tvrdnje ruskog predsednika Putina da će Rusija produbiti saradnju sa Srbijom, jer Rusiju i Srbiju povezuje strateško partnerstvo, za Sonju Biserko, predsednicu Helsinškog odbora, veoma je važna poruka.

“Reklo bi se da Rusija, Srbiju drži kao taoca, s obzirom da je Srbija deklarativno opedeljena za članstvo u EU. Sa druge strane ona je sve bliže Rusiji, odnosno njena neutralnost svela se na to da je ona neutralna na ruskoj strani. A Zapad očekuje od Srbije i to se sve češće pominje da usaglasi svoju politiku sa politkom EU, što Srbija do sada nije učinila”, kaže Biserko.

LSV: Dodikova politika je usmerena protiv mira i stabilnosti u regionu

Prema njenim rečima Rusija, čini se, povećava i svoje pretnje ka Srbiji, posebno kada je reč o Kosovu.

Poručuju da će podržati sve što Srbija bude htela u Savetu bezbednosti UN oko Kosova, ali sa naglaskom da mora da se vodi računa i o ruskom interesu, ukazuje Biserko.

A ruski interes je, kako kaže, da se održi status kvo i na Kosovu, Bosni i Hercegovini, a ne sme se zaboraviti da Rusija ima jako uporište i u Crnoj Gori kroz srpske političke partije i Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Rusija je radikalizovala svoje ponašanje vezano za Balkan i uvećala pritisak kako bi održala postojeću situaciju. I Putinova poruka usmerena je Evropskoj uniji, sa značenjem da oni nisu sposobni da Srbiju zadrže na evropskom koloseku”, napominje Biserko.

Ona dodaje da Rusiji polazi za rukom da se održi u Srbiji zahvaljujući naraslom rusofilstvu u vodećoj Srpskoj naprednoj stranci, SPC, ali i akademskoj zajednici.

Prema njenim rečima nemoguće je da Vučić nije znao kojim poslom Dodik ide u Moskvu, jer je reč o ljudima koji su na istom poslu sa podeljenim ulogama ,a njihova bliskost videla se i tokom Dana srpske zastave.

“Međutim, kada padne ruski svet, pašće i srpski”, zaključuje Biserko.

Putin je na ceremoniji uručenja agremana ambasadorima stranih država rekao da ceni napore srpskih prijatelja da sprovode uravnoteženu, nezavisnu politiku na međunarodnoj areni.

„U okviru međunarodnog prava, oslanjajući se na rezoluciju 1244 SB UN, nastavićemo da pružamo našim srpskim prijateljima svestranu pomoć u borbi za legitimna prava i interese Srbije, zaštiti njenog državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti“, zaključio je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs