«Nakon što smo prihvatili Lekića za mandatara i nakon što je konstatovano da su to prihvatili i ostali, ja sam ponudio da stavimo potpise i to dostavimo Đukanoviću, ali opet se desio korak nazad kolega iz GP URA… Traži se apsolutna većina u vladi, traži se sektor bezbjednosti, postavljaju se ucjene…», naveo je Bečić

Bečić: Nastavilo se s ucjenama, na to odgovaramo konstruktivnim i pomiriteljskim pristupom

Foto: Nikola Dragaš

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, kazao je da je ta partija u pregovorima bivše parlamentarne većine učestvuje «iskreno i posvećeno».

«Nije tačno što su neki tvrdili — da ćemo završiti u koaliciji s Demokratskom partijom socijalista (DPS) i da ćemo formirati vladu s njima. Otišli su i korak dalje i saopštavali da umjesto toga hoćemo da rušimo vrhovnog državnog tužioca i glavnog specijalnog tužioca. I to je palo u vodu. Jasno je razlikovati postupanje aktera, pa i u ovom procesu. S jedne strane imate konstantne ucjene i uslovljavanja od izbora 2020. godine. Bili smo tada nadomak političke vlade i neko je preko noći rekao — može samo ekspertska vlada i u nju mogu samo ja i moj subjekt. Kad smo tražili rekonstrukciju vlade, rekli su da će podržati ako se svi usaglasimo. Praktično smo dogovorili model rekonstrukcije, a onda su oni rekli — može samo ekspertska vlada. Nakon dva mjeseca su je srušili i formirali političku vladu s DPS-om. S ucjenama se nastavilo i ovih dana. Na to smo odgovarali i odgovaraćemo konstruktivnim i pomiriteljskim pristupom», rekao je Bečić na konferenciji za novinare nakon sastanka «stare većine».

Dodao je i da se vidjelo kakve je ustupke njegova partija napravila ovih dana.

«Odrekli smo se mjesta predsjednika vlade i Skupštine. Nakon toga, predložili da nađemo dvije žene, da budu mjera pomirenja. I to se odbijalo. Danas smo saopštili da ako je i to sporno, da može i kandidat i kandidatkinja koji nisu bili u aranžmanu s DPS-om. Došli smo onda do tačke spajanja. To je bio predlog koji smo prihvatili nakon što su odbijeni svi naši. Nakon što smo prihvatili Miodraga Lekića za mandatara i nakon što je konstatovano da su to prihvatili i ostali, ja sam ponudio da stavimo potpise i to dostavimo Milu Đukanoviću, ali opet se desio korak nazad kolega iz Građanskog pokreta (GP) URA. Rekli su da je njihova saglasnost uslovna i da mora da se razgovara o strukturi vlade. Napravili smo pauzu, nastavili razgovore, došli do strukture i imate situaciju da se traži apsolutna većina u vladi, traži se sektor bezbjednosti, postavljaju se ucjene…».

Source link: www.vijesti.me