"Saradnici Olega Deripaske obezbjeđivali su fondove Demokratskom frontu 2016. i vjerovatno prije izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija. U Albaniji smo vidjeli da je 2017. Rusija obezbijedila Demokratskoj stranci oko pola miliona dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti”, saopštio je izvor iz američke administracije

SAD: Rusija tajno finansirala DF u Crnoj Gori i Dodika u BiH

Kremlj (ilustracija), Foto: Shutterstock

Crnogorska politička koalicija Demokratski front, koja trenutno pregovara o formiranju nove Vlade Crne Gore i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobijali su tajne novčane iznose od Ruske Federacije u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu, saopštio je izvor iz američke administracije, koji je upoznat sa konkretnim slučajem.

Izvor iz administracije, međutim, nije objelodanio tačne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front.

“Obavještajna zajednica je zabilježila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primjerima koji su izneseni, u Bosni, prije izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primjer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”, naveo je izvor iz administracije.

Takođe, kao primjer je navedena i Crna Gora i jedan od važnijih ruskih oligarha.

Source link: www.vijesti.me