Glas Amerike: Oštra reakcija Evropske komisije povodom crkvenog odlikovanja Šešelja

Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Evropska komisija osudila je dodelu ordena Srpske pravoslavne crkve Vojislavu Šešelju uz ocenu da su „pokušaji prekrajanja istorije neprihvatljivi“.

„Naš stav je jasan. U Evropi nema mesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca – koji se suprotstavljaju najosnovnijim evropskim vrednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi“, istakla je u odgovoru Glasu Amerike portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandes.

Dodala je da „verski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vođstvo u prevazilaženju teškog nasleđa prošlosti i konstruktivno neguju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju – neophodnih za stabilnost, mirnu budućnost i napredak“.

Orden koji je Šešelju dodelila novogračaničko-srednjozapadnoamerička eparhija Srpske pravoslavne crkve, nije i jedini koji je lider Srpske radikalne stranke (SRS), partije koja je pod njegovim vođstvom imala istaknutu ulogu u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, dobio od te crkvene organizacije, piše Glas Amerike.

SPC dodelila orden Šešelju, odlikovao ga vladika bački Irinej

Prethodio mu je orden Belog anđela prvog reda, koji je 2015. dobio iz ruku vladike Filareta, crkvenog velikodostojnika koji je otvoreno podržavao Slobodana Miloševića.

Šešelja je 2015. odlikovao i mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović.

Vojislav Šešelj se tokom političke karijere isticao ekstremističkim i šovinističkim izjavama prema nesrpskom stanovništvu, navodi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs