„Šizofreni stil vladanja“: Dok Vučić odlikuje američkog generala za zasluge u Srbiji, tabloidi optužuju CIA da sprema rat na Kosovu

Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

Odlikovanje komandanta Nacionalne garde Ohaja je lep gest, a znači i da smo dostigli, verovatno i vrhunac te saradnje. Ipak, šizifreno je da u danu u kojem su svi Vučićevi mediji optužili CIA da sprema akciju za izazivanje sukoba na Kosovu predsednik odlikuje američkog generala zbog zasluga za mir i stabilnost. Uz to, ako Srbija vodi politiku neutralnosti onda bi morao da bude odlikovan i neko do predstavnika ruske armije, kažu sagovornici Danasa.

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane i osnivač Saveta za strateške politike za Danas kaže da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije više od petnaest godina ima izuzetno kvalitetnu saradnju sa Ministarsvom odbrane SAD.

– Nosilac te saradnje sa američke strane je upravo Nacionalna garda Ohaja. Iako je sasvim logično da kada se govori o saradnji dve vojske prvo pomislimo na zajedničke vojne vežbe, razne obuke, donacije, razmene poseta vojnih lica moram da naglasim da je Ministarstvo odbrane SAD učestvovalo u nizu projekata pomoći civilnom stanovništvu u Srbiji putem izgradnje ili rekonstrukcije više škola, vrtića i drugih neophodnih objekata širom Srbije. Odlikovanje komandanta Nacionalne garde Ohaja je lep gest u kome Srbija pokazuje da razume napore koje garda čini na razvijanju kako vojno-vojnih tako i civillno-civilnih odnosa. Podržavam da se zaslužnim oficirima stranih vojski koji ostvaruju izuzetnu saradnju sa VS dodeli adekvatno priznanje, to jeste simbolični čin ali vojnicima mnogo značajan – navodi Šutanovac.

Poseta Srbiji delegacije Ohaja

Slično misli i Dragan Šormaz, član Glavnog odbora SNS i osnivač Evroatlantskog saveta Srbije. On navodi da su general Haris lično i Nacionalna garda Ohaja zaslužili da budu odlikovani od Srbije.

– Njihovo zalaganje za dobru saradnju sa Vojskom Srbije, lobiranje u našu korist u odbrambenim strukturama SAD, prenošenje znanja i iskustva na našu vojsku je od ogromnog značaja! Ovo odlikovanje znači da smo dostigli, verovatno i vrhunac te saradnje. Ono što bih ja želeo posle ovog događaja je da donesemo državnu odluku o saveznistvu sa SAD i da na tome marljivo radimo. Uostalom, Amerika nam je pružila ruku – kaže Šormaz.

Vučić uručio državni orden Srbije komandantu Nacionalne garde Ohaja

A Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, ukazuje za naš list na šizofreniju kao stil vladanja.

– U danu u kojem su svi Vučićevi mediji optužili CIA da sprema akciju u kojoj će da ubaci Čečene obučene u uniforme Vojske Srbije da napadnu kosovsku policiju i tako započnu sukob, on odlikuje američkog generala zbog zasluga za mir i stabilnost na Kosovu. To je šizofrenija kao stil vladanja, jer jedno se priča narodu dok u praksi Vučić utvrđuje dogovor sa SAD i to preko više kanala. Po tom dogovoru Kosovo ide u NATO i potom u UN, a Vučić ostaje na vlasti. Al na kraju će proći kao što je prošao Milošević koji se oslanjao na slična obećanja i na ulogu faktora mira i stabilnosti – smatra Parović.

Srpska vojska ispunjava NATO standarde

Dok istoričar Dragomir Anđelković kaže da bi ako zvanična Srbija stvarno vodi politiku neutralnosti onda morao da bude odlikovan i neko do predstavnika ruske armije.

– U redu je što je Vučić odlikovao kamdanta nacionalne garde Ohaja, ali ako zvanična Srbija stvarno vodi politiku neutralnosti i spoljnopolitičkog balansiranja, onda bi morao analogno da bude odlikovan i neko od predstavnika ruske armije zaduženih za razvoj odnosa sa srpskom vojskom. Ovako se daje samo još jedan argument u prilog sve rasprostranjenijeg mišljenja da Vučić u svrhu manipulisanja svojim proruski opredeljenim biračima priča o neutralnosti, a zapravo iza kulisa plaća ceh Vašingtonu za opstanak na vlasti uprkos gaženju demokratskih vrednosti za koje se zapadne zemlje načelno zalažu – zakaljučuje Anđelković za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs