„Ko smanji potrošnju struje za 30 odsto, dobiće popust još 30“

Foto: Aleksandar Veljković

Govoreći o energetskoj situaciji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nas očekuje teška jesen i zima i da će država izaći sa predlogom za smanjenje potrošnje električne energije.

„Želimo da podstaknemo ljude da štede i zarade – to će biti mereno u skladu sa potrošenom energijom u istom mesecu prethodne godine – dakle, oktobar ove godine u odnosu na oktobar 2021, na primer. Naš predlog će biti da svi koji smanje potrošnju između pet i 20 odsto dobiju dodatni popust od 10 odsto na iznos rečun“, rekao je Vučić.

Kako je dodao: „Osim što ćete platiti manje zbog niže potrošnje, daćemo vam još 10 odsto manje da platite, a ja ću tražiti da bude još 15 odsto, ne znam da li će to vlada prihvatiti. Oni koji smanje potrošnju 20 do 30 odsto, mi ćemo im kao država dati još 20 odsto dodatnog popusta“.

Naveo je da će za one koji imaju smanjenje potrošnje više od 30 odsto dobiti popust od 30 odsto na inače toliko umanjenu cenu na potrošnju i mrežarinu.

„Dakle, pozivamo ljude da štednjom zarade novac. Time će EPS formalno da izgubi novac, ali ćemo mi kao država to da nadoknadimo zbog uvoza“, rekao je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs