BiH bi mogla biti dominantna tema današnjeg susreta turskog predsjednika s hrvatskim državnim vrhom

Erdogan od sinoć u Zagrebu; ovo su ključne teme i planovi njegova posjeta Hrvatskoj

FOTO: Pixsell/AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je sinoć u Zagreb kako bi pridonio jačanju gospodarskih odnosa Hrvatske i Turske i otvorio novi islamski centar s džamijom u Sisku, ali za očekivati je da će pitanje izbornog zakona u BiH biti dominantna tema u razgovorima s hrvatskim državnim vrhom.

Erdogan se u utorak u Sarajevu usprotivio intervenciji u izborni zakon visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, što traže Hrvati kako bi se spriječilo da ih Bošnjaci opet preglasaju na općim izborima koji će se u toj zemlji održati početkom listopada.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Odluke oko izbornog zakona donose ova trojica lidera. Ovdje ne trebamo imati intervenciju visokog predstavnika”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sarajevu s trojicom članova bosanskohercegovačkog predsjedništva.

Susreti na Pantovčaku i u Banskim dvorima

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković nekoliko su puta pozvali Schmidta na suprotno, da iskoristi svoje bonske ovlasti i Hrvatima zajamči ravnopravnost u izbornom procesu.

Erdogan će danas u Zagrebu razgovarati i s jednim i drugim. S Milanovićem će održati zajedničku tiskovnu konferenciju na Pantovčaku, a o susretu s Plenkovićem Banski će dvori izvijestiti priopćenjem.

Otvaranje novog islamskog centra u Sisku

Hrvatski i turski predsjednik zajedno će otići i u Sisak gdje će sudjelovati na otvorenju novog islamskog centra i džamije u tom gradu, što sisački imam Alem Crnkić naziva “ostvaranjem višegeneracijskog sna” tamošnjih muslimana.

Novi Islamski centar prostire se na oko 2600 metara kvadratnih, te je treći takav centar u Hrvatskoj, nakon zagrebačkog i riječkog. Posebnost sisačke džamije je njena energetska održivost, pa ju se naziva prvom “ekodžamijom” u ovom dijelu Europe. Petina kompleksa je molitveni prostor, a ostatak, oko dvije tisuće kvadrata, namijenjen je svima.

“Da su muslimani htjeli graditi ovaj objekt za sebe, izgradili bi samo džamiju”, rekao je Crnkić Hini. “Dobrodošli su nam svi ljudi otvorenog uma, srca i duše, bez obzira na vjersko opredjeljenje, svi koji su otvoreni da upoznaju i spoznaju druge”, naglasio je mladi sisački imam, Sisčanin odrastao u tom gradu.

Navečer hrvatsko-turski gospodarski forum

Nakon otvorenja islamskog centra Erdogan i Milanović se ponovno vraćaju u Zagreb kako bi sudjelovali na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu.

Svoj dolazak potvrdilo je 75 turskih gospodarstvenika, dok se s hrvatske strane očekuje dolazak čak 160 gospodarstvenika. Na gospodarskom formu bit će predstavnici građevinskog sektora, energetike, turizma, prerađivačke industrije, farmaceutske industrije, poljoprivrede, financijskog sektora i drugih gospodarskih grana.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Erdogan posljednjih put u Hrvatskoj 2016.

Erdoganov posjet Hrvatskoj prate iznimne mjere sigurnosti. Uz trasu kojom će se kretati turski predsjednik već se danima ne može parkirati, a MUP je za četvrtak uveo posebnu regulaciju prometa i zamolio građane da budu strpljivi. Strpljivi će morati biti i novinari jer se zbog strogog osiguranja na događanjima na kojima će biti Erdoogan moraju pojaviti satima prije.

Turski predsjednik u Hrvatskoj je posljednji put bio 2016., na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj. Na Pantovčaku, tada u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović, oboje su isticali da ne postoji bolje integrirana manjina u Europi od muslimanske zajednice u Hrvatskoj.

Source link: www.telegram.hr