OGLAS

Međunarodni dan čistog zraka, BiH nema razloga za slavlje Vijesti Autor:Dragica Gajić07. sep 202219:40

Međunarodni dan čistog zraka, BiH nema razloga za slavlje

Izvor: N1

Međunarodni je dan čistog zraka. U Bosni i Hercegovini se ne mora slaviti, jer smo uglavnom na vrhu liste kada je riječ o zagađenosti. Zbog zagađenosti svake godine više od tri hiljade ljudi u našoj državi izgubi život.

Lider na svjetskim listama o zagađenosti zraka vrlo često je glavni grad Bosne i Hercegovine. Česta su i crvena upozorenja nadležnih, naročito tokom zimskih dana. Sarajlije su navikle da su im jutra sumorna.

Uprkos tome što u ljetnom periodu zagađenost nije vidljiva, svakodnevno je prisutna. To potvrđuju i podaci da zbog zagađenosti, u Bosni i Hercegovini svake godine umre više od 3.300 ljudi.

Naša država nije u krugu onih koje su ostvarile značajan napredak u borbi protiv zagađenja zraka iz termoelektrana, koje su među glavnim zagađivačima. Ovo je istakla Energetska zajednica, sa kojom je Bosna i Hercegovina potpisala ugovor 2017.godine, a godinu dana kasnije isti prekršila.

Nije mnogo urađeno ni kada je riječ o visokim cijenama energenata, zbog čega se sve veći broj građana odlučuje za jeftinije alternative grijanja. Najbolje rješenje bila bi obnovljiva energija, smatraju stručnjaci.

Gluha na savjete, vlast ne donosi ni dugoročna, a kamoli kratkoročna rješenja.

Opširnije u prilogu Dragice Gajić.

Source link: ba.n1info.com