Paket će uključivati i velike poduzetnike, a mikro, mali i srednji navodno će struju plaćati gotovo isto kao kućanstva

Neslužbene informacije. Vlada u paket mjera upumpava 15 milijardi kuna, ograničit će i cijene osnovnih namirnica?

Dugoočekivani Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, a za koji građani masovno misle da poprilično kasni, bit će predstavljen u četvrtak i do tada su vladajući šturi oko njegovih detalja, ali, kako neslužbeno doznaje 24 sata, mogao bi biti težak i više od 15 milijardi kuna – što je oko dva i pol puta više nego što se ranije nagađalo.

Kako bi se umanjilo poskupljenje električne energije, mjere će obuhvaćati kućanstva, javni sektor te male, ali navodno i velike poduzetnike iako se donedavno nagađalo da će oni biti isključeni iz paketa pomoći. Nisu još definirana rješenja za velike poduzetnike, a navodno će im se pomagati, ako im energenti čine tri posto troška.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Ni jedan energent neće poskupjeti’

“Najjednostavnije rečeno, niti jedan energent za građane neće poskupjeti. Niti struja, niti plin, niti voda niti toplana. Građani su već pogođeni inflacijom i to ne bi izdržali”, izjavio je izvor novinara Ivana Pandžića.

Neprofitni sektor i javna uprava, poput škola, vrtića, bolnica, raznih udruga i slično, bit će, kao što se već pisalo, svrstani u kategoriju kućanstva i plaćat će struju po fiksnim cijenama, odnosno po nižoj tarifi. A, kako javlja 24 sata, i poduzetnici – mikro, mali i srednji – plaćat će gotovo istu cijenu kao i kućanstva.

Cijene toplinske energije navodno ostaju iste

Navodno su planirane i nove mjere za plin nakon što su spustili PDV za taj energent i subvencionirali potrošnju. Novim paketom ići će se na dodatnu pomoć kućanstvima, ako će biti potrebno, jer su trenutne mjere na snazi do travnja 2023. Cijene toplinske energije, za one koji se griju na toplanu, ostat će iste, neslužbeno doznaje 24 sata.

Vlada će navodno uskočiti u pomoć lokalnim distributerima plina, koji ga prodaju po reguliranoj cijeni, a nabavljaju po skupljim cijenama, no, čekaju na odluke na razini EU-a.

Kako je ranije izvijestio Večernji list paket mjera pomoći uključivat će i javne prijevoznike u vlasništvu gradova. Pomoći će im subvencijama, a iako detalji nisu poznati, ZET bi navodno trebao dobiti 200 milijuna kuna, a osječki prijevoznik 50 milijuna kuna.

Navodno se ograničava cijena mlijeka, ulja i mesa…

Planira se i direktna novčana pomoć umirovljenicima, koja će ovisiti o visini mirovine. Navodno se radi o iznosima od 400 do 1200 kuna, usporedivima s financijskom pomoći koju su oni s mirovinom nižom od 4000 kuna dobili u travnju. Uz to će se navodno povećati i iznos neoporezivih primitaka za zaposlene kako bi stimulirali poslodavce na isplatu dodatnih sredstava za plaću.

Mjere će uključivati i ograničenje cijena nekih proizvoda, a kako RTL neslužbeno doznaje, planira se zamrzavanje cijena mlijeka, ulja, šećera, tjestenine, mljevenog mesa i filea, ali ne zna se na kojim iznosima. Navodno su na današnjem sastanku Vlade i socijalnih partnera došlo do prijepora upravo zbog ograničenja maksimalne cijene tih namirnica.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr