Danas je 192. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji

Uživo: Glavni dalekovod u nuklearki Zaporožje izvan funkcije, proruska strana tvrdi da je oštećen u granatiranju

FOTO: AFP

Danas je 192. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Siemens Energy: Istjecanje ulja nije razlog za zaustavljanje Sjevernog toka 1
  • SAD o zaustavljanju rada Sjevernog toka 1: Rusija koristi energiju kao oružje
  • Britanija tvrdi da su ukrajinske snage taktički iznenadile Ruse
  • Danas pokop Mihaila Gorbačova, Putin neće doći
  • Viktor Orban ide u Moskvu odati počast Gorbačovu
  • Od početka ruske invazije ubijeno najmanje 380 djece

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Osmero djece ubijeno ili ozlijeđeno u eksplozijama u Ukrajini

  • Osmeroo djece u Ukrajini ubijeno je ili ozlijeđeno u ruskim napadima i pri nemarnom rukovanju streljivom, objavili su ukrajinski dužnosnici u subotu. “U Zelenodoljsku, Rusi su ubili 9-godišnjeg dječaka”, napisao je vojni upravitelj Dnjipropetrovske oblasti Valentin Resničenko na Telegramu. Otprilike desetero ljudi ukupno ozlijeđeno je u raketnim napadima, a mnogi od njih ozbiljno, rekao je Resničenko. Došlo je i do raketnih napada u Mikolajivskoj oblasti na jugu Ukrajine. Tamo je 8-godišnje dijete navodno ubijeno u raketiranju, a drugo dvoje djece i četvero odraslih osoba je ozlijeđeno. Ukrajinske vlasti u sjevernoj Černigivskoj oblasti su također zabilježile brojne napade ruskog topništva, u kojima je oštećeno nekoliko zgrada.

Za ozljede nekolicine djece dijelom su krivi i sami Ukrajinci. Bacač granata je opalio na izložbi oružja u pokrajinskom glavnom gradu Černjihivu. Petero ljudi, uključujući četvero djece u dobi između 2 i 12 godina, pritom je ozlijeđeno. Ured javnog tužitelja je pokrenuo istragu.

Glavni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporožje izvan funkcije

  • Posljednji glavni dalekovod u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje nalazi se izvan funkcije, no energetska mreža nastavlja se opskrbljivati rezervnim dalekovodom, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u subotu. Ukrajinsko osoblje je stručnjacima UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju koji se nalaze u elektrani reklo da je četvrti dalekovod od 750 kilovolta izvan funkcije nakon što su ranije ostali bez preostala tri, objavio je IAEA na svojoj internetskoj stranici.

Stručnjaci su također doznali da rezervni dalekovod, koji spaja postrojenje s obližnjom termalnom elektranom, energetskoj mreži dostavlja električnu energiju. Rezervni dalekovod također može osigurati opskrbu električnom energiju za nuklearnu elektranu Zaporižje prema potrebu, stoji u priopćenju.

Proruske vlasti u pokrajini su rekle da je glavni dalekovod oštećen u granatiranju, prenijela je novinska agencija Interfax. Obližnja područja su zbog toga ostala bez električne energije.

Eksplozije su se čule u blizini aerodroma na južnom dijelu Ukrajine

  • U blizini aerodroma u južnoj Ukrajini čule su se brojne eksplozije. Lokalni gradonačelnik kaže da su bili blizu Melitopolja, grada pod ruskom okupacijom južno od Zaporožja. Ruske snage su pokušavale postaviti vojnu opremu na aerodrom, prema gradonačelniku, piše SkyNews.

Čečenski čelnik Kadirov uzima ‘neodređenu i dugu stanku’?

  • Ramzan Kadirov, čelnik Čečenije, navodno je rekao da planira uzeti “neodređenu i dugu” stanku sa svoje dužnosti. Kadirova, koji je čeličnom rukom vladao ruskom republikom Čečenijom od 2007., Vladimir Putin je u ožujku promaknuo u general-pukovnika zbog njegove uloge u invaziji na Ukrajinu.

U videu objavljenom na njegovom Telegramu, Kadirov navodno kaže kako vjeruje da je “došlo vrijeme” da ode. “Shvatio sam da već dugo sjedim na svom mjestu. Mislim da je došlo moje vrijeme”, rekao je Kadirov u videu.

BBC-jeva novinarka Sarah Rainsford podijelila je na svom Twitter profilu Kadirovljev video i napisala: “Da li Kadirov daje ostavku ili je ovo neki čudan kadirovizam?”

Charles Michel razgovarao s Rafaelom Grossijem

  • Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je razgovarao s čelnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grossijem nakon dugo očekivanog posjeta nuklearnih inspektora UN-a nuklearki Zaporožje u Ukrajini. Michel je odao počast “hrabrosti i profesionalizmu” UN-ove nuklearne agencije, opisujući misiju tima od 14 članova u nuklearnu elektranu pod ruskom okupacijom kao “impresivnu”. “EU u potpunosti podržava rad i napore IAEA-e”, dodao je.

Kijev kaže da je od početka ruske invazije ubijeno najmanje 380 djece

  • Od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno je najmanje 380 djece, objavilo je u subotu ukrajinsko javno tužiteljstvo na Telegramu. U istom je razdoblju ozlijeđeno najmanje još 737 djece. Državno tužiteljstvo je istaknulo da je riječ o preliminarnim brojkama jer je teško prikupiti podatke s područja pod ruskom okupacijom i onih gdje se trenutačno vode borbe. U pokrajini Doneck u istočnoj Ukrajini najviše je ozlijeđene djece, njih 388, a slijedi Harkiv s 204.

Dosad je materijalnu štetu pretrpjelo ukupno 2328 obrazovnih ustanova, od čega ih je 289 u potpunosti uništeno. Vlasti za zločine okrivljuju Rusiju. Ljudske žrtve i materijalna šteta nastali su nakon ruskog napada na Ukrajinu prije više od šest mjeseci.

Medvedev: ‘Partija šaha sa smrću upozorenje Zapadu’

  • Bivši ruski predsjednik i Putinov saveznik Dmitrij Medvedev optužio je SAD i njegove saveznike da pokušavaju izazvati raspad zemlje i upozorio da bi takvi pokušaji mogli dovesti do sudnjeg dana. Upozorio je Zapad da bi pokušaj da se Rusija gurne prema kolapsu bio jednak “partiji šaha sa smrću”. Naveo je da bi neki na Zapadu željeli “iskoristiti vojni sukob u Ukrajini kako bi gurnuli našu zemlju u novi zaokret raspada, učiniti sve da paraliziraju ruske državne institucije i zemlju liše učinkovite kontrole, kao što se dogodilo 1991.”

Ukrajina je u tri dana napravila milijunsku štetu Rusiji

Ukrajina je navodno prouzročila štetu od 26,5 milijuna dolara na ruskoj opremi u tri dana, prema riječima ukrajinskih oružanih snaga. Prema riječima Valerija Zalužnog, vrhovnog zapovjednika, dvije bespilotne letjelice uništile su osam ruskih tenkova T-72, jedno borbeno vozilo pješaštva i više haubica.

Rusija tvrdi da je spriječila napad na elektranu

  • Rusko ministarstvo obrane kaže da je zaustavilo napad Ukrajine kako bi ponovno zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje, u svom dnevnom brifingu. Rečeno je da su se mornaričke snage od 250 vojnika sinoć u 23 sata po lokalnom vremenu pokušale iskrcati na obalu obližnjeg jezera. Napad je spriječen korištenjem vojnih helikoptera i borbenih zrakoplova, kaže Rusija. Navodi nisu neovisno potvrđeni.

Razgovarali Putin i Erdogan

  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je danas telefonom s Vladimirom Putinom. Prema Reutersu, Erdogan je rekao da bi njegova zemlja mogla biti posrednik oko nuklearke u Zaporožju, dok je također razgovarao o izvozu žitarica iz Ukrajine. Dvojica predsjednika će se sastati kasnije ovog mjeseca u Uzbekistanu.

Podoljak: ‘Kijev će osloboditi svoje teritorije i tražiti odštetu’

  • Mihajlo Podoljak, ključni ukrajinski predsjednički savjetnik, rekao je da će Kijev odrediti kraj rata kada završi s “oslobađanjem svojih teritorija” i zahtijeva od Rusije da plati odštetu.

“Dužnosnici Ruske Federacije ponavljaju čudnu mantru: ‘Specijalna vojna operacija bit će dovršena na vrijeme’, ‘Zapad odgađa njezin završetak’. Čini se da ništa nisu razumjeli. Ukrajina će odrediti rok završetka rata oslobađanjem svojih teritorija. Kao i iznos plaćanja odštete”, napisao je Podoljak na Twitteru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ovog tjedna produljio je svoju “specijalnu vojnu operaciju” i navodno naredio svojim trupama da zauzmu regiju Donjeck do 15. rujna, umjesto prvobitnog roka 31. kolovoza.

Gazprom kaže da je Siemens spreman pomoći popraviti Sjeverni tok 1

  • Ruska energetska kompanija Gazprom rekla je da je Siemens Energy spremna pomoći popraviti pokvarenu opremu za plinovod Sjeverni tok 1, ali je ustvrdila da nema mjesta gdje bi mogli obaviti posao. Gazprom, državna naftna i plinska tvrtka, produljio je u petak navečer obustavu protoka plina kroz svoj ključni plinovod Sjeverni tok 1 do Njemačke, navodeći kao razlog “kvarove” na ključnoj turbini duž plinovoda.

Rečeno je da se plinovod neće ponovno pokrenuti dok se popravci u potpunosti ne provedu, bez davanja vremenskog okvira za ponovno otvaranje. U današnjem priopćenju, Gazprom je rekao da Siemens Energy sudjeluje u radovima na popravcima u skladu s postojećim ugovorom između dviju kompanija i da je spreman popraviti kvarove za koje je Gazprom rekao da su ga prisilili da prekine isporuku plina Njemačkoj.

Rusi sinoć napali istočnu Ukrajinu

  • Ruske trupe su tijekom noći lansirale raketne napade na Kramatorsk i Slovjansk u istočnoj Ukrajini, prema guverneru regije Doneck, Pavlu Kirilenku. “U Kramatorsku je raketa pogodila prehrambeno poduzeće, ozlijedivši jednu osobu. Drugi je pogodio poduzeće lake industrije. Tamo je izbio požar”, naveo je Kirilenko na svom Telegram kanalu. Ruske snage također su pogodile dva poduzeća u Slovjansku, oštetivši nekoliko kuća, dodao je Kirilenko.

Vadim Liakh, gradonačelnik Slovianska, potvrdio je da je grad napadnut. “Grad je ponovno granatiran. Na periferiji su se čule jake eksplozije. U Bilbasivki su oštećene privatne kuće u ulicama Škilna i Jaseneva”, rekao je Liakh na Facebooku.

Viktor Orban ide u Moskvu odati počast Gorbačovu

  • Mađarski premijer Viktor Orban putuje u subotu u Moskvu kako bi prisustvovao pogrebu posljednjeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova, rekao je državni tajnik za međunarodnu komunikaciju. On će “odati počast preminulom Mihailu Gorbačovu” zajedno s mađarskom delegacijom, objavio je Zoltan Kovacs na Twitteru. Kremlj je objavio da nije predviđen sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina s Orbanom. “Po našim informacijama, on će doći samo odati počast Gorbačovu. Nije bilo zahtjeva za razgovorima”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela agencija Ria-Novosti.

Gorbačov je umro u utorak u 92. godini i bit će pokopan u subotu bez državnih počasti i bez prisutnosti ruskog predsjednika te zapadnih lidera. Putin, dugogodišnji časnik KGB-a koji je raspad Sovjetskog Saveza nazvao “geopolitičkom katastrofom”, uskratio je Gorbačovu državne počasti i rekao da je previše zauzet da bi prisustvovao pogrebu. Mnogi zapadni šefovi država i vlada u normalnim okolnostima bi bili prisutni, ali sada se drže podalje zbog ponora u odnosima između istoka i zapada nakon Putinove invazije na Ukrajinu u veljači.

Britanija tvrdi da su ukrajinske snage taktički iznenadile Ruse

  • Ukrajinske snage su “vjerojatno postigle određeni stupanj taktičkog iznenađenja” s protuofenzivom koja je u tijeku, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. U svom dnevnom obavještajnom izvješću, Britanci ističu da je Ukrajina to učinila iskoristivši “lošu logistiku, administraciju i vodstvo” u ruskoj vojsci.

“Od 29. kolovoza 2022. ukrajinske oružane snage provode obnovljene ofenzivne operacije na jugu Ukrajine. Jedan element ove ofenzive je kontinuirano napredovanje na širokoj fronti zapadno od rijeke Dnipro, fokusirajući se na tri osovine unutar oblasti Herson pod ruskom okupacijom. Operacija ima ograničene neposredne ciljeve, ali su ukrajinske snage vjerojatno postigle određeni stupanj taktičkog iznenađenja; iskorištavajući lošu logistiku, administraciju i vodstvo u ruskim oružanim snagama. Budući da se borbe također nastavljaju u sektorima Donbasa i Harkova, ključna odluka za ruske zapovjednike u nadolazećim danima bit će gdje uputiti sve operativne pričuvne snage koje mogu stvoriti.”, stoji u obavještajnom izvješću.

Danas pokop Mihaila Gorbačova, Putin neće doći

  • Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski vođa i miljenik zapada koji je doživio propast svih reformi koje je zagovarao u svojoj domovini, bit će pokopan u subotu bez državnih počasti i bez prisutnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina te zapadnih lidera. Gorbačov je postao heroj na zapadu jer je pomogao okončati Hladni rat, omogućio je ponovno ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke i sklopio ugovor o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Državama.

No nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine. To, kao i ekonomski kaos koji je uzrokovala njegova “perestrojka”, mnogi mu Rusi nisu mogli oprostiti. Preminuo je u utorak u 92. godini, a Moskovljani će moći obići njegov lijes u impozantnoj Dvorani stupova, nadomak Kremlja, gdje su oplakivani bivši sovjetski čelnici. Nije iznenađujuće što je Putin, dugogodišnji časnik KGB-a koji je raspad Sovjetskog Saveza nazvao “geopolitičkom katastrofom”, uskratio Gorbačovu državne počasti i rekao da je previše zauzet da bi prisustvovao pogrebu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina spremna izvoziti električnu energiju Njemačkoj

  • Ukrajina planira podržati Njemačku u naporima da okonča ovisnost o uvozu ruske energije i ponuditi najvećem europskom gospodarstvu da ga opskrbljuje električnom energijom. “Ukrajina trenutačno izvozi svoju električnu energiju u Moldaviju, Rumunjsku, Slovačku i Poljsku. Prilično smo spremni proširiti naš izvoz u Njemačku”, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal za dpa. “Imamo dovoljno električne energije u Ukrajini zahvaljujući našim nuklearnim elektranama”, rekao je Šmihal i dodao da će to pitanje otvoriti tijekom posjeta Njemačkoj ovog vikenda.

Šmihal bi trebao doći u Berlin u subotu, a u nedjelju bi se trebao sastati s kancelarom Olafom Scholzom. Ukrajina je sredinom ožujka sinkronizirala svoju elektroenergetsku mrežu s europskom mrežom. Kijev otada izvozi između 400 i 700 megavata električne energije dnevno u Europsku uniju i Moldaviju. Šmihal sada želi povećati izvozne kvote za EU. “To bi bilo jako dobro za obje strane. EU bi dobila više energije, a mi bismo dobili devize koje su nam prijeko potrebne”, rekao je ukrajinski premijer.

Članak se nastavlja ispod oglasa

SAD o zaustavljanju rada Sjevernog toka 1: Rusija koristi energiju kao oružje

  • Moskva koristi energiju kao oružje protiv Europe, rekao je u petak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće komentirajući obustavu isporuke plina Sjevernim tokom 1. “Nažalost nije iznenađujuće da Rusija nastavlja koristiti energiju kao oružje protiv europskih potrošača”, naveo je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) u e-mailu Reutersu o zatvaranju plinovoda kojim se isporučuje plin u Europu. Ruski Gazprom objavio je u petak da se isporuke plina preko Sjevernog toka 1 neće nastaviti u subotu, nakon što je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Gazprom kaže da turbina ne može sigurno raditi dok se istjecanje ne riješi, ali nije dao nikakav vremenski okvir kada bi plin mogao ponovno krenuti kroz plinovod. Istjecanje motornog ulja u posljednjoj preostaloj turbini koja je u pogonu na kompresorskoj postaji Portovaji plinovoda Sjeverni tok 1 nije tehnički opravdan razlog za zaustavljanje rada, objavio je u petak Siemens Energy.

“Takva istjecanja ulja obično ne pogađaju rad turbine i mogu se zaustaviti na mjestu na kojem su se dogodila. To je rutinska procedura u sklopu održavanja”, objasnila je tvrtka. Glasnogovornik NSC-a rekao je da Sjedinjene Države i Europa surađuju kako bi osigurale dostatne zalihe.

“Kao rezultat ovih napora, europsko skladište plina bit će puno do kritične zimske sezone grijanja”, rekao je glasnogovornik. “Ovi napori sami po sebi neće biti dovoljni i nastavit ćemo zajedno raditi na odgovoru na zabrinjavajuću energetsku sliku u Europi.”

Očekuje se da će Europska unija zabraniti uvoz sirove nafte iz Rusije početkom prosinca, a rafiniranih proizvoda u veljači, u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu. Članice skupine G7 službeno su se dogovorile u petak da će ograničiti cijenu ruske nafte.

Siemens Energy: Istjecanje ulja nije razlog za zaustavljanje Sjevernog toka 1

  • Istjecanje motornog ulja u posljednjoj preostaloj turbini koja je u pogonu na kompresorskoj postaji Portovaji plinovoda Sjeverni tok 1 nije tehnički opravdan razlog za zaustavljanje rada, objavio je u petak Siemens Energy. “Takva istjecanja ulja obično ne pogađaju rad turbine i mogu se zaustaviti na mjestu na kojem su se dogodila. To je rutinska procedura u sklopu održavanja”, objasnila je tvrtka.Gazprom je ranije rekao da će plinovod Sjeverni tok 1 ostati zatvoren na neodređeno vrijeme, produljivši obustavu dotoka plina koja je trebala trajati do subote u tri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

“Ni u prošlosti takvo istjecanje ulja nije dovelo do prekida rada. Siemens Energy nije trenutačno pod ugovorom za održavanje, ali je u pripravnosti”, poručila je tvrtka. “Neovisno o tome, već smo nekoliko puta istaknuli da postoji dovoljno raspoloživih turbina u kompresorskoj postaji Portovaji da bi Sjeverni tok 1 mogao raditi”, naglasio je Siemens Energy.

Source link: www.telegram.hr