„U zrelim demokratijama to bi bio ozbiljan politički skandal“: O izjavi Vučića kako su 17 sati radili pijani

foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Sagovornici Danasa komentarišući to što se Vučić zapitao koliko bi tek bili uspešni on i gosti Otvorenog Balkana iz regiona da su radili trezni, kada su 17 sati radili pijani posle posete sajmu vina, navode da je pripiti predsednik na sajmu vina u direktnom prenosu na nacionalnim televizijama, glumeći običnog čoveka, ispunilo svoju svrhu.

U zrelim demokratijama takav gest državnog zvaničnika bi bio ozbiljan politički skandal, a kod nas je to na nivou anegdote i simpatija, iako nikada ništa radio nije sem štetočinskog delovanja u politici, navode oni.

Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke, za Danas kaže da „pripiti predsednik na sajmu vina, u direktnom prenosu na nacionalnim televizijama, i tri dana kasnijeg bavljenja tim napijanjem, kao u rijaliti programu, upravo je ispunilo svoju svrhu“.

– Umesto Kosmetom, poskupljenjima, nestašicama mleka, mogućim restrikcijama struje, javnost se bavi pijanstvom predsednika – navodi on.

A politikolog Mladen Mrdalj smatra da „Vučić glumi običnog čoveka za široke mase, pokušava da stvori utisak da je sve u redu i da se Srbija kreće putem saradnje i stabilnosti“, te da je Vučić priznat i prepoznat kao lider regiona.

Šta je privuklo najveću pažnju na Tviteru: Savetnica Vučiću uzima čašu vina, on meša engleski i srpski (VIDEO)

Dok Marko Oljača, iz Društva za održivu budućnost „Koraci“ smatra da je, osim što je neodgovorno da predsednik bilo koje države u kojoj je alkoholizam socijalni i kulturološki problem javno i afirmativno govori o pijanstvu, ta izjava banalna, neozbiljna i nepotrebna.

– U zrelim demokratijama takav gest državnog zvaničnika bi bio ozbiljan politički skandal sa još ozbiljnijim političkim posledicama, a kod nas je to na nivou anegdote i simpatija, premda ne vidim razliku radi li Vučić nešto pijan ili trezan, jer svakako nije trezven. Činjenica da komentarišemo ovakav ispad je indikativna i potvrđuje trend degradacije svega normalnog i pristojnog. Sa druge strane, takav govor potvrđuje bahatost i potpunu nebrigu za ljude. Ovom društvu bi makar privremeno svanulo kada se Vučić javnim i državnim poslovima ne bi bavio ni pijan ni trezan – verujem da većina građana tiho sa nestrpljenjem očekuju taj dan – ukazuje Oljača.

Branislav Grubački Guta, osnivač Novog optimizma, navodi za naš list da Vučić nikad ništa nije radio.

Vučić: Juče smo 17 sati radili tako pijani, kako bismo tek bili uspešni trezni

– Kao prvo, on nikada ništa radio nije, i sem štetočinskog delovanja u politici, gde je izuzetno vredan (bolje da nije), on se ne može vezati za proces rada. Ni da pije ne zna, tu je krajnje karikaturalan, to bi vam rekao svaki pošteni čovek koji voli da popije, tako da ću se i po tom pitanju uzdržati – zaključuje Grubački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs