Kurti: Očekujem da se Brnabić ne ponaša kao Petković

Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da očekuje da se premijerka Srbije Ana Brnabić tokom posete Kosovu ne ponaša kao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Petar Petković, koji kada posećuje Kosovo daje izjave koje izazivaju tenzije i podele.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je zahtev za posetu Brnabić usledio nakon što je Vlada Kosova zatražila da se dozvoli poseta zamenika premijera Besnika Bisljimija i ministra prosvete Arberie Nagavci Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

„Nadam se da će posete zvaničnika doprineti slobodi kretanja uopšte. Ali očekujem da gospodja Brnabić ne nastavi sa ponašanjem glavnog pregovarača Beograda koji je davao izjave koje vode podelama i koje su imale za cilj stvaranje tenzija“, rekao je Kurti.

On je dodao da treba da se vlasti na Kosovu fokusiraju na bolji život svih gradjana i izrazio uverenje da je Vlada Kosova s njim kao premijerom za nepunih godinu i po dana uradila više od bilo koje prethodne vlade.

Kurti: Neka Brnabić uđe sa ličnom kartom beogradskih vlasti da vidi koliko je Kosovo demokratska država

„Takodje u vezi sa zapošljavanjem lica iz nevećinskih zajednica. Ali i ovde imamo poteškoća. Zato što je zapošljavanje često išlo po predlozima političkih partija. Čak i u nevećinskim zajednicama spiskove zaposlenih u javnim ustanovama sastavljaju političke stranke. Nije lako da se praksa koja traje preko 20 godina promeni za manje od godinu i po dana“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs