Pratimo 188. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Vode se silovite bitke za Herson, Ukrajinci Ruse mame lažnim raketama. 'Ovo je prijelomni psihološki trenutak'

FOTO: AFP

Danas je 188. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Ukrajina pokreće protuofenzivu u Hersonu
  • Zelenski: ‘Vrijeme je da počnu bježati’
  • Ukrajinske snage raketirale ključni grad pod ruskom okupacijom
  • Rusija se navodno bori s novačenjem vojnika
  • Satelitska snimka pokazuje rupe na krovu nuklearne elektrane Zaporožje

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

 

Zamjenik čelnika Hersona preselio se u ruski hotel s pet zvjezdica

  • Zamjenik čelnika Hersona, kojeg je postavila Moskva, preselio se u ruski hotel s pet zvjezdica prije nego što su ukrajinske snage pokrenule protunapad kako bi ponovno zauzele južnu regiju. Čini se da su video-objave na Telegram kanalu Kirilla Stremousova snimljene iz hotela Marriott u Voronježu. U pozadini njegovih postova može se vidjeti impresivna Voronješka katedrala Navještenja s pet kupola. Grad na zapadu Rusije udaljen je oko 120 milja od granice s Ukrajinom i više od 460 milja od samog Hersona.

Silovita bitka za Herson, grad u oblaku dima, pola regije bez struje

  • U tijeku je velika bitka ukrajinske vojske za povratak grada Hersona i istoimene oblasti pod kontrolu vlasti u Kijevu. Prema informacijama BBC-ja, nad samim gradom uzdiže se oblak gustog crnog dima, a neprekidno se čuje pucnjava. Ukrajinski izvori tvrde da su diljem oblasti gađali ruska skladišta oružja te njihovu vojnu opremu. S druge strane, Moskva tvrdi da je operacija Ukrajinaca doživjela neuspjeh. BBC javlja i da je dobar dio oblasti Hersona bez struje i vode.

U jeku najnovijih borbi na jugu, donedavni šef britanske obavještajne agencije MI6 Alex Younger u razgovoru za BBC kaže da je za Ukrajinu nastupio prijelomni psihološki trenutak. “Uspostavljen je određeni balans snaga dviju strana, što je bilo krajnje neočekivano i, iskreno, ovo je sjajna situacija”, izjavio je Younger koji smatra da se dugoročno može očekivati postupno slabljenje ruskih vojnih sposobnosti i isto tako postupno jačanje Ukrajinaca uz zapadnu pomoć.

Papa kritizira rat i opisuje ga ‘nepravednim’ i ‘odvratnim’

  • Papa je danas poslijepodne osudio rat u Ukrajini, nazvavši sukob “moralno nepravednim, neprihvatljivim, barbarskim, besmislenim, odvratnim i svetogrđem”, priopćio je Vatikan. U dnevnom izvješću iz ureda katoličkog poglavara, Vatikan također kaže da je bilo intervencija crkve, u kojima su pastori pozvani na molitvu, dodajući da se to ne bi trebalo promatrati kao politički stavovi, već kao “obrana ljudskog života” .

Nizozemska podupire zabranu ulaska ruskih turista u cijeloj EU

  • Nizozemska će podržati prijedloge da se ruskim turistima zabrani ulazak u Europsku uniju, rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra. “Željeli bismo napraviti razliku između ruske države i njezinih građana. Ali u isto vrijeme, vidimo da su daleko većina ljudi koji dolaze ovamo bogati Rusi koji često imaju veze s režimom”, rekao je nizozemskoj televiziji RTL.

Podoljak: ‘Rusi napadaju koridore do NE Zaporožje’

  • Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, optužio je ruske snage za namjerno granatiranje koridora za tim inspektora UN-ove nuklearne nadzorne jedinice za nuklearnu elektranu Zaporožje u južnoj Ukrajini. Podoljak je rekao da Rusija pokušava progurati misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kroz Krim i dijelove regija Luhansk i Doneck koje su okupirale moskovske snage. Također je ponovio poziv Ukrajine da se demilitarizira područje oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusi troše skupe rakete na uništenje lažnih meta

  • Ukrajina je rasporedila flotu lažnih raketa kako bi prevarila ruske snage, kako bi potrošili skupe dalekometne projektile na besmislene mete, navodi se u izvješćima. Mamci su napravljeni od drveta, ali izgledaju kao napredni raketni lanseri isporučeni iz SAD-a kada ih uoče ruski dronovi, izvještava Washington Post. Najmanje 10 ruskih krstarećih projektila navodno je ispalila moskovska mornarička flota u Crnom moru na lažne mete, rekao je novinama visoki ukrajinski dužnosnik. “Kad bespilotne letjelice vide bateriju, to je kao VIP meta”, objasnio je

Početni uspjeh replika natjerao je Ukrajinu da napravi više ovih drvenih mamaca u pokušaju da neutralizira topničku prednost Rusije na bojnom polju. Osim toga, uništenje ukrajinske flote lažnih HIMARS-a možda stoji iza tvrdnji Rusije da je uništila velik broj sustava.

I nakon početka ukrajinskog protunapada, Kremlj i dalje kaže da ide sve po planu

  • Kremlj inzistira da će njegova takozvana “specijalna vojna operacija” u Ukrajini proći po planu unatoč vijesti da su kijevske trupe pokrenule dugo očekivanu protuofenzivu na jugu zemlje. Na svom redovnom brifingu s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je izjavu Volodimira Zelenskog da bi ruske trupe trebale pobjeći nakon što je njegova vojska navodno probila nekoliko njihovih obrana u utorak.

“Specijalna vojna operacija se nastavlja, nastavlja se metodično i u skladu sa sadašnjim planovima. Svi ciljevi će biti ispunjeni”, rekao je Peskov. Također je komentirao pozive nekih europskih čelnika na zabranu turističkih viza za Ruse, opisujući prijedloge kao “iracionalne” i najnoviju manifestaciju antiruske agende Zapada. Rekao je da su postupci Europe prema Rusiji “na granici ludila” i dodao: “Naravno, takve odluke ne mogu ostati bez odgovora”.

Naftni div ExxonMobil prijeti tužbom ruskoj vladi

  • ExxonMobil, američki naftni div, zaprijetio je da će tužiti rusku vladu ako ne odustane od velikog ugovora o nafti i plinu u zemlji, piše Wall Street Journal. Na početku rata, američka tvrtka povukla je sve svoje poslove iz zemlje, ali čini se da je povezana s projektom Sahalin-I. Moskva je zabranila tvrtki da proda svoj preostali udio u projektu od početka mjeseca.

Razine radijacije u Zaporožju na normalnoj razini

  • Razine radijacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje pod okupacijom Moskve su normalne, prema ruskom ministarstvu obrane. U priopćenju je ministarstvo optužilo ukrajinske snage da su ispalile dvije topničke granate na teritorij nuklearne elektrane. Također se tvrdi da se oboreni ukrajinski dron srušio na krov zgrade u kojoj se skladišti nuklearno gorivo i radioaktivni otpad. Nije moguće neovisno provjeriti te tvrdnje.

Moskva osuđuje ‘rusofobiju’ u baltičkim državama

  • Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je rušenje spomenika iz sovjetske ere u baltičkim državama kao “rusofobno” i reklo da bi ono imalo utjecaja na bilateralne odnose. U snažno formuliranoj izjavi, Moskva je također optužila Latviju, Litvu i Estoniju za ksenofobiju i diskriminaciju, rekavši da tretiraju etničke ruske manjine kao “ljude drugog reda”. “Ono što se sada događa u baltičkim državama za nas je neprihvatljivo i sigurno će utjecati na stanje bilateralnih odnosa s tim zemljama, koji su već u potpunom padu”, priopćilo je ministarstvo.

Kremlj je također oštro osudio pozive nekih europskih čelnika na zabranu izdavanja viza ruskim turistima, rekavši da su prijedlozi “iracionalni” i najnovija manifestacija antiruske agende Zapada. Na sastanku u Pragu ovog tjedna ministri vanjskih poslova Europske unije raspravljat će o pozivima baltičkih država i nekih drugih da prestanu izdavati Rusima vize za pristup schengenskoj zoni.

Scholz: ‘Njemačka je u boljoj poziciji da se suprotstavi prijetnji ruskim plinom’

  • Vladine mjere za osiguranje opskrbe plinom tijekom zime pripremile su Njemačku da se nosi s daljnjim ograničenjima ruskih isporuka, rekao je kancelar Olaf Scholz, dan prije nego što Moskva treba prekinuti opskrbu plinom na tri dana. Vlada je u nedjelju priopćila da je postigla brži napredak u obnovi svojih zaliha plina nego što se očekivalo i da bi trebala ispuniti cilj u listopadu ranije. Pripreme su značile da je Njemačka “bila u mnogo boljem položaju u smislu sigurnosti opskrbe nego što se moglo predvidjeti prije nekoliko mjeseci”, rekao je Scholz u izjavi novinarima.

“Možemo se dobro nositi s prijetnjama s kojima smo suočeni od Rusije, koja koristi plin kao dio svoje strategije u ratu protiv Ukrajine”, dodao je uoči povlačenja vlade u istočnoj regiji Brandenburg. Ministri će raspravljati o svom daljnjem odgovoru na skok cijena energije i olakšice za obveznike.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kasnije danas pridružit će im se i španjolski premijer Pedro Sanchez, čija je zemlja ograničila cijenu plina koji se koristi u elektranama kako bi ublažila rast cijena električne energije. Mjera se smatra mogućim predloškom za reformu šireg europskog tržišta električne energije, dok čelnici nastoje smanjiti pritisak na kućanstva. Jučer je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla da se EU sprema poduzeti “hitne” mjere kako bi reformirala tržište električne energije i stavila cijene pod kontrolu.

Kim: ‘Oslobođenje Hersona nije daleko’

  • Vitalij Kim, načelnik regionalne vojne uprave Mikolajiva, rekao je danas da se vode “teške borbe” na jugu zemlje i da ukrajinska vojska “radi”. U videu objavljenom na Twitteru, Kim je rekao da je vojna pomoć za stvari kao što su bespilotne letjelice i automobili smanjena, te pozvao volontere da “ponovno počnu raditi” kako bi pomogli nabaviti više opreme jer “oslobađanje Hersona nije daleko”.

Bugarska ponovo pregovara s Gazpromom

  • Bugarska je započela pregovore s ruskim Gazpromom kako bi zaključila sporazum o nabavi plina i osigurala energiju za grijanje do kraja sezone. „Kao privremena vlada, želimo dovršiti sporazum koji već imamo”, rekao je u ponedjeljak obnašatelj dužnosti premijera Galab Donev. Gazprom je krajem travnja obustavio isporuke Bugarskoj, unatoč ugovoru koji je važio do kraja 2022., budući da je tadašnja prozapadna vlada u Sofiji odbila plaćati plin u rubljama.

Bugarska nije promijenila geopolitički smjer, naglasio je Donev, odgovarajući na optužbe bivših ministara da njegova vlada želi promijeniti vanjskopolitičku orijentaciju članice EU-a i NATO-a. S Gazpromom nećemo pregovarati o novim ugovorima, već o nabavi energije za cijelu sezonu grijanja, objasnio je. Bugarska bi trebala izabrati novi parlament 2. listopada.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Talijanski mediji: ‘Njemačka bi mogla razmotriti ograničenje cijene plina u Europi’

  • Berlin je voljan razmotriti ograničenje cijene plina, izvijestilo je nekoliko talijanskih medija, pozivajući se na tekstualnu poruku koju je njemački ministar gospodarstva poslao ministrima energetike diljem Europe. Prema tim izvješćima, Robert Habeck poslao je poruku europskim ministrima energetike u kojoj je istaknuo da bi Berlin mogao razmotriti ograničenje cijene plina na hitnom sastanku ministara energetike Europske unije 9. rujna, koji bi se trebao pozabaviti rastućim troškovima zbog ograničene opskrbe plinom iz Rusija. Točan tekst tekstualne poruke nije objavljen.

Njemačka se suočava s “gorkom stvarnošću” da Rusija neće obnoviti opskrbu zemlje plinom, rekao je Habeck u ponedjeljak, uoči Gazpromovog planiranog zaustavljanja izvoza plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1.

Rusija se navodno bori s novačenjem vojnika

  • SAD vjeruje da se Rusija bori s novačenjem novih trupa, pa da mora pribjeći zatvorima i starijim regrutima. Dužnosnik obrane rekao je da su se pojavili problemi unatoč prošlotjednom dekretu Vladimira Putina kojim se traži povećanje njegove vojske za 10 posto. Pentagon vjeruje da je “malo vjerojatno da će ovaj pokušaj uspjeti, jer Rusija povijesno nije ispunila ciljeve u ljudstvu i snazi”, rekao je dužnosnik novinarima na temelju anonimnosti.

“Rusija je već počela pokušavati proširiti napore novačenja. To su djelomično učinili uklanjanjem gornje dobne granice za nove novake, a također i novačenjem zatvorenika. Mnogi od ovih novih novaka promatrani su kao stariji, nesposobni i loše obučeni”, rekao je dužnosnik. SAD procjenjuje da je do sada u sukobu u Ukrajini ubijeno do 80.000 ruskih vojnika.

Borrell o misiji EU za obuku ukrajinskih snaga

  • Ministri obrane Europske unije spremni su utrti put za uspostavu misije EU za obuku ukrajinskih snaga, rekao je danas šef diplomatije Unije Josep Borrell. “Stanje na terenu i dalje je vrlo loše. Ukrajina treba našu podršku, a mi ćemo je nastaviti pružati. “Opći politički dogovor o misiji obuke je ono što mislim da moramo postići danas. Nadam se da ćemo imati političko zeleno svjetlo za ovu misiju”, rekao je Borrell, piše Reuters. Njegovi komentari u Pragu dolaze samo nekoliko sati prije nego što će se u gradu održati razgovori između ministara vanjskih poslova o raznim pitanjima, uključujući moguću zabranu izdavanja viza EU za ruske turiste.

SAD vjeruje da Rusija ima probleme s iranskim dronovima

  • Rusija se suočava s “brojnim neuspjesima” s bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje nabavljenima od Teherana ovog mjeseca za korištenje u ratu s Ukrajinom, prema visokom dužnosniku američke administracije. Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su Sjedinjene Države doznale da je Rusija nabavila bespilotne letjelice serije Mohajer-6 i Shahed tijekom nekoliko dana ovog mjeseca. Dužnosnik je rekao da je to vjerojatno dio ruskog plana nabave stotina takvih dronova, prenosi Reuters.

“Procjenjujemo da Rusija namjerava koristiti te iranske bespilotne letjelice, koje mogu izvoditi napade zrak-zemlja, elektroničko ratovanje i ciljanje, na bojnom polju u Ukrajini”, rekao je dužnosnik. U srpnju je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao novinarima da Sjedinjene Države imaju informacije koje pokazuju da se Iran priprema Rusiju opskrbiti sa do nekoliko stotina dronova.

Gazprom dodatno smanjuje isporuke plina Francuskoj

  • Francuska energetska tvrtka Engie rekla je da je ruski energetski div Gazprom dodatno smanjio svoje isporuke prirodnog plina zbog neslaganja oko ugovora. “Kao što je ranije najavljeno, Engie je već osigurao količine potrebne za ispunjavanje svojih obveza prema svojim kupcima i vlastitim zahtjevima, te je uveo nekoliko mjera za značajno smanjenje svih izravnih financijskih i fizičkih učinaka koji bi mogli proizaći iz prekida opskrbe plinom od strane Gazproma”, stoji u priopćenju.

Engie je dodao da su ruske isporuke plina već drastično smanjene nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Francuska premijerka Elisabeth Borne jučer je pozvala tvrtke da izrade planove za uštedu energije do idućeg mjeseca, upozoravajući da će one biti prve pogođene ako Francuska ikad ne bude imala drugog izbora nego omjeriti opskrbu plinom i strujom. Francuska se manje od nekih susjeda oslanja na uvoz plina iz Rusije, koji čini oko 17 posto njezine potrošnje plina. No zabrinutost oko opskrbe iz Rusije ipak ostaje.

Rusi ubili dvoje ljudi u Donecku

  • Ruske snage ubile su dvije osobe i ranile četvero, rekao je guverner regije Doneck na Telegramu. Pavlo Kirilenko rekao je da su dvije osobe ubijene u Rozdolneu i Pivničneu.

Rusija optužuje Ukrajinu za ponovno granatiranje Zaporožja

  • Ruske snage u nuklearnoj elektrani Zaporožje rekle su da su ukrajinske trupe granatirale u blizini lokacije, prema ruskoj novinskoj agenciji TASS. Vlasti u gradu Enerhodaru koji je pod ruskom kontrolom kažu da su dvije granate eksplodirale u blizini skladišta goriva elektrane. Obje sukobljene strane optužuju jedna drugu za napade na postrojenje. UN-ova agencija za atomsku energiju ovog tjedna posjećuje postrojenje.

Savjetnik Zelenskog: ‘Ukrajinska protuofenziva neće biti brza’

  • Visoki savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Oleksij Arestovič, upozorio je da protuofenziva usmjerena na potiskivanje Rusije na jugu “neće biti brza”. Dugo očekivana borba počela je jučer, posebno u regiji Herson, a sada se pojavljuje više detalja o tome što se može očekivati. Arestovič je na Telegramu napisao: “Danas je počeo aktivni dio oslobađanja juga od ruskih osvajača. Ovo je planirana spora operacija mljevenja neprijatelja, spašavanja života naše vojske i civila. Naravno, mnogi bi htjeli ofenzivu velikih razmjera s vijestima o oslobađanju naselja za sat vremena. Ali mi se tako ne borimo. Da, sredstva su ograničena”, piše Arestovič.

“Mi se ne borimo za razmetanje i fraze visokog profila kao neprijatelji. Borimo se za cilj. A ova stvar zahtijeva vrijeme i trud. Stoga budite strpljivi. Ovaj proces neće biti jako brz, ali će završiti postavljanjem ukrajinske zastave nad svim naseljima Ukrajine”, dodao je Arestovič.

Satelitska snimka pokazuje rupe na krovu nuklearne elektrane Zaporožje

  • Dužnosnik kojeg podržava Rusija jučer je ustvrdio da je ukrajinski raketni napad probušio rupu u krovu skladišta goriva u nuklearnoj elektrani Zaporožje. Vladimir Rogov, član ruske administracije u regiji Zaporožje, rekao je da je krov elektrane “probušen” nakon što je pogođen topničkom granatom američke haubice M777. Slike koje je u međuvremenu nabavila američka tvrtka Maxar Technologies pružaju detaljan pogled na elektranu i okolno područje te otkrivaju nedavna oštećenja na krovu zgrade u blizini nekoliko nuklearnih reaktora. Dok se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju za granatiranje oko elektrane, tim iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kreće u posjet pogonima.

Ukrajinske snage raketirale ključni grad pod ruskom okupacijom

  • Ukrajinske snage ispalile su baražne rakete na grad Novu Kakhovku koji se nalazi pod ruskom okupacijom, ostavivši ga bez vode i struje, rekli su dužnosnici lokalnih vlasti koje je imenovala Rusija novinskoj agenciji RIA. Grad se nalazi istočno od Hersona, mete velike ukrajinske protuofenzive koja je krenula jučer.

Zelenski: ‘Vrijeme je da počnu bježati’

  • Ukrajinski predsjednik nije se konkretno osvrnuo na protuofenzivu tijekom svog obraćanja u ponedjeljak navečer, ali je rekao: “Ako žele preživjeti, vrijeme je da ruska vojska pobjegne. Okupatori trebaju znati: istjerat ćemo ih do granice. Do naše granice, čija se linija nije promijenila.” Oni koji se predaju bit će tretirani prema Ženevskim konvencijama, rekao je i dodao: “Ako me ne poslušaju, obračunat će se s našim braniteljima koji neće stati dok ne oslobode sve što pripada Ukrajini”. “Ukrajina vraća svoje. Vratit će Harkovsku regiju, Lugansku regiju, Donjecku regiju, Zaporišku regiju, Hersonsku regiju, Krim… To će se dogoditi.”

Ukrajina krenula u protuofenzivu u Hersonu

  • Ukrajinske trupe pokreću dugo očekivanu protuofenzivu u južnoj regiji Herson, rekli su vojni dužnosnici. Glasnogovornica južnog zapovjedništva Ukrajine, Natalia Humeniuk, izjavila je: “Danas smo započeli ofanzivne akcije u raznim pravcima, uključujući i u regiji Herson.” Vojni dužnosnik odbio je dati više detalja o novoj ofenzivi, ali je rekao da su nedavni udari Ukrajine na ruske južne logističke rute “neupitno oslabili neprijatelja”.

Source link: www.telegram.hr