Sijarto: Evropa će doživeti nove strateške probleme ako ne itegriše zemlje Zapadnog Balkana

Foto: FoNet/Božana Pavlica

Evropa će doživeti nove strateške probleme ako ne uspe u integraciji zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je danas na Bledu mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Sijarto je na Bledskom strateškom forumu rekao da zapadni narativ o sukobu u Ukrajini nije isti u zemljama koje nisu na evropskom i severnoameričkom kontinentu, zbog čega smatra da je to svojevrsni strateški poraz Evrope i ističe da je upravo zbog toga ključno da Evropa što pre postigne mir u svom okruženju.

„Mislim da trenutna situacija mora svima jasno da pokaže da Evropska unija mora ubrzati integraciju, jer što smo veći, to smo snažniji“, kazao je Sijarto, prenosi Hina.

Ako nismo sposobni za dalje integracije, a posebno kada je reč o Zapadnom Balkanu, upozorio je mađarski šef diplomatije, čekaju nas novi strateški problemi.

Govoreći o trenutnoj energetskoj krizi u Evropi, Sijarto je istakao da Mađarska nastavlja da kupuje gas od Rusije zato što ne može da ga kupi nigde drugo.

„Zato nismo i nećemo podržati energetske sankcije. To nema ruski aspekt, to je čisto mađarsko pitanje“, rekao je Sijarto.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman složio se da proširenje mora biti prisutnije u evropskoj spoljnopolitičkoj agendi i da Evropa mora da spreči bilo kakve eskalacije na Zapadnom Balkanu i „domino-efekt“ ukrajinskog sukoba.

Govoreći o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je rekao da Hrvatska od visokog međunarodnog predstavnika Kristijana Šmita očekuje da iskoristi svoja Bonska ovlašćenja za izmenu izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

Grlić Radman i premijer Andrej Plenković danas su se sastali sa Šmitom i razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči oktobarskih izbora.

Šmit će na forumu govoriti u utorak, uz američkog predstavnika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, predstavnika EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka, ministarku spoljnih poslova BiH Biseru Turković i ministre spoljnih poslova Crne Gore i Severne Makedonije Ranka Krivokapića i Bujara Osmanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs