‘Postoji li nečija odgovornost? To je na Filipoviću da utvrdi’

Malenici pljačka Ine djeluje nestvarno: 'Nešto treba mijenjati. Evo, već smo skratili trajanje sudskih procesa'

FOTO: Screenshot Nova TV

Preprodajom plina, koji su od Ine kupovali jeftino, a stranim tvrtkama prodavali i do 11 puta skuplje, petero osumnjičenih oštetilo je Inu za više od milijardu kuna, a nelegalno su, prema tvrdnjama istražitelja, zaradili gotovo 850 milijuna kuna. Sada se svi nalaze u istražnom zatvoru, a cijeli slučaj za Dnevnik Nove TV komentirao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Na pitanje tko je po njemu odgovoran, Malenica je odgovorio da u narednom razdoblju treba napraviti reviziju i kontrolu funkcioniranja Ine kako bi se to utvrdilo. “Postoji li nečija odgovornost, je li upravljačka struktura loša, treba li uvesti neke kontrolne mehanizme. Na resornom ministarstvu je da provede određene aktivnosti da se utvrdi nečija odgovornost”, kazao je Malenica prebacivši lopticu na svog ministarskog kolegu Davora Filipovića.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa je kazao da, ako se utvrdi da je upravljačka struktura loša, “treba poduzeti određene stvari da se ovakve stvari ne događaju”. “Ili, ako postoje slične situacije, da se utvrde i da se spriječe ovakvi događaji”, kazao je.

‘Nešto treba mijenjati’

Malenica navodi da cijela priča pokazuje da “nešto treba mijenjati”. “Djeluje nestvarno da Ina na ovakav način može poslovati, da se na ovakav način mogu izvući ovolike količine novca”, rekao je i nastavio: “Meni kao običnom građaninu je neshvatljivo da se ovakve stvari mogu događati.”

Na pitanje mogu li se poništiti ugovori, koje je uhićeni direktor Inine Službe za trgovinu plinom Damir Škugor potpisao, ministar je odgovorio: “Treba vidjeti pravnu narav tih ugovora, što oni sadržavaju. To će se tek utvrđivati. Sigurno da će se u tim aktivnostima voditi o dobrobiti Ine”, kazao je.

Ustvrdio je da nije dovoljno upoznat s načinom na koji Ina posluje da bi mogao reći je li ovakvo poslovanje sustavni problem. “Nešto treba poduzeti ako tih ugovora ima, da se revidiraju i da se provede kvalitetna revizija čitavog poslovanja Ine”, poručio je.

Radi na skraćivanju suđenja

Malenica je, komentirajući dugotrajne pravosudne procese u Hrvatskoj i mogućnost da će se više godina čekati na pravni zaključak ovog slučaja, poručio je da Vlada i njegovo ministarstvo “pokušavaju sve moguće načine da se skrate sudski procesi”. Na pitanje jesu li uspjeli u tome, Malenica je odgovorio: “Radimo na tome. Imamo pozitivne rezultate da se u narednim godinama skrate… Skratili smo već postupke.”

Osvrnuo se i na tvrdnje oporbe da Vlada “nije vidjela da HDZ-ovac krade”, referirajući se na činjenicu da je Škugor član vladajuće stranke. “Oporba se sad probudila nakon ljetnog sna, onako bezidejna, pa ne zna što će reći pa, ono, govori neistine”, konstatirao je Malenica te se pohvalio da Vlada radi na jačanju “neovisnosti pravosuđa”. “HDZ, odnosno Vlada je jasno komunicirala da bez obzira na stranačku pripadnost nema nedodirljivih”, rekao je.

Odbacio je da je vrijeme za izbore. “Vlada ima stabilnu većinu, HDZ ima stabilnu većinu. Treba nam stabilna Vlada. Mislim da smo jasno pokazali da su državna tijela odradila svoj posao, da su utvrdila da postoji određeni problem, da postoje određene kriminalne aktivnosti i dajemo punu podršku neovisnim tijelima da tako i dalje nastave”, zaključio je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr