Predsednica Osmani: Sloboda kretanja temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas izjavila da je sloboda kretanja temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti.

Reagujući na danas postignuti sporazum o ličnim dokumentima ona je u objavi na Fejsbuku napisala da su reciprocitet i jednakost temelji odnosa.

„Reciprocitet i jednakost. Sloboda kretanja je temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti. Republika Kosovo svakim danom sve više doprinosi miru i stabilnosti. Hvala SAD i EU na ulozi podrške. Nezaustavljivo ćemo nastaviti posvećenost međusobnom priznanju“, napisala je Vjosa Osmani.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) kazao je da ga veoma raduje postizanje dogovora o ličnim dokumentima između Kosova i Srbije.

On je ujedno i izrazio uverenje da će se pronaći rešenje i za registarske tablice.

„Srećan sam što mogu da saopštim da posle sastanka u Briselu i posle angažmana u Prištini i Beogradu poslednjih dana imamo sporazum o slobodnom kretanju između predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija“, napisao je on na Tviteru.

Prema njegovim rečima, Srbija je pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs