ANB i Konjević prozvali Rusiju za napad, Abazović pak tvrdi da je posrijedi politički motivisana akcija koja je krenula nakon pada njegove Vlade i da će «vrijeme pokazati ko stoji iza toga».

Postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla da bude sva “kritična infrastruktura”- elektroprenosni sistem, vodovodi, upozoravaju iz ANB

Hakerski napad ljulja državu

Metodologija napada karakteristična za ruske službe, tvrde u ANB-u, Foto: Shutterstock

Svaka vrsta napada na državne institucije i državnu infrastrukturu koja može da dovede do ozbiljnih posljedica, predstavlja ugrožavanje nacionalne bezbjednosti. To je “Vijestima” kazao vojni analitičar Aleksandar Radić, komentarišući višednevne sajber napade na servere Vlade Crne Gore.

Visoki državni zvaničnici sinoć su, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, saopštili da lični podaci građana nisu ugroženi. Međitim, premijer Dritan Abazović rekao je da je nekoliko institucija, među kojima i Ministarstvo finansija, napadnuto i da od međunarodnih partnera očekuju pomoć kako bi neke podatke vratili.

Prethodno je iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) na neformalnom brifingu za novinare rečeno da nekoliko ruskih službi stoji iza posljednjeg sajber napada na crnogorske institucije. Sumnjaju da postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla da bude sva “kritična infrastruktura”- elektroprenosni sistem, vodovodi…

Source link: www.vijesti.me