Pratimo 184. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Nijemci provalili rusku špijunsku mrežu u svojoj vojsci; U Zaporožju sve napetije: 'Na rubu smo nuklearne katastrofe'

FOTO: AFP

Danas je 184. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Zelenski: Svijet je za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu
  • Ukrajina: Uništavamo ruska skladišta streljiva
  • Putin povećava oružane snage
  • Kijev mijenja imena ulica i trgova povezana s Rusijom
  • Danas se sastaju dužnosnici Turske, Finske i Švedske

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Lukašenko kaže da su bjeloruski zrakoplovi ponovno opremljeni za nošenje nuklearnog oružja

  • Bjeloruski ratni zrakoplovi SU-24 preuređeni su za nošenje nuklearnog oružja, rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko. Obraćajući se novinarima, Lukašenko je rekao da je taj potez prethodno dogovorio sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Bjelorusija nema vlastito nuklearno oružje, ali se financijski i politički oslanja na Moskvu, svog bliskog saveznika. Rusija je rasporedila snage na bjeloruski teritorij pod izlikom vojnih vježbi prije pokretanja svoje invazije, a zatim je usmjerila trupe u Ukrajinu kada je započela ofenzivu 24. veljače.

Rusi su ‘špijunirali obuku ukrajinskih vojnika u Njemačkoj

  • Njemačke snage sigurnosti imaju “indikacije” da su ruske tajne službe špijunirale ukrajinske vojnike koji su u Njemačkoj radi obuke o zapadnom oružju, izvijestio je magazin Spiegel. Njemačke vojne snage uočile su sumnjiva vozila ispred dva mjesta gdje su se obučavali ukrajinski regruti. Male bespilotne letjelice također su korištene za let iznad mjesta za obuku prije nego što su brzo nestale, rekao je Spiegel, ne navodeći svoje izvore.

Dvije pogođene lokacije su Idar-Oberstein u zapadnoj državi Falačko Porajnje gdje se ukrajinski vojnici obučavaju za korištenje tenkovske haubice 2000 i Grafenwoehr u Bavarskoj gdje američka vojska podučava Ukrajince korištenju zapadnih topničkih sustava. Sigurnosni izvori također vjeruju da su ruske službe koristile skenere u pokušaju pristupa podacima mobilnih telefona ukrajinskih vojnika, piše časopis.

Njemačka je izvela pred sud nekoliko osumnjičenih za špijunažu za Rusiju. Prošle je godine njemački sud osudio jednog Rusa na doživotni zatvor jer je usred bijela dana ubio bivšeg čečenskog zapovjednika u berlinskom parku, a tužitelji tvrde da je Moskva naredila ubojstvo. Jednom Nijemcu trenutno se sudi zbog navodnog prosljeđivanja informacija ruskim obavještajnim službama dok je radio kao rezervni časnik za njemačku vojsku.

Osoblje radi na ponovnom povezivanju ukrajinske nuklearne elektrane

Osoblje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, koju su okupirali ruski vojnici, u petak je radilo na ponovnom povezivanju reaktora s nacionalnom električnom mrežom, rekao je državni energetski operater. Elektrana, najveće nuklearno postrojenje u Europi, u četvrtak je po prvi put u svojoj povijesti isključena iz ukrajinske električne mreže zbog “akcija osvajača”, priopćio je Energoatom.

Rano u petak operater je na Telegramu objavio da svi reaktori ostaju “isključeni s električne mreže” od 9:00 ujutro po lokalnom vremenu (8:00 ujutro po hrvatskom vremenu). Međutim, prekinuti dalekovod, uzrok ispada, je “obnovljen” i “u tijeku su radovi na pripremi priključka” dva od šest reaktora elektrane. Dužnosnik kojeg je postavila Rusija u okupiranom dijelu ukrajinske regije Zaporižje rekao je da se električna energija iz elektrane isporučuje Ukrajini normalno. Državna novinska agencija TASS citirala je čelnika ruske uprave u Enerhodaru, gdje se nalazi nuklearna elektrana, koji je rekao da elektrana radi “bez prekida”.

Turski ministar oglasio se o američkim prijetnjama

  • Turski ministar financija Nureddin Nebati rekao je tvrtkama da se ne bi trebale brinuti zbog američkih prijetnji sankcijama ako budu poslovali sa sankcioniranim Rusima. Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo upozorio je turske banke i tvrtke u pismu da će se suočiti sa sekundarnim sankcijama ako budu radile sa sankcioniranim Rusima.

U komentarima koji predstavljaju prvi službeni odgovor Turske, Nebati je tweetao da pismo ne bi trebalo “izazivati zabrinutost u našim poslovnim krugovima. Turska je jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih centara moći u svijetu”. Članica NATO-a pokušala je ostati neutralna u ratu i odbila se pridružiti međunarodnim sankcijama. Nebati je rekao da je Turska “odlučna razvijati trgovinske odnose sa susjedima u raznim sektorima, posebno u turizmu, unutar okvira koji ne podliježe sankcijama”.

Dužnosnici Turske, Finske i Švedske sastali su se kako bi razgovarali o zabrinutostima NATO-a

  • Očekuje se da će se dužnosnici Turske, Finske i Švedske u petak sastati na nepoznatoj lokaciji u Finskoj kako bi razgovarali o sigurnosnim problemima koje je Turska postavila kao preduvjet za dopuštanje dvjema nordijskim zemljama da se pridruže NATO vojnom savezu.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je ranije da će cilj prvog sastanka dužnosnika biti uspostavljanje kontakata i postavljanje ciljeva suradnje na koje su se tri zemlje dogovorile potpisivanjem memoranduma o razumijevanju na summitu NATO-a u Madridu krajem lipnja. Dvije nordijske zemlje podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile s protivljenjem Turske koja ih je optužila za nametanje embarga na oružje Ankari i podupiranje skupina koje ona smatra teroristima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu zatražio je od Švedske i Finske izručenje osumnjičenika koje Turska traži zbog optužbi povezanih s terorizmom, dok nordijske zemlje tvrde da potpisivanjem memoranduma nisu pristale ni na kakva posebna izručenja. Finsko ministarstvo vanjskih poslova nije previše komentiralo navode o sastanku u petak, odbijajući otkriti njegovu lokaciju i vrijeme. “Ovo je pitanje sigurnosti. Kad bismo rekli gdje su visoki dužnosnici Turske u koje vrijeme, to bi dalo prilično nemarnu sliku o nama”, rekao je državni tajnik Haavista Jukka Salovaara za finsku javnu radioteleviziju YLE.

Rusija spaljuje goleme količine plina dok troškovi energije vrtoglavo rastu

  • Rusija spaljuje velike količine prirodnog plina koje bi prije izvozila u Njemačku, dok troškovi energije u Europi rastu. Prema pisanju BBC-ja, koji se poziva na analizu tvrtke Rystad Energy, postrojenje u blizini ruske granice s Finskom spaljuje plina u vrijednosti procijenjenih 10 milijuna dolara svaki dan.

Znanstvenici su zabrinuti zbog količina ugljičnog dioksida i čađe koje stvara novo postrojenje za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Portovaji, sjeverozapadno od Sankt Peterburga.

Građani Finske vidjeli su veliki plamen na horizontu ranije ovog ljeta, a istraživači su izvijestili o značajnom povećanju topline koja dolazi iz objekta. Iako je spaljivanje plina normalan proces, razmjeri u kojima se plin spaljuje u postrojenju bili su bez presedana, kažu istraživači. “Nikada nisam vidjela da LNG postrojenje toliko bukti”, rekla je za BBC dr. Jessica McCarty, stručnjakinja za satelitske podatke sa Sveučilišta Miami u Ohiju. “Počevši oko lipnja, vidjeli smo ovaj veliki vrhunac, koji jednostavno nije nestao. Ostao je vrlo nenormalno visok.”

Ukrajina pozvala vatikanskog diplomata zbog papinih komentara o smrti Dugine

  • Ukrajina je pozvala apostolskog nuncija u Ukrajini, nadbiskupa Visvaldasa Kulbokasa, kako bi se osvrnuo na nedavne komentare pape Franje o ubijenoj ruskoj političkoj komentatorici Darji Dugini, u kojima ju je nazvao jednom od “nevinih” koji plaćaju rat.

“Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u četvrtak razočaranje zbog Papine izjave u kojoj se kaže da ‘nepravedno’ izjednačava ‘agresora i žrtvu’. Dodaje se da rasprava o smrti ruskog državljanina na ruskom teritoriju, za koju Ukrajina kaže da nije bila uključena, u kontekstu rusko-ukrajinskog rata stvara ‘zbrku’”, navode Ukrajinci.

Papa Franjo je u srijedu rekao da je Dugina, koja je ubijena u eksploziji automobila bombe u Moskvi 20. kolovoza, među “nevinim ubijenima u ratu”. “Mislim na jadnu djevojku koju je bomba digla u zrak ispod sjedala automobila u Moskvi. Nevini plaćaju rat”, rekao je Papa. Rusija je okrivila ukrajinsku sigurnosnu službu za eksploziju automobila bombe u kojoj je ubijen Dugina, prema državnim medijima, dok je Ukrajina zanijekala bilo kakvu upletenost.

Britanci: ‘Tvrdnja da Rusija zbog civilnih žrtava usporava tempo je dezinformacija’

  • Tvrdnja Rusije da namjerno usporava tempo svoje vojne kampanje u Ukrajini je “gotovo sigurno namjerna dezinformacija”, tvrde britanske obavještajne službe. Ranije ovog tjedna ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je Šangajskoj organizaciji za suradnju da Rusija usporava svoju kampanju kako bi smanjila civilne žrtve.

Također je vrlo vjerojatno da su Šojgu i ruski predsjednik Vladimir Putin otpustili najmanje šest generala jer nisu dovoljno brzo napredovali, stoji u najnovijem izvješću britanskog ministarstva obrane. Ruska ofenziva je zaustavljena zbog lošeg ruskog vojnog učinka i žestokog ukrajinskog otpora. Prema Šojguovim zapovijedima, snage koje djeluju u Ukrajini više puta su propustile planirane operativne rokove.”

NE Zaporižje van pogona

  • Svih šest reaktora nuklearne elektrane Zaporižje u južnoj Ukrajini još uvijek je isključeno iz ukrajinske električne mreže, javlja Reuters pozivajući se na državnu nuklearnu tvrtku Energoatom. Energoatom je priopćio da se električna energija za vlastite potrebe elektrane trenutno isporučuje putem dalekovoda iz ukrajinskog elektroenergetskog sustava. Vijest dolazi nakon što su požari, uzrokovani granatiranjem, prekinuli posljednji preostali dalekovod do elektrane u četvrtak, privremeno je isključivši iz ukrajinske nacionalne mreže prvi put u gotovo 40 godina rada.

Obavještajno izvješće: Šojgu je otpustio više generala zbog slabog napredovanja

  • Ruska ofenziva je zastala zbog njezina slabog vojnog učinka i žestokog ukrajinskog otpora, a ne zbog namjernog usporavanja tempa kako je izjavio ruski ministar obrane Sergej Šojgu, navodi se u novom obavještajnom izvješću britanskog Ministarstva obrane. Dodaje se kako je vrlo vjerojatno da su Šojgu i Putin otpustili najmanje šest generala jer nisu dovoljno brzo napredovali.

Kijev uklanja ruske i sovjetske tragove iz naziva ulica

  • Karte Kijeva zastarjele su jer su gradske vlasti krenule u preimenovanje 95 ulica i trgova s ruskim ili sovjetskim imenima, prema riječima gradonačelnika Vitalija Klička. Ulice u glavnom gradu Ukrajine nazvane po ruskim piscima iz 19. stoljeća kao što su Aleksandar Puškin, Lav Tolstoj, Anton Čehov, Ivan Turgenjev i Mihail Ljermontov, sve su dobile nova imena.

Ista neslavna sudbina obuhvatila je čak i komunističke filozofe njemačkog podrijetla Karla Marxa i Friedricha Engelsa, po kojima su nazvane mnoge ulice diljem Sovjetskog Saveza. Druga imena koja više ne krase ulice glavnog grada Ukrajine uključuju ona sovjetskih vojskovođa iz Drugog svjetskog rata, kao i ona koja se odnose na ruske gradove kao što su Moskva, Rostov na Donu i Magnitogorsk.

Iako je rođen u Kijevu, ruski pisac Mihail Bulgakov, jedan od najvećih pisaca Sovjetskog Saveza, također je ostao bez ulice. Sve te ulice sada dobivaju ukrajinska imena, uključujući Ulicu Heroja azovske pukovnije, referencu na skupinu ukrajinskih vojnika koji su tjednima branili Mariupolj.

UN će posjetiti nuklearnu elektranu Zaporižje do kraja mjeseca

  • U tijeku su pregovori da UN-ov nuklearni nadzornik posjeti lokaciju, a najviši ukrajinski nuklearni dužnosnik rekao je Guardianu da bi inspektori IAEA-e mogli stići do kraja mjeseca. IAEA je priopćila da ju je Ukrajina obavijestila da je postrojenje privremeno izgubilo vezu, “naglašavajući dodatno hitnu potrebu da stručna misija IAEA-e otputuje u postrojenje”.

“Ne možemo si dopustiti da više gubimo vrijeme. Odlučan sam osobno voditi misiju IAEA-e u elektranu u sljedećih nekoliko dana”, rekao je glavni direktor organizacije Rafael Grossi. “IAEA i druge međunarodne organizacije moraju djelovati puno brže nego što djeluju sada. Jer svaka minuta boravka ruskih trupa u nuklearnoj elektrani predstavlja rizik od globalne radijacijske katastrofe”, rekao je Zelenski.

Članak se nastavlja ispod oglasa

SAD osuđuje rusko djelovanje kod nuklearke Zaporižje

  • “Nijedna zemlja ne bi smjela pretvoriti nuklearnu elektranu u ratnu zonu”, poručilo je američko Ministarstvo vanjskih poslova. SAD je osudio bilo kakav ruski pokušaj preusmjeravanja energije iz NE Zaporižje.

Zelenski: Na korak smo do nuklearne katastrofe

  • Svijet je za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, nakon što je ponovno proradila posljednja linija opskrbe strujom okupirane nuklearne elektrane Zaporižje. Naime, jučer je došlo do prekida, kada je požar oštetio vodove koji su povezivali NE s ukrajinskom električnom mrežom.

“Rusija je Ukrajinu i sve Europljane dovela na korak od radijacijske katastrofe”, poručio je. Podsjetimo, tjednima se Moskva i Kijev međusobno optužuju za nekoliko bombaških napada u blizini nuklearke koja ima šest reaktora ukupnog kapaciteta 6000 megavata i koju su od ožujka okupirale ruske trupe.

Ukrajina: Uništavamo ruska skladišta streljiva

  • Ukrajina je uništila sedam ruskih skladišta streljiva u tjedan dana, priopćila je glasnogovornica ukrajinskog južnog vojnog zapovjedništva. Dodala je da su im odlagališta streljiva prioritet i da će ih vjerojatno još biti pogođeno do kraja tjedna, prenosi Kyiv Independent.

Putin povećava oružane snage

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je jučer odluku kojom se ruske oružane snage povećavaju s 1,9 milijuna na 2,04 milijuna, prenosi Reuters pozivajući se na rusku agenciju RIA novosti. Ta brojka uključuje povećanje od 137.000 vojnog osoblja na ukupno 1,15 milijuna, a na snagu stupa prvog dana sljedeće godine.

Source link: www.telegram.hr