Hoće li novi kabinet u Nemanjinoj 11 izdržati pun mandat?

Foto: B.C.

Nova vlada Srbije, ko god da je bude vodio, biće, poput  prethodnih, najverovatnije oročena kao što je oročen i mandat gradonačelnika Beograda, budući da je to način na koji je ustrojena vladavina SNS, odnosno njenog lidera Aleksandra Vučića, kažu sagovornici Danasa.

U istraživačko-izdavačkom centru Demostat nam je rečeno da bi do novih izbora za parlament moglo da dođe 2024. kada se budu održavali opšti lokalni izbori u Srbiji.

A možda i pre, na proleće naredne godine, kada se očekuju izbori u Beogradu o kojima su razgovarali predsednik SNS i SSP Aleksandar Vuči i Dragan Đilas.

Hoćemo li danas saznati ime mandatara: Predsedništvo SNS popodne o sastavu nove vlade

Tada bi moglo da dođe i do rekonstrukcije vlade, procenjuju u Demostatu.

Odluka o tome hoće li Vlada biti rekonstruisana ili će se čekati 2024. i izbori, kako navode naši sagovornici u Demostatu, još verovatno nije doneta, ali ono što je sigurno je, prema njihovoj analizi, je da vlada ne može da izdrži ceo mandat i zbog spoljnih geopolitičkih okolnosti i zbog unutrašnjih problema sa kojima će se susresti novi mandatar koji će asistirati predsedniku države Vučiću u hendlovanju brojih problema i izazova.

Da li razgovori u Briselu odlažu formiranje Vlade?

Iz Demostata podsećaju da smo od izbora 2012. gotovo svake godine imali izbore ili rekonstrukciju vlade što je postala svojevrsna „tehnologija vladanja“.

Uz sve to vladu očekuju teške odluke, pre svega kada je Kosovo u pitanju i odnos prema sankcijama Rusiji, te zaključuju da treba uzeti u obzir i činjenicu da je SNS ušao u 11 godinu vladavine i da će biti uspeh ako ova vlada izdrži do opštih lokanih izbora 2024.

Kako dodaju, ako bude vanrednih parlamentarnih izbora na proleće, zajedno sa beogradskim izborima, ne treba da nas čudi da u tom momentu budu i vanredni izbori za skupštine grada Kragujevca, Novog Sada i Niša, budući da su rezultati poslednjih izbora pokazali da SNS vrlo loše stoji u urbanim sredinama, pre svega velikim gradovima, pogotov Novom Sadu.

Ipak, zaključuju u Demostatu, sve ovo će zavisiti od odluke Vučića čak i ako dođe do njegovog najavljenog povlačenja sa čela partije.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ za Danas kaže da se proteklih desetak godina pokazalo da Vučić ili rekontruiše vladu ili se ide na izbore.

Novu vladu čekaju novi, ali stari izazovi

On veruje da će Vlada u naredne četiri godine menjati ministre, ali nije siguran hoće li to biti rekonstrukcijom ili izborima.

– Svakako ne mislim da Vlada neće moći da izdrži ceo mandat zbog nedostatka skupštinske većine, već je to više to njegov strateški način upravljanja gde rekonstrukcijom drži ministre i svoje ljude pod nekom vrstom tenzije i osvežaav vladu ili ide na izbore iz različitih razloga – ukazuje Pejić.

Dok politikolog Mladen Mrdalj smatra da će dugoročnost vlade zavisiti od toga ko će biti premijer.

– Ako ostane Ana Brnabić ili bude neko ko nema popularnost niti šansu da je izgradi, onda će vlada izdržati ceo mandat. Ako bude Vučević ili neko tog ranga, onda neće – zaključuje on.

Za deset godina se gotovo svake godine glasalo

Posle izbora 2012. potpisan je 2013. Briselski sporazum a Vlada koju je vodio Ivica Dačić je rekonstruisana. Naredne 2014. održani su novi izbori, posle kojih je formirana prva vlada Aleksandra Vučića, rekonstruisana 2016. a zatim su usledili parlamentarni izbori 2016. kada je Vučić formirao svoju drugu vladu. Međutim, kako su predsednički izbori bili 2017. tu vladu je preuzela Ana Brnabić. Izbori u Beogradu održani su sledeće godine 2018. U Srbiji nije bilo izbora 2019, ali su novi parlamentarni održani ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs