OGLAS

Ljekari u Foči nakon poroda ispustili novorođenče na pod, zadobilo povrede glave Vijesti Autor:N1 BiH, Nezavisne24. avg 202211:51

Ljekari u Foči nakon poroda ispustili novorođenče na pod, zadobilo povrede glave

Izvor: Morguefile/Ilustracija

Policija istražuje navode prijave zbog šokantnog slučaja koji se desio u Bosni i Hercegovini, a nakon što je, prema tvrdnjama nekoliko svjedoka, nesavjesno pružena ljekarska pomoć u Univerzitetskoj bolnici Foča prilikom čega je novorođenče zadobilo povrede glave nakon što je medicinskom radniku ispalo na pod.

Naime, redakciji portala N1 jutros je stigao mail u kojem su svjedoci opisali neke od detalja ovog slučaja (identiteti poznati redakciji op.a.).

Jedna od njih bila je građanka koja je tu noć 19. augusta bila na Klinici urgentne medicine (KUM) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te je, kako navodi, sve vidjela i čula.

“Beba rođena svega nekoliko sati prije zadobila je teške tjelesne povrede. Tu noć sam morala na pregled kod neurohirurga, a doktor koji je izašao odmah je rekao da se tim ljekara priprema za veoma zahtjevnu operaciju bebe koja svaki trenutak treba biti transportovana. I zaista u roku od 20-tak sekundi nakon razgovora, vozilo je stiglo”, navela je ona.

Dalje je istakla da je nakratko izašla iz bolnice i kada se vratila u čekaonici je zatekla pratnju bebe.

“Tražili su da dobiju informacije od bilo kojeg doktora i tada sam sazbala da je dijete rođeno carskim putem i prilikom poroda ispalo je na pod, ima prijelom lonane i još nekoliko lomova te da još nemaju informacija o stanju bebe”, istakla je.

Veoma zabrinuta objavila je taj status i na jednoj privatnoj grupi na Facebooku kako bi saznala kako je beba te da li ima neko nekakve informacije o ovom slučaju. Tada joj se u komentrima javila žena koja je potvrdila gore navedenu priču jer je bila pored porodilje i čekala svoj red.

“Bila sam tu, beba je po rođenju ispala babici na pod. To je užas, a još je gore što je transport bebe trahao četiri sata jer je rođena u Foči, ali o tome se šuti. To je ono što sam vidjela. Čula sam da ima dva hematoma na glavi, slučaj nisu odmah prijavili nego tek kada su se podljevi počeli pojavljivati. I sada mi je muka kada se toga sjetim i pomislim na sva ta lica”, napisala je ogorčena građanka.

Istu priču su potvrdili i izvori za Nezavisne novine navodeći da se slučaj detaljno ispituje, a o svemu je dežurni ljekar 20. augusta obavijestio i Policijsku upravu Foča.

Ljekari u Foči nakon poroda ispustili novorođenče na pod, zadobilo povrede glave

Izvor : Facebook (Univerzitetska bolnica Foča)

Policiji je rekao da je na KCUS dovezeno novorođenče s povredama u predjelu glave, rođeno u Univerzitetskoj bolnici Foča.

“Istog dana otac novorođenčeta prijavio je nesavjestan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča. O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je naložio da se poduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju kaznenog djela nesavjesno pružanje ljekarske pomoći”, rekli su u PU Foča.

Nezavisne su kontaktirale i Univerzitetsku bolnicu u Foči odakle su rekli da je pokrenut interni postupak oko utvrđivanja svih okolnosti koje su se desile.

Naveli su da zbog istrage ne mogu iznositi više detalja o stanju bebe.

“Izražavamo žaljenje zbog nenamjernog neželjenog događaja koji se desio u našoj ustanovi. Preduzete su sve mjere na adekvatnoj opservaciji novorođenčeta, koji se odnose na ljekarske preglede, dijagnostiku i zdravstveno stanje novorođenčeta tokom boravka na Odjeljenju ginekologije i akušerstva je bilo stabilno. Nakon provedene dijagnostičke obrade donesena je odluka nadležnih ljekara, pedijatara i ginekologa, da se beba transportuje u Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu radi nastavka liječenja. Neželjeni događaj je prijavljen od strane nadležnog ljekara, a u skladu s pravilom o prijavi svih neželjenih događaja pokrenut je postupak”, poručili su.

Source link: ba.n1info.com