Posle Brisela – „diplomatska ofanziva“: Vučić danas sa Hilom, Eskobar i Lajčak stižu u Beograd i Prištinu

Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Posle neuspešnog dijaloga prošle nedelju u Briselu nastavlja se diplomatska aktivnost predstavnika SAD i EU, pa će se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas sresti sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom, a kako je juče preneo Radio Slobodna Evropa specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar najverovatnije će ove nedelje posetiti Prištinu i Beograd.

Prema saznanjima RSE iz diplomatskih izvora u Briselu, cilj posete je da se još jednom razgovara sa stranama kako bi se pronašlo rešenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za srpske državljane koji dolaze na Kosovo.

Bez pomaka u Briselu: Čemu teži EU, a šta žele Vučić i Kurti?

Prema pisanju tabloida, Lajčak i  Eskobar bi mogli danas da posete Prištinu, dok se u Beogradu očekuju u četvrtak.

Evropska unija je 18. avgusta sazvala novu rundu na najvišem političkom nivou ali su višesatni razgovori okončani bez dogovora, a šef evropske diplomatije Đozep Borelj je najavio nastavak pregovora.

Na nastavak dijaloga pozvale su i SAD.

Kako navodi RSE, ove nedelje trebalo je da se u sklopu nastavka angažovanja u Briselu sastanu glavni pregovarači Srbije i Kosova, ali najverovatnije će ovo sačekati na ishod razgovora koje će Lajčak i Eskobar obaviti sa prištinskim, odnosno beogradskim sagovornicima.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković rekao je juče američkom ambasadoru Hilu da ima „bojazan da će insistiranje Prištine da za deset dana primeni odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, dovesti do daljeg podizanja tenzija i do pojačanih provokacija i pritisaka na Srbe“.

SAD pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog

„Zato je od suštinskog značaja da svi relevantni međunarodni faktori shvate ozbiljnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo i razumeju da jednostrane akcije Prištine po navedenim pitanjima mogu ugroziti bezbednosnu situaciju na Кosovu i Metohiji“, naglasio je Petković, na sastanku sa Hilom, prenela je Kancelarija.

Petković sa Hilom: Postupanje Prištine vodi u dalje dizanje tenzija i jačanje pritiska na Srbe

On je naglasio da bi formiranje Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, a što prištinska strana odbija da ispuni više od devet godina, bio neophodan korak u dobrom smeru i ključ za rešavanje mnogih problema u pokrajini.

„Srbija će nastaviti da u narednih deset dana traga za kompromisnim rešenjima, ali će isto tako ostati odlučna da zaštiti bezbednost srpskog naroda na Кosovu i Metohiji i da ga sačuva od pogroma i progona“, rekao je Petković.

Govoreći o nedavnom sastanku u Briselu, Petković je rekao da je Priština ima „samo dva cilja, ukidanje države Srbije na teritoriji Кosova i Metohije i proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta“.

Nemačka ambasada u Prištini: Šolc priprema sastanak Kurtija i Vučića

On je zahvalio Hilu „na razumevanju za položaj srpskog naroda u pokrajini, ali i na prepoznavanju da je srpska delegacija na razgore u Briselu došla spremna da pregovora, da dodje do kompromisa i pronadje put napred“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs