Bivši načelnik VBA: Ponoš postao predmet interesovanja BIA jer drugačije misli i predstavlja opasnost po aktuelnu vlast

foto FoNet/Ognjen Stevanović

Bivši načelnik Vojnobezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović ocenio je danas da je predsednik pokreta SRCE i predsednički kandidat na aprilskim izborima Zdravko Ponoš postao predmet interesovanja Bezbednosno-informativne agencije (BIA) jer „drugačije misli i predstavlja opasnost po aktuelnu vlast“.

Stojanović je za portal nova.rs rekao da je BIA imala nadležnost da zaustavi Ponoša na graničnom prelazu ukoliko je „posumnjala na nešto“, ali da je neozbiljno što se na kraju nije pojavila.

To se može tumačiti na dva načina, dodao je.

Stojanović je objasnio da prema penzionisanim vojnim licima po prestanku aktivne vojne službe nadležnost za nadgledanje sa VOA prelazi na BIA i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Komentarišući razloge zbog kojih je Ponoš zaustavljen, kad mu je rečeno da će ga BIA saslušati, od čega se odustalo, Stojanović ističe da je jedan od razloga mogla da bude kupovina vremena za poslove koji su urađeni u Srbiji dok je Ponoš bio u inostranstvu.

Ovakav incident samo sveodoči da BIA ima interesovanje za nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije, kaže Stojanović.

Ponoš i njegova porodica pušteni da uđu u Srbiju: Nije rutinska kontrola već politički pritisak i maltretiranje

Mnogi lideri političkih stranaka i pokreta su itekako predmet interesovanja u sektoru bezbednosti, pa ovo samo govori da je i Ponoš kao lider jednog pokreta postao predmet istog interesovanja, ocenio je bivši šef VBA.

On naglašava da se prilikom sličnih operacija mora se voditi računa i o integritetu građana, uz ocenu da „Ponoš drugačije misli i predstavlja opasnost po aktuelnu vlast“.

Znajući Ponoša, ne vidim da je neki drugi razlog u pitanju osim toga da je zbog opozicionog delovanja postao predmet interesovanja, zaključio je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs