OGLAS

“Plivački savez BiH u zadnje četiri godine funkcioniše sa nula KM” Vijesti Autor:Adisa Imamović18. avg 202219:18

“Plivački savez BiH u zadnje četiri godine funkcioniše sa nula KM”

Izvor: N1

Uspjeh Lane Pudar isključivo je rezultat talenta, zalaganja njene porodice, trenera, prijatelja, ali nikako sistema. To su priznali i brojni političari koji se od jučer utrkuju u čestitkama i izljevima ponosa «zlatnim bh. djetetom». Država se i u slučaju Pudar nije iskazala, smatraju i građani s kojima smo razgovarali u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci. Novac i privilegije institucija države dolaze tek onda kada ogromnim naporima pojedinci izmame suze cijeloj naciji kao što je to jučer učinila Lana.

Istog dana kada je oko vrata Lane Pudar zasjalo zlato, mostarske vlasti predstavile su lokaciju na kojoj planiraju izgradnju olimpijskog bazena. Pudar je motivisala institucije da se probude, ali svoje dosadašnje uspjehe nizala je uglavnom bez njih. To potvrđuje i generalni sekretar Plivačkog saveza BiH.

“Plivački savez BiH, evo za mene kažete da sam uposlenik, ne, ja sam volonter koji tu radi, svi koji radimo tu, radimo volonterski, radimo srcem za plivanje, ali nemamo mogućnost da mi Lani Pudar i svim ostalim plivačima koji su tu bili možemo obezbijediti taj put i sredstva za smještaj, za avionske karte, sredstva za putovanja, sredstva za opremu jer Plivački savez BiH u zadnje četiri godine praktično funkcioniše s nula maraka”, pojasnio nam je njegov generalni sekretar Azur Kuduzović.

I ne samo Plivački savez. Nerijetke su fotografije perspektivnih mladih sportista koji se voze u neuslovnim autobusima više od 20 sati, a potom idu pravo na teren, fotografije sportašica koje spavaju u evropskim podrumima. I nerijetke izjave mladih talenata – možda nemamo uslove, ali imamo srce. Uspjeh Lane, samo je njen, većina političara nema pravo da osjeća ponos, kažu građani Mostara, Sarajeva.

Anketa N1: Da li je Lanin uspjeh samo njen, ima li država pravo da se ponosi?

Protekla 24 sata nižu se čestitke brojnih političara, najave izdvajanja novčanih sredstava. Čestitku je uputio i premijer HNK, uz riječi da će Pudar u njemu uvijek imati prijatelja. Reagovao je otac bh. plivačice – molim vas, nemojte joj više čestitati jer vama Lana ne znači ništa.

Ipak, ni vječite tenzije na relaciji sport – politika, kontinuirana nebriga vlasti na svim nivoima, ne mogu izbrisati činjenicu da je Lana Pudar jučer donijela osmijehe na lica svih Bosanaca i Hercegovaca koji su pratili njen nastup. Ponosni su kažu i Banjalučani. Među njima i gradonačelnik.

Stanivuković čestitao Lani Pudar: Banjaluka je ponosna na tvoj uspjeh

“To mnogo znači ali mi nismo skoncentrisani da mislimo na to, imamo većih problema, naš sistem nas razara, rastura u svim pogledima tako da nemamo vreman za taj sport”, pojašnjavaju nam Banjalučani.

“Odličan uspjeh, uvijek bih podržavala i na svaki način pomogla bilo kakvom razvoju sporta u BiH, kao što vidite ja sam sportašica tako da pomno pratim sve, fantastično, ogroman uspjeh za BiH”, dodala nam je još jedna sagovornica iz grada na Vrbasu.

Opširnije u priči Adise Imamović.

Source link: ba.n1info.com