Šeholi: Brnabić puna usta Kosova a nikad nije bila, iako joj nije zabranjeno

foto: Printscreen/YouTube/Nova S

Ana Brnabić nikada nije imala zabranu od kosovskih vlasti, nego je kao neko kojoj treba ta doza patriotizma pred srpskom javnošću pokušala da se opravda tobože kako ima zabranu i slično tome, kaže za Danas Fatmir Šeholi, direktor Insituta za međuetničke odnose komentarišući to što premijerka Srbije nije posetila Kosovo tokom pet godina koliko je na toj funkciji.

Iz Vlade i kabineta Brnabić nismo dobili odgovor o razlozima za odlazak na Kosovo.

Zašto Ana Brnabić kao premijerka nikada nije bila na Kosovu i Metohiji?

Odgovor nismo dobili ni na pitanje da li je premijerku vlast u Prištini onemogućavala da dođe na Kosovo, odnosno nije joj davala „zeleno svetlo“ za posete.

Podsetimo, 2019. su kosovski mediji preneli izjavu kosovskog ministara spoljnih poslova Bedžeta Pacolija koji je poručio predsednici Vlade Srbije da joj neće biti dozvoljen ulazak na Kosovo, sve dok sprovodi „rasističku i bolesnu ideologiju protiv stanovništva Kosova“, osvrćući se na njenu izjavu da su kosovski Albanci narod koji je izašao iz šume.

Pacoli: Zabrana ulaska na Kosovo za Anu Brnabić

Brnabić je nakon toga izjavila da je od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na samitu u Poljskoj čula da je odluka o zabrani poseta srpskim zvaničnicima „lažna vest“.

Gaši: Vlada Kosova nije donela odluku o zabrani ulaska na Kosovo svim srpskim zvaničnicima

„Mene čudi da lažne vesti u Prištini šire savetnici takozvanog ministra za inostrane poslove, ali to sada smanjuje tenzije u regionu“, rekla je tada premijerka Srbije.

A portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši je za Radio Slobodna Evropa navela da Vlada Kosova nije donela nikakvu odluku o zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovo.

Šeholi navodi da „nema nijednog zvaničnika Srbije ko se obratio Kosovskim vlastima i nije dobio odobrenje za posetu Kosovu“.

– Premijerka Srbije u odlasku Ana Brnabić nikada nije posetila Kosovo. Ne što nam je stalo da ona poseti Kosovo nego joj stalno puna usta Kosovo a nikada nije kročila na Kosovo! Ana Brnabić nikada nije imala zabranu od kosovskih vlasti, nego je kao neko kojoj treba ta doza patriotizma pred srpskom javnošću pokušala da se opravda tobože kako ima zabranu i slično tome. Kosovo pogotovo onima koji imaju poreklo iz Hrvatske nije nikada zabranilo ulazak, izuzev ako je slučaj nekog organizovanog kriminala, korupcije ili crne liste Amerike – navodi on.

Milica Andrić Rakić: Kosovo je Vučićeva tema, Brnabić bi morala mnogo da se sprema za posetu Kosovu

A Milica Andrić Rakić, iz nevadine organizacije Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, tim povodom je za Danas rekla da bi Brnabić za eventualnu posetu Kosovu morala dugo da se priprema i opet verovatno ne bi ostvarila bitan rezultat jer nema autoritet liderke među kosovskim Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs