Bulatović je kazao "Vijestima" da je DF bio spreman da bude dio dvotrećinske podrške, ali zahtijevao da se ne zbrza priča o Sudskom savjetu. Ivanović postavlja pitanje zašto se ne kompletira Sudski savjet ako postoji nezadovoljstvo radom sudova i sudija. Nikolić očekuje da u drugom krugu budu izabrana dva kandidata

Popravni zavisi od raspleta krize

Foto: Luka Zekovic

Skupština Crne Gore najranije će za mjesec moći ponovo da pokuša da izabere četiri ugledna pravnika u Sudski savjet nakon što kasno sinoć u parlamentu za to nije bilo potrebne većine.

Predloženi kandidati, profesori Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić i Radoje Korać, te advokati Dragan Šoć i Fikret Kurgaš, nisu dobili dvotrećinsku podršku poslanika (54 glasa), pa će šansu čekati u drugom krugu glasanja, u kom im je za izbor neophodna tropetinska većina (49 glasova).

To znači da će ugledni pravnici u Sudskom savjetu, koji su izabrani još 2. jula 2014. godine i koji su više od četiri godine u neustavnom mandatu, ostati na funkcijama još najmanje mjesec, a možda i duže, u zavisnosti od raspleta političke krize i ishoda međupartijskog dogovora o kandidatima.

Za Koraća i Vučinića glasalo je 49 poslanika, Kurgaša 45, a Šoća 43. Korać i Vučinić su dobili glasove poslanika parlamentarne većine koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Građanski pokret (GP) URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Socijaldemokratska partija i stranke manjinskih naroda, a podržala su ih i još tri poslanika Socijaldemokrata (SD).

Source link: www.vijesti.me