Zima u Njemačkoj bi mogla biti hladna čak i da napune skladišta do 95 posto kako planiraju

Nove mračne najave. Obustavi li Putin isporuku, moćna Njemačka bez plina ostaje već za 75 dana

FOTO: Telegram ilustracija — AFP

Njemačka brže od očekivanog puni svoja spremišta plina u pripremi za zimu, no, ako i uspiju dostići cilj od 95 posto popunjenosti, to im neće pomoći odluči li Rusija u potpunosti prekinuti opskrbu. Tada bi njemačke zalihe trajale tek dva do dva i pol mjeseca, piše Bloomberg.

Strahujući od hladne zime njemačke vlasti krenule su ubrzano puniti skladišta nakon što je krajem srpnja Moskva drastično smanjila protok plina Sjevernim tokom 1 – na samo 20 posto kapaciteta tog plinovoda.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Berlin želi da im skladišta plinom budu 95 posto puna do studenog, ali bez opskrbe iz Rusije, o kojoj su jako ovisni, sve zalihe bi presušile za oko dva i pol mjeseca korištenja za grijanje te industrijske i energetske potrebe, rekao je šef njemačkog energetskog regulatora Klaus Mueller.

Planirana popunjenost ‘teško ostvariva’

Zapunjenost skladišta u Njemačkoj trenutno iznosi 77 posto, što je razina do koje se došlo oko dva tjedna prije od planiranog. “Malo smo brži nego što smo bili, ali to ne znači da se možemo opustiti, nego to moramo vidjeti kao motivaciju i nastaviti”, istaknuo je Mueller.

Međutim, upozorio je da će biti izazovno dosegnuti 88 posto popunjenosti do listopada, a da će biti “teško ostvarivo” sva skladišta napuniti do 95 posto.

“Ne mogu obećati da će sva skladišta plina biti 95 posto puna do studenog, čak i da se opskrba odvija pod normalnim uvjetima”, naglasio je Mueller dodavši da će u najboljem slučaju tri četvrtine skladišta dosegnuti te razine.

Hrvatsko skladište 66 posto puno

Hrvatsko podzemno skladište plina Okoli manje je popunjeno od njemačkih. Trenutno je na 66 posto kapaciteta, no prema recentnim izjavama iz Vlade, hrvatski državni vrh to ne zabrinjava. “Puni se prema planu… To će sve biti spremno u varijantama koje smo dosad planirali i koje možemo”, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

Vladajući su trenutno na godišnjem, pa će tek nakon povratka na posao predstaviti i mjere za rješavanje energetske krize, ustvrdio je istog dana premijer. Podsjetio je kako su iznijeli preporuke za štednju energije.

I Njemačka je iznijela preporuke građanima, ali se i već neko vrijeme pripremaju za najcrnji scenarij – da Rusija zatvori “špinu”. Na sve načine nastoje štedjeti energiju te su nedavno najavili da će javne zgrade – uz neke iznimke poput bolnica – grijati nadolazeće jeseni i zime na najviše 19 stupnjeva te da spomenici i reklamni panoi noću više neće biti osvijetljeni.

Njemačka se priprema za najcrnji scenarij

Vlada u Berlinu ovog je tjedna postigla novi sporazum za uvoz ukapljenog zemnog plina preko dva nova LNG terminala. Razmatraju i odustajanje od gašenja preostalih nuklearnih reaktora, što je bilo planirano do kraja ove godine. Takav bi potez mogao smanjiti potrošnju plina za 3 posto 2023., navodi Bloomberg.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Njemački regulator razmatra i da kao prioritete za dobivanje plina postavi određene sektore u industriji, nužne za gospodarstvo, koje se već ozbiljno ljulja. No, Mueller ističe kako industrija ne bi trebala računati da će stvoriti fiksnu listu kompanija koje će dobivati plin dođe li do prekida opskrbe.

“Ne znamo još uvijek kako će se kriza odvijati i ne možemo sa sigurnošću reći da će neki potrošači prvi ostati bez plina. Transparentni smo, ali znam da ovo nisu ohrabrujuće vijesti”, zaključio je.

Source link: www.telegram.hr