Senatorka Džin Šahin navela je da je odnos SAD sa Zapadnim Balkanom od prelomnog značaja u vrijeme ruskog rata u Ukrajini, i jasnih ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina da širi maligni uticaj po istočnoj Evropi

SAD: Borba protiv korupcije kao sredstvo suzbijanja štetnog uticaja na Balkanu

Američki Senat, Foto: Shutterstock

Grupa američkih senatora, na čelu sa demokratom Džin Šahin i republikancem Rodžerom Vikerom predstavila je dvostranački predlog zakona o američkoj podrsci Zapadnom Balkanu. Cilj je da se podrže ekonomski razvoj i borba protiv korupcije, ali se i predviđaju sankcije onima koji ugrožavaju stabilnost regiona ili su umiješani u korupciju, prenosi Glas Amerike.

Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana – to je zvanični naziv dvostranačkog predloga koji je predat Kongresu nekoliko mjeseci pošto je grupa senatora uključena u njegovu izradu posjetila region. Obrazlažući inicijativu, senatorka Džin Šahin navela je da je odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom od prelomnog značaja u vrijeme ruskog rata u Ukrajini, i jasnih ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina da širi maligni uticaj po istočnoj Evropi.

U razgovoru za servis Glasa Amerike za Sjevernu Makedoniju, senatorka Šahin je rekla da su učvršćivanje demokratije, podsticanje ekonomskog napretka i suzbijanje korupcije načini da se odvrati štetni uticaj.

«Ovaj zakon je pokušaj da se obnovi fokus na zemlje zapadnog Balkana, na zanačaj nastavka napretka tih zemalja ka zapadu, integraciji u EU i potpuno formiranim demokratijama, i to je suštinski cilj zakona. Rješavanje problema korupcije je važan dio toga, i ovaj predlog daje ovlašćenja državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć zemljama koje traže pomoć u rješavanju problema korupcije“, izjavila je senatorka Šahin.

Source link: www.vijesti.me