Čovjek se pokrije koliki mu je pokrivač i nema za razbacivanje. Ali zato ima onaj koga on doživotno financira, a to je država

Modrić o raskošnoj obnovi WC-a: 'Kad si dužan za struju, ne jedeš u Esplanadi. Osim ako si Beroševo ministarstvo'

Zašto bi ikoga čudile i te četke za WC po 800 kuna ili bilo što drugo. Skoro da nas više ne čudi ni to što je cijena života pala u Hrvatskoj na najniže grane. Nekad je čak teško ocijeniti je li skuplja ta četka ili ljudski život

Kad klincima moraš kupiti sve za školu i još si ohoho dužan za struju, pretpostavljam da ne ideš u Esplanadu na doručak na poširana jaja s avokadom i hrskavom pancetom na posteljici od rikole i švicarske roste.

Ako imaš dvije prosječne plaće i dvoje djece, ne vjerujem da na ljetovanju u vikendici svojih roditelja na moru, naručuješ na plaži francuski šampanjac.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kad ti se slomi vražji držač za WC papir, teško da ćeš donijeti doma neki od 600 kuna kad ih ima na bacanje po sto i dvjesto, da baš ne spominjemo one od 49,90 koji isto služe svrsi.

Obnova zahoda

To je neko standardno ponašanje takozvanog običnog čovjeka. On se mora pokriti koliki mu je pokrivač i nema za razbacivanje. Ali zato ima onaj koga on doživotno financira, a to je država.

Sad se pojavio ovaj slučaj s obnovom devet zahoda u Ministarstvu zdravstva Vilija Beroša, ali taj je samo kap u moru. Njima, dakle, trebaju četke za WC od 800 kuna, držači za papir od 600 kuna, sušila za ruke za 8122 kune, zahodske školjke za 3666 kuna i tako dalje. Sve skupo i prve kvalitete. Fine su to guzice.

Četke od zlata

Brzim pregledom na netu, našli smo izbor od milijun artikala kakve treba kupiti za zahode Ministarstva zdravstva u sklopu obnove sanitarija. S besplatnom dostavom.

Pa evo, jedna od najskupljih četki za WC s pripadajućom posudom nudi se u katalogu Lesnine. Elegantna posebnost tog proizvoda sastoji se u tome što je posuda za četku izrađena od prirodnog kamena. Košta 549 kuna. A Beroševo ministarstvo za svoje je četke uplaniralo po 800 kuna. Od čega li su te? Od zlata? I tko je u Ministarstvu potpisao takvu ludost?

Nije im do štednje

Otamo, doduše, sada brže-bolje skaču da je njihov troškovnik za devet zahoda – u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna kuna – pa samo okvirni. Ali ostaje nejasno zašto su za svaku od stavki točno naveli marku proizvođača i detaljan opis traženog artikla.

Recimo, zahodska školjka nije bilo koja nego baš GEBERIT Xeno, a sušila za ruke su Dyson Airblade V. Fali još boja, kašmir-bijela, ili ne fali, samo Net hr., koji je to provalio, nije išao u tolike detalje.

Usput pitam što će im, pobogu, sušila za ruke? Opereš ih sapunom, obrišeš papirnatim ručnikom na bacanje i uštediš preko tisuću eura po komadu. Ali ovima očito nije do štednje. Moraju stiskati luzeri, a oni su slavodobitnici.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sustav u kolapsu

Pa kako ne bi bili kad im mjesečne uplate obaveznog doprinosa za zdravstvo stižu svakog mjeseca iz plaće svakog građanina ove zemlje i kad država uzastopno iz budžeta pokriva njihove manjkove. A oni drže sustav u konstantnom financijskom kolapsu.

Veledrogerije čekaju namirenje dugova po 12 mjeseci. Liječnicima i sestrama ne plaća se prekovremeni rad. Ako ne kapne kakav europski novac, oni nikad nemaju para ni za što. Ni Beroš, kao ni oni prije njega, ne provode nasušno potrebnu reformu.

O reformi zdravstva vječno se samo priča kao o prikazi iz Loch Nessa. A građani se ne mogu dočepati nužnih pretraga i operacija po godinu i dvije.

Lijeka ni za lijek

U međuvremenu, kao što smo vidjeli jučer s onom gospođom iz Siska, neki beznadni čekači poumiru. Iako radnik s prosječnom plaćom daje mjesečno za zdravstvo više od 2000 kuna, i tako 40 godina, jedno na drugo. A davao je i taj koji nije dobio pomoć na vrijeme pa je izdahnuo.

Za Matijanića, koji je danas sahranjen u 51. godini, nije bilo lijeka koji mu je bio potreban. Beroš tvrdi da tog lijeka ima. Pa kako to da ga u splitskoj bolnici nisu imali? I je li smijenio ravnatelja ako je on kriv što nisu?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Četka ili život?

Liječnik iz splitske bolnice s kojim je razgovarao naš Drago Hedl kaže danas da su u toj bolnici upravo postavljeni novi predstojnici klinika, i svi izabrani su HDZ-ovci, od kojih pritom ima 20 boljih koji nisu u HDZ-u. No to odavno nikoga ne čudi.

Pa zašto bi onda ikoga čudile i te četke za WC po 800 kuna ili bilo što drugo. Skoro da nas više ne čudi ni to što je cijena života pala u Hrvatskoj na najniže grane. Nekad je čak teško ocijeniti je li skuplja ta četka ili ljudski život.

Source link: www.telegram.hr