Mate Šimundić pozvao Vladu da financira postavljanje kućnih solarnih elektrana: ‘Uklonimo ova uska grla, Županija će subvencionirati dio‘

Mate ŠimundićVojko Bašić/Cropix

Županijski vijećnik Mate Šimundić na svojem je Facebooku pozvao Vladu da da sredstva za ugradnju kućnih solarnih elektrana. 

— Tražim od Vlade RH da putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost subvencionira u stopostotnom iznosu ugradnju kućnih solarnih elektrana snage 3,5 kW. Tražim od Vlade RH da ukloni administrativne prepreke za subvencioniranje kućnih solarnih elektrana u slučajevima kada je vlasnik obiteljske kuće ujedno i vlasnik brojila.

Tražim također od Vlade RH da u HEP-u ukloni uska grla, tj. ubrza postupak priključenja kućnih solarnih elektrana na mrežu, a ne da cijela stvar pati zbog nemara i nesposobnosti HEP-ovih djelatnika.

Dok Europi prijete redukcije struje početkom sljedeće godine, dužnost je Vlade RH da ubrza i olakša korištenje sunčeve energije. Premda Hrvatska ima veliku insolaciju , trenutno je koristi manje od 10 posto, za razliku od zemalja u susjedstvu (Mađarska, Slovenija) koje imaju manje sunčanih dana, a daleko više solarnih elektrana.

Splitsko-dalmatinska županija i ove godine namjerava subvencionirati ugradnju kućnih solarnih elektrana, za što je u proračunu predviđeno 1,2 milijuna kuna. Natječaj za ovaj program bit će raspisan za koji dan, stoga pozivam sve zainteresirane da se prijave — napisao je. 

— Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije podržava ovu važnu i potrebnu mjeru, osobito sada kada cijene energenata rastu i kad je cijena struje na tržištu višestruko veća od cijene koju plaćaju građani, pa možemo očekivati daljnja poskupljenja.

Nadalje, Domovinski će se pokret založiti da sredstva za taj program već u sljedećem rebalansu budu duplo veća. Tim više što su kriteriji subvencioniranja, kao i inače, razvojni. Više sredstava ide onim kućanstvima koja žive u slabije razvijenim općinama. To je od početka naša logika: Lanac je jak koliko je jaka najslabija karika.

Međutim, koliko god županije poticale ulaganja u iskorištavanje solarne energije, to neće biti dovoljno ako se Vlada RH ne uključi sa subvencioniranjem ugradnje kućnih solarnih elektrana na razini cijele Hrvatske. Da bi se problem riješio u potpunosti i da bi hrvatski građani lakše i jeftinije prebrodili energentsku krizu, važno je da Vlada počne sustavno rješavati ovaj problem.

Umjesto davanja površnih savjeta građanima krajnje je vrijeme da Vlada RH riješi pitanje energetske neovisnosti i pomogne obiteljima da im računi za struju ne budu još jedan razlog za odlazak iz zemlje. Stopostotno subvencioniranje ugradnje kućnih solarnih elektrana konkretna je i učinkovita mjera za koju je potrebna samo odlučnost i volja da se pomogne građanima — zaključio je. 

Source link: slobodnadalmacija.hr