Pratimo 169. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Objavljene satelitske snimke razorene baze na Krimu: 'Ne sjećam se da je Rusija izgubila toliko aviona u jednom danu'

FOTO: AFP

Danas je 169. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Prve satelitske snimke pokazuju štetu u bazi na Krimu
  • Vijeće sigurnosti UN-a danas se sastaje oko Zaporižja
  • Ruska vojna industrija pod ozbiljnim pritiskom
  • Ukrajinci tvrde da je u ratu do sada stradalo 361 dijete
  • Rusi kažu da su zaustavili ukrajinski napad na nuklearku Zaporižje

Latvijski parlament proglasio Rusiju državom koja podržava teroriste

  • Latvijski parlament, Saeima, proglasio je Rusiju državom koja podržava teroriste, a u priopćenju je pozvala EU da spriječi turizam iz Rusije.

“Rusija već dugi niz godina pruža potporu i financiranje terorističkih režima i organizacija, izravno i neizravno, kao najveći dobavljač oružja za Assadov režim u Siriji i kao provoditelj terorizma, poput trovanja obitelji Skripal ili obaranja zrakoplova MH-17. U Ukrajini je Rusija odabrala sličnu, okrutnu, nemoralnu i nezakonitu taktiku, koristeći neprecizno i ​​međunarodno zabranjeno oružje i streljivo, ciljajući na nerazmjernu brutalnost protiv civila i javnih mjesta”, piše u priopćenju.

“Saeima u svom priopćenju naglašava da Rusija koristi patnju i zastrašivanje kao instrument u svojim pokušajima da demoralizira ukrajinski narod i oružane snage. Saeima vidi nasilje Rusije nad civilima, koje se provodi u političke svrhe, kao terorizam, a Rusiju kao zemlju koja podržava terorizam, te poziva druge zemlje sličnog razmišljanja da izraze takvo mišljenje”, izvještava latvijska televizija.

Isplovljavanje broda s žitom iz ukrajinske luke odgođeno zbog lošeg vremena

  • Brod za prijevoz žita koji je trebao isploviti iz ukrajinske luke Čornomorsk prema dogovoru uz posredovanje UN-a nije mogao isploviti zbog loših vremenskih uvjeta, priopćilo je tursko ministarstvo obrane. Dogovor u kojem su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska između Rusije i Ukrajine omogućio je isplovljavanje 12 brodova iz ukrajinske crnomorske luke od 1. kolovoza.

Sporazum je postignut prošlog mjeseca nakon upozorenja da bi prekid isporuka žitarica iz ukrajinskih luka zbog sukoba mogao dovesti do ozbiljne nestašice hrane, pa čak i izbijanja gladi u dijelovima svijeta. “Brod čiji je isplovljavanje iz luke Čornomorsk radi isporuke žita planiran za danas nije mogao isploviti zbog lošeg vremena i uvjeta na moru”, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.

U ratu do sada stradalo 361 dijete

  • Povjerenica ukrajinskog parlamenta za ljudska prava objavila je ažurirane podatke o dječjim žrtvama otkako je Rusija započela svoju najnoviju invaziju na Ukrajinu 24. veljače. Službeni podaci govore da je 361 dijete ubijeno, a 705 djece ranjeno. Od 11. kolovoza, povjerenica kaže da se 204 osobe smatraju nestalima, a da je 6159 deportirano.

Vjerovnici pristali na dvogodišnju pauzu ukrajinskog duga od 20 milijardi dolara

  • Ukrajinski zajmodavci pristali su na pauzu za isplatu duga od 20 milijardi dolara (19,4 milijarde eura), budući da je njezino gospodarstvo ozbiljno pogođeno ruskom invazijom, rekao je premijer. “Ulagači u ukrajinski vanjski dug pristali su odgoditi plaćanja do 2024. To Ukrajini omogućuje održavanje makrofinancijske stabilnosti i jačanje ekonomske održivosti”, tvitao je Denis Šmihal u srijedu.

Imatelji oko 75 posto ukrajinskog duga pristali su na pauzu, objavilo je ministarstvo financija u priopćenju za javnost. Skupina zapadnih zemalja – uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Japan i Sjedinjene Države – već se prošlog mjeseca složila oko dopuštanja Ukrajini da odgodi plaćanje kamata na svoj dug i pozvala je druge zemlje da se pridruže naporima.

Rusi kažu da su zaustavili ukrajinski napad na nuklearku Zaporižje

  • Reuters izvještava da su ruske nametnute vlasti u regiji Zaporižje tvrdile ruskim novinskim agencijama TASS i RIA da su sustavi protuzračne obrane odbili ukrajinske napade na okupirani grad Enerhodar i obližnju nuklearnu elektranu Zaporižje. Tvrdnje nisu neovisno provjerene. Izvor napada na nuklearnu elektranu koju su okupirali Rusi i područje u njezinoj blizini je osporen.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju napad na nuklearno postrojenje

  • Ukrajina je u srijedu optužila Rusiju da je ubila 14 ljudi i ranila još 10 njih raketama ispaljenim iz okoline zarobljene nuklearne elektrane u središtu zemlje, znajući da bi bilo riskantno za ukrajinske snage da uzvrate vatru. “Kukavički Rusi ne mogu učiniti ništa više pa napadaju gradove koji se bezobrazno skrivaju u atomskoj elektrani Zaporižje”, rekao je na društvenim mrežama Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajina kaže da je oko 500 ruskih vojnika u postrojenju, gdje ukrajinski tehničari nastavljaju raditi. U međuvremenu su ruske novinske agencije izvijestile da su ruski sustavi protuzračne obrane spriječili ukrajinske napade na nuklearnu elektranu Zaporižje, kao i na okupirani ukrajinski grad Enerhodar.

Navodno su se čule eksplozije u blizini bjeloruskog aerodroma Ziabrauka

  • Kasno sinoć stigli su izvještaji o eksplozijama koje su se čule u blizini bjeloruske granice s Ukrajinom. Franak Viacorka, viši savjetnik Sviatlane Tsikhanowskaye, nacionalne čelnice Bjelorusije i čelnika oporbe predsjedniku Aleksandru Lukašenku, rekao je da je čuo “najmanje osam eksplozija” oko 1 sat ujutro u regiji Homiel blizu granice s Ukrajinom.

“Najmanje osam eksplozija u regiji Homiel blizu granice s Ukrajinom. Prema svjedocima, eksplozije su se dogodile u blizini aerodroma Ziabrauka. Ondje su često stacionirani ruski vojni zrakoplovi”, rekao je u tvitu. Prema bjeloruskom ministarstvu obrane, vojne vježbe trebale su se izvoditi tijekom vremena kada su se čule eksplozije. Međutim, nema potvrde jesu li eksplozije bile povezane s bušilicama.

Aerodrom Ziabrauka koristile su ruske oružane snage u ratu protiv Ukrajine. Oružane snage Ukrajine također su rekle da su primile informaciju da se mogu čuti eksplozije i vidjeti baklje u blizini aerodroma Ziabrauka u novosti objavljenoj na Telegramu kasno u srijedu. Ranije je bjelorusko ministarstvo obrane najavilo provođenje vježbi zračnih snaga s bojevim gađanjem.

Optužbe za napad na Donjeck

  • Proruski separatisti optužili su Ukrajinu za granatiranje pivovare u okupiranom gradu Donjecku. Tvrde da je u granatiranju ubijena jedna osoba te da je došlo do curenja amonijaka, prenosi ruska agencija Interfax. Ministarstvo za hitne slučajeve samoproglašene Donjecke Narodne Republike je ustvrdilo da je granata pogodila vod amonijaka kasno sinoć zbog čega je izbio požar koji je zahvatio 600 četvornih metara. Reutersove fotografije pokazuju plamen na terenu te vatrogasce s maskama. Ruski medij RT tvrdi da se “toksični plin proširio u radijusu od 2 kilometra oko tvornice”, pozivajući se na proruske dužnosnike. Ukrajinsko ministarstvo obrane nije komentiralo navode.

Britanci: ‘Ruska vojna industrija pod pritiskom’

  • Britansko ministarstvo obrane u najnovijem je izvješću ustvrdilo da je Rusija dugo smatrala da je njihova obrambena industrija jedan od najvećih izvoznih uspjeha. No, Britanci ističu da su ruski vojno industrijski kapaciteti pod značajnim pritiskom te da je kredibilitet većine njihovih oružanih sustava potkopan zbog neuspjeha ruskih snaga u Ukrajini. “Malo je vjerojatno da će Rusija uspjeti ispuniti neke narudžbe za izvoz oklopnih borbenih vozila, jer su jako potrebni ruskim snagama u Ukrajini, ali i zbog sve većeg utjecaja zapadnih sankcija”, navode Britanci.

Satelitske snimke ruske baze na Krimu pokazuju uništene zrakoplove

  • Najmanje osam ruskih vojnih zrakoplova je oštećeno ili uništeno u nizu eksplozija koje su pogodile ruski vojni aerodrom na Krimu, pokazuju nove satelitske snimke, koje je objavio Planet Labs, satelitska tvrtka sa sjedištem u SAD-u. Snimke pokazuju veliko uništeno područje i oštećenu pistu te olupine vojnih zrakoplova. Satelitske snimke, prije i poslije napada, prva su nezavisna potvrda da je ruska baza oštećena. Snimke, koje prikazuju stanje prije napada snimljene su oko četiri sata prije eksplozija, dok su snimke posljedica napada nastale jučer poslijepodne i na njima je vidljivo da se u bazi nalazilo najmanje osam zrakoplova koji su u eksplozijama oštećeni.

Osnivač i direktor istraživačkog portala Bellingcat, Eliot Higgins, u nizu tweetova ustvrdio je da se “ne sjeća da je Rusija ikada izgubilo toliko zrakoplova u jednom danu”.

Ukrajina je jučer ustvrdila da je devet ruskih zrakoplova oštećeno u bazi. Moskva tvrdi da eksplozije u bazi nisu uzrok napada nego rezultat detonacije skladištenog streljiva, a Kijev, službeno, ne preuzima odgovornost za napad. No Washington Postu i Sky Newsu jučer je visoki ukrajinski dužnosnik, pod uvjetom anonimnosti i ne iznoseći detalje, kazao da su napad izvele ukrajinske specijalne postrojbe.

Prvi brod s ukrajinskim kukuruzom stigao u Tursku

  • Prvi brod s ukrajinskim žitaricama, koji je isplovio prošlog tjedna iz ukrajinske luke, stigao je jučer u Tursku. Pronađen je i kupac za 26.000 tona kukuruza koji je prevozio nakon što je prvotni kupac odustao od narudžbe dok je brod bio na putu, jer se dostava kukuruza odužila. Naime, brod je pet mjeseci proveo usidren u Odesi zbog ruske blokade Crnog mora. Turski kupac je uskočio i preuzeo narudžbu.

Sljedeći tjedan iz Ukrajine bi trebao isploviti prvi brod s ukrajinskim žitom. Tri ukrajinske crnomorske luke, obuhvaćene dogovorom Kijeva i Moskve postignutom uz posredništvo UN-a i Ankare, dosad je napustilo 12 brodova s 370.000 tona kukuruza i drugih prehrambenih proizvoda, kazao je Frederick Kenney vršitelj dužnosti UN-ovog koordinatora u Zajedničkom centru u Istanbulu, koji nadgleda provođenje sporazuma za izvoz. Kenney ističe da će se promet povećati nakon što će novi brodovi početi stizati kako bi pokupili žito koje se nakuplja od ovogodišnje žetve.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Imamo tri luke koje su u stvari bile zamrznute u vremenu. Skladišta su bila puna kukuruza i brodovi koji su se tamo nalazili bili su nakrcani kukuruzom. Važno je da ti brodovi isplove kako bi novi mogli ulaziti”, naveo je Kenney dodavši da će se sada uglavnom izvoziti žito. “Početak je dobar”, naglasio je.

Britanija šalje još tri dalekodometna raketna bacača Ukrajini

  • Ujedinjeno Kraljevstvo udvostručuje broj višecjevnih raketnih bacača koje šalju Ukrajini, potvrdio je britanski ministar obrane Ben Wallace za BBC nakon međunarodne konferencije u Kopenhagenu. Britanija je za sada poslala tri M270 raketna sustava Ukrajini, koji imaju domet do 80 kilometara, kao i američki HIMARS, a koriste i iste rakete. Wallace je potvrdio da šalju još tri jednaka raketna bacača Ukrajini, kao i značajan broj projektila za to oružje. Rekao je da je Britanija zadovoljna načinom na koji Ukrajina koristi sustave koje je dobila od Zapada. Konstatirao je da su ukrajinske snage pokazale da dobro prepoznaju koje mete trebaju pogoditi kako ne bi brzo ostale bez streljiva.

Vijeće sigurnosti UN-a danas se sastaje oko nuklearke Zaporižje

  • Vijeće sigurnosti UN-a održat će danas izvanredni sastanak. Raspravljati će o situaciji u ukrajinskoj nuklearki Zaporižje, najveće u Europi, koja je bila na udaru granatiranja posljednjih dana za što se Kijev i Moskva međusobno optužuju, doznaje se iz diplomatskih izvora. Izvor iz kineskog predsjedništva Vijeća sigurnosti rekao je za AFP da će se sastanak održati 11. kolovoza u 15 sati po mjesnom vremenu (21 po srednjoeuropskom).

Drugi izvor iz sjedišta UN-a u New Yorku potvrdio je da će se 15 članica Vijeća sastati u četvrtak poslijepodne na zahtjev Rusije koja ima pravo veta, kao i SAD, Kina, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. U bombardiranju u noći na srijedu u središtu Ukrajine, u blizini nuklearke Zaporižje, poginulo je najmanje 14 ljudi. G7 je u utorak optužio Moskvu da “dovodi u opasnost” regiju oko Zaporižja i zatražio da je vrati Ukrajini.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi obratit će se Vijeću sigurnosti i izvijestit će ih o nuklearnoj sigurnosti i trenutnoj situaciji u elektrani, koju je opisao kao “iznimno ozbiljnom”. Govorit će i o namjeri IAEA-e da pošalje svoje stručnjake u nuklearku što je prije moguće. “Pozdravljam ovu priliku da se obratim Vijeću… Nužno je da IAEA bude u postrojenju da smanji opasnost od moguće nuklearne katastrofe.”

Source link: www.telegram.hr