Svečlja: Sever Kosova u prethonih 20 godina bio El Dorado za kriminalce

Foto: printscreen / N1

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja kaže da je sever Kosova u prethonih 20 godina bio El Dorado za kriminalce.

Kriminalom se, kaže, bave i Srbi, i Albanci, i Bošnjaci, ali da političku podršku za svoje nelegalne aktivnosti imaju u Beogradu. Kao primer postojanja veze kriminala i politike navodi potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je na „crnoj listi“ SAD, a koji, kako kaže, uživa podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi N1.

„Kada analiziramo bezbednosnu situaciju na severu, onda shvatamo da se ne radi samo o nedavnoj krizi. Sever Kosova, odnosno četiri opštine na severu Kosova, kao oblast su bile poput ‘crne rupe’ u vladavini prava. Reč je o oblasti koju karakteriše izuzetan stepen krijumčarenja robe, gde su se kontinuirano i nekažnjavano dešavale različite vrste kriminalnih radnji“, navodi Švečlja.

Podseća da je kosovska policija samo u poslednjih nekoliko meseci na severu otkrila pet laboratorija sa drogom, kao i radionice za rudarenje bitkoina koje su radile „na crno“.

„Zaustavili smo deset kamiona sa švercovanom robom, posebno robom koja podleže akcizi, i suočili smo se sa različitim kriminalnim grupama koje su pokušavale da održe ovu kriminalnu situaciju. Postoji jasna veza između politike i kriminala, a kada kažem kriminal, govorim o multinacionalnim vezama. Znači, koliko smo puta hapsili kriminalne grupe, činili su ih Albanci, Srbi, Bošnjaci, kako sa Kosova, tako i iz Srbije“, ističe Švečlja.

Kosovski ministar dodaje da je, međutim, karakteristično to što Vlada Srbije ne samo da toleriše pomenute kriminalne grupe, već ih i podržava i koristi za dodatni pritisak na lokalno stanovništvo.

Kao primer postojanja veze kriminala i politike izdvaja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je na „crnoj listi“ SAD i kog kosovsko pravosuđe sumnjiči za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

„Radoičić je ličnost koja uživa javnu podršku ne samo Srbije, već i nekih političkih predstavnika Kosova, ali je istovremeno na crnoj listi SAD zbog učešća u organizovanom kriminalu. Imamo mnogo dokaza da je, između ostalog, nedavno ilegalno ušao na Kosovo. Imamo izjave funkcionera Srpske liste koji su rekli da je Radoičić 31. jula i 1. avgusta bio na barikadama i da je bio organizator i branilac ovih barikada. To znači da imamo dovoljno dokaza o njegovim kriminalnim aktivnostima“, konstatuje Švečlja.

Poenta je, kako kaže, da postoji potupni nedostatak saradnje vlasti u Beogradu sa vladom u Prištini kako bi Radoičić bio izveden pred lice pravde.

„Da stvar bude još gora, on (Radoičić) uživa direktnu podršku predsednika Srbije“, kaže Švečlja.

Na pitanje novinarke N1 kako Radoičić ulazi na Kosovo, Švečlja odgovara: „Imamo dugu graničnu liniju sa Srbijom i pojedincima, posebno onima koji su u vezi sa ovim grupama koje švercuju robu, olakšan je prelaz iz Srbije na Kosovo ili sa Kosova u Srbiju. Uspeli smo da šverc robe kamionima svedemo na minimum, ali je ilegalni prelaz lica, mislim, relativno lak.“

Opširnije čitajte na N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs