Pajtić: Stasale su generacije koje ne znaju šta su studirale, ali imaju diplomu

Foto:FoNet Marija Djokovic

Uopšte nije neophodno da neko pokaže diplomu da biste procenili da li se radi o obrazovanoj osobi, intelektualcu ili analfabeti, ali izborom Tomislava NIkolića za predsednika Srbije potpuno je legitimizovana kupovina diploma, rekao je u emisiji „Među nama“ profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić.

Kako prenosi Nova.rs Pajtić je napomenuo da kada bi sada i prestala takva praksa, mi bismo više od 40 godina imali tu vrstu problema jer su stasale generacije koje ne znaju ni gde su studirali, ni šta su studirali, ni ko su im bili profesori, ali samo znaju da imaju neku diplomu.

Komentarišući izjavu narodne poslanice Srpske napredne stranke Staše Stojanović da joj master nije nivo obrazovanja već zanimanje, Pajtić je rekao da je svakom jasno da je master nivo obrazovanja, jer ne zna šta bi neko radio ko ima master, koji u prevodu znači gospodar, kao zanimanje.

„Master nije zanimanje i jasno mi je zbog čega postoji potreba među funkcionerima SNS da uvek nekako prikazuju viši nivo obrazovanja nego što ga imaju, ne shvativši da vi nivo pismenosti pokazujete na taj način što izgovarate rečenice, pišete rečenice iz kojih se jasno vidi koji je vaš nivo obrazovanja. Dakle, uopšte nije neophodno da neko pokaže diplomu da biste procenili da li se radi o obrazovanoj osobi, intelektualcu ili analfabeti. U tom smislu, mi generalno živimo u vremenu vladavine najgorih nekih 10 godina i ovo je sasvim logična posledica okolnosti da je Srbija za predsednika 2012. godine izabrala čoveka koji je polagao po nekoliko ispita dnevno, dok je istovremeno bio na mitinzima SNS i u inostranstvu“, istakao je on.

Pajtić se saglasio sa konstatacijom da je osnivač SNS-a Tomislav Nikolić dao takav putokaz pre nekih 11, 12 godina.

„Sa izborom Tomislava Nikolića potpuno je relativizovana svaka fakultetska diploma, relativizovano je fakultetsko obrazovanje. Zašto ne bi mladi ljudi kupili diplomu, zašto bi se zamajavali sa četiti, pet godina na osnovnim studijama ako je predsednik države neko ko je kupio diplomu, zašto ne bi i oni to učinili“, naveo je profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Time je, kako ističe, potpuno legitimizovana kupovina diploma i u prethodnih 10 godina se suočavamo sa relativizacijom univerzitetskog obrazovanja što će nas strahovito skupo koštati, posebno u onim oblastima koje su naročito osetljive i gde je neophodan odgovorajući nivo ekspertize da bi se obavljao posao.

„Kada bi sada prestala takva praksa mi bismo još više od 40 godina imali tu vrstu problema, jer su stasale generacije koje ne znaju ni gde su studirali, ni šta su studirali, ni ko su im bili profesori, ali znaju da samo imaju neku diplomu“, upozorio je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs